Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Dünyayı çepeçevre saran katman hangisidir

Dünyamızın Etrafını Saran Hava Katmanına Ne Denir? Dünyanın çevresi farklı

Dünyamızın Etrafını Saran Hava Katmanına Ne Denir?

Dünyanın çevresi farklı katmanlardan meydana gelmiştir. Bu katmanlar hava ile doludur ve canlıların nefes almasına olanak sağlar. Sadece bunu gerçekleştirmez ve aynı zamanda uzaydan gelecek dış unsurlara karşı etkili bir koruma teşkil eder.

Dünyamızın Etrafını Saran Hava Katmanına Ne Denir?

Dünyanın etrafını saran gaz ve buhar tabakası bulunur. Bu gaz ve buhar tabakasına ise atmosfer denir. Yani Dünyanın çevresi atmosfer tabakası tarafından kuşatılmıştır. Böylece daha sağlıklı ve güvenli bir şekilde dünya yüzeyinde yaşamın devam etmesine olanak elde edilir.

Dünyanın etrafında farklı hava katmanları bulunmaktadır. Aynı zamanda atmosferin katmanları olarak da bilinir. Bunlar troposfer, stratosfer, Mezosfer, termosfer ve ekzosfer olarak bilinir. Her bir katmanın kendi içerisinde belli bir görevi ve kalınlığı bulunur. Ancak temel görevleri ise dünyayı korurken yaşamın oluşmasına olanak sağlamaktır.

Dünyanın Katmanları Nedir? İsimleri Nelerdir?

Dünyanın Katmanları Nedir? İsimleri Nelerdir?

Dünya 5 ayrı katmandan oluşur. Her bir katman farklı kalınlıklara ve özelliklere sahiptir. Gaz katmanı, su katmanı, yer kabuğu ile çekirdek gibi değişik katmanları bulunur. Bu doğrultuda her bir katmanın görevi bulunmaktadır ve kademeli olarak öne çıkar.

Dünyanın Katmanları Nedir?

Dünya birbirinden ayrı 5 katmandan oluşmaktadır. Diğer gezegenlere göre benzersiz bir özelliğe sahip olan dünya, üzerinde canlı varlık taşıyan ve bilinen tek gezegendir. Bol miktarda suya sahip olan dünyanın, aynı zamanda atmosfer, buzullar ve okyanusları bulunmaktadır. Fakat dünyada yaşam olabilmesi için mutlaka katmanların etkin bir kombinasyon şeklinde görevlerini yerine getirmesi gerekir. Bu doğrultuda dünya ikiye ayrılırsa içerisinden 5 ayrı katman çıkar.

  • Hava katmanı (atmosfer)

  • Su katmanı (hidrosfer)

  • Taş katmanı (Litosfer)

  • Magma katmanı (pirosfer)

  • Çekirdek katmanı (barisfer)

Taş küre, hava küre ile beraber su küre görülebilen katmanlar arasında yer almaktadır. Diğerleri ise dünyanın görünmeyen katmanları içerisinde bulunuyor. Bu doğrultuda her bir katmanın kendi görevi bulunmakta ve kombine şeklinde çalışmaktadır.

Dünya Katmanlarının İsimleri Nelerdir?

Dünya katmanları belli bir isimle bilinir ve her isim üzerinden senkronize şekilde görevleri bulunur.

Hava Küre (atmosfer): Dünyayı saran hava katmanıdır ve yaşam için gerekli olan gazları bulundurur. Kendi içerisinde 5 ayrı katmandan oluşmaktadır. Katmanlar arasında troposfer, Stratosfer, Mezosfer, Termosfer ve ekzosfer yer almaktadır.

Taş Küre (Litosfer): Dünyanın en sert ve en dış katmanıdır. Yer kabuğunu oluşturan tabaka olarak bilinir. Kara canlıları burada yaşar.

Ateş Küre (pirosfer): Yer kabuğu ile çekirdek arasında bulunan bölümdür. Özellikle magmanın bulunduğu katman da yer alır. Katı kayadan yapılmış olup oldukça sıcaktır.

Çekirdek Ağır Küre (barisfer): Bu benim dünyanın en sıcak katmanı olarak bilinir. Metalik meteoritlerden oluştuğu tahmin ediliyor. Özellikle dış çekirdek sıvı iken iç çekirdek ise katıdır.

Su Küre (hidrosfer): Dünyanın ¾ su ile kaplıdır. Sıvı, katı ve gaz halinde bulunan tüm dünya ortamlarındaki yapıya hidrosfer denir. Özellikle dünya çapında bakıldığında yeryüzünde en çok bulunan madde olarak bilinir.

Bütün bu katmanlar dünyanın hem dış etkenlerden korunması hem de canlı yaşamın hayatını devam ettirebilmesi için büyük öneme sahiptir. Farklı uzunluklarda ve özelliklerde bulunan bu katmanlar, yaşamın temel taşlarını oluşturur.

Atmosfer

Atmosfer, yeri veya herhangi bir gök cismini saran gaz tabakası demektir. Saydam ve renksizdir. Eş anlamlısı :hava, gaz yuvarı. Atmosfer, yani hava küre; yapısındaki ozon tabakası sayesinde Dünyayı Güneş’ten gelen zararlı ışınlardan korur. Atmosfer, dünyayı çepeçevre saran ve yaşamın varılığını ve sürekliliğini sağlayan gaz örtüsü veya hava küre anlamına gelir. Atmosfer, gaz ile buhardan oluşan tabakaya denir. Ayrıca atmosferin diğer adı da hava küredir.

Atmosfer olmasaydı ne olurdu?

Atmosferin hayatımızdaki önemi çok büyüktür; onsuz hayat olamazdı; çünkü, o zaman, insan ve hayvanın yaşaması için zorunlu olan oksijen bulunamadığı gibi, doğrudan doğruya gelen güneş ışınları, gündüzün yeryüzünü yakacak, geceleyin ise, sıcaklık sıfırın altında olacaktı. Atmosfer, yeryüzü için, gündüzün onu güneş ışınlarından koruyan bir kalkan, geceleyin de sıcaklığını içinde tutan bir örtü olur.

Atmosferle en çok ilgilenen ve atmosferi inceleyen coğrafyanın bölümü Klimatolojidir.

Atmosfer Hakkında Bilgiler

Atmosferin Özellikleri

Atmosfer’in Katmanları ve Özellikleri

Atmosfer’in Görevleri ve olayları nelerdir :

Atmosferin Önemi

Atmosfer Etkileri

1)Atmosfer olmasaydı hava olayları görülmezdi.
2)Olmasaydı sıcaklık farkları olmazdı.
3)Olmasaydı gölgeler görülmezdi.
4)Atmosfer olmasaydı meteorlar dünyaya çarpardı.
5)Atmosfer olmasaydı yağış olmazdı.

Atmosferde Bulunan Gazlar

Atmosferi oluşturan gazlar genellikle gezegenin iç katmanlarından yanardağ etkinliğiyle ortaya çıktığı gibi gezegenin tarihi boyunca dünya dışı kaynaklardan da beslenmiştir.

Nitrojen (azot) : %78.084
Oksijen : %20.946
Argon : %0.934
Karbon dioksit : %0.038
Su : %0-4
Diğer gazlar : %0.002

Atmosferi oluşturan gazlar genellikle gezegenin iç katmanlarından yanardağ etkinliğiyle ortaya çıktığı gibi gezegenin tarihi boyunca dünya dışı kaynaklardan da beslenmiştir. Atmosferdeki gazların % 78’ini azot % 21’ini ise oksijen oluşturur. Kalan %1’lik bölümü ise karbondioksit, neon, helyum, kripton, ksenon, hidrojen gibi gazlar oluşturmaktadır.

Atmosferde bulunan bu gazlar üç grupta incelenebilir ;Atmosferde devamlı bulunan ve çoğunlukla miktarları değişmeyen gazlar (azot, oksijen ve diğer asal gazlar)Atmosferde devamlı bulunan ve miktarları azalıp çoğalan gazlar (karbondioksit, su buharı, ozon)Atmosferde her zaman bulunmayan gazlar (kirleticiler)

Faydaları ve Görevleri Nelerdir?

Aşk dolu sözler burada! Kalbine dokun, en güzel sevgi mesajını
Sıradaki Haber Acı acıyla iyileşir aşk ise daha büyük bir aşkla aşk sözleri