Elektronik Fon Transfer Sistemi (EFT) Nedir?
EFT Sistemi bir bankadan diğerine Türk Lirası cinsinden ödeme gönderilmesini sağlayan elektronik ödeme sistemidir.
EFT Nasıl Çalışır
Kurumlar ve bireyler bir bankadan diğerine ödeme göndermek istediklerinde EFT Sistemini kullanırlar.
Diyelim ki, siz hesabınızın bulunduğu A Bankasına giderek, B Bankasında hesabı olan bir şahsa ödeme göndermek istiyorsunuz (Adım 1).
A Bankası, işlemi gerçekleştirmek için EFT Sistemine gönderici ve alıcı bilgileri, ödeme tutarı gibi gerekli bilgileri içeren bir ödeme mesajı yollar (Adım 2).
EFT Sistemi gelen mesajı anında işleme koyar. A Bankasının EFT hesabında yeterli bakiye varsa, ödeme tutarı birkaç saniyede A Bankasından B Bankasına aktarılır (Adım 3). Gönderen bankanın EFT Sistemindeki hesap bakiyesi bu ödeme için yeterli değilse, ödeme mesajı bekleme kuyruğuna konur.
B Bankası gelen ödemeyi alıcının hesabına kaydeder (Adım 4). EFT Sisteminde işlemler çok hızlı gerçekleşmekle birlikte, bazen A ve B Bankalarının bu havaleyle ilgili yaptığı işlemlere ve dahili uygulamalara bağlı olarak müşterilere yansıyan gecikmeler olabilmektedir.
Sistem bir alacaklandırma sistemidir. Başka bir deyişle, bir banka EFT sistemini kullanarak başka bir bankanın hesabına para yollayabilir, ancak başka bankanın hesabından kendi hesabına para çekemez.
Sistemde mutabakatı yapılmış (hesabı kesinleştirilmiş) mesajı iptal etmek mümkün değildir. Herhangi bir işlem hatası yapılması durumunda, A ve B Bankalarının karşılıklı anlaşması gerekir.
Ne zaman çalışır?
EFT-EMKT Sistemi, resmi tatil günleri dışında hafta içi her gün 8.00 – 17.30 saatleri arasında çalışır. Yarım işgünlerinde sistem saat 13.00’te kapanır.
Sistemlerde bulunan “aşamalı gün sonu” olanağı sayesinde çeşitli işlemlerin işgünü boyunca farklı saatlerde sona erdirilmesi mümkündür. Aşamalı gün sonuna ilişkin düzenlemeler TCMB tarafından yapılır.
Havale Nedir
Havale;
Aynı bankanın, herhangi bir il ve ilçedeki şubesine yapılan ödeme seçeneğidir. Banka gişesinden, ATM ve BTM’lerden (Bankamatik) ve internet bankacılığı ile ödeme yapabilirsiniz. Bu ödeme seçeneğinde, bankaların uyguladığı masraf ve kesintilerle karşılaşabilirsiniz.
Bankaların uyguladığı masrafı, ödeme seçeneğinize göre aşağıda sıraladık, dikkate almanızı öneririz…
1- İlgili banka gişesinden;
Göndereceğiniz tutara göre, bankanın alacağı masraf artacaktır.
2- İlgili banka ATM’lerinden;
Gişe ödemesine nazaran çok daha düşük bir ücret ödersiniz…
EFT ile Havale ücretleri bankaların işlem ücretlerine göre değişebilir. EFT ve Havale işlemlerini gerçekleştireceğiniz zaman bankanıza ait gönderim ücretlerini inceleyebilir ve buna göre işlem yapabilirsiniz.
EFT ve Havale arasındaki farklar nelerdir?
– EFT farklı banka hesaplarına para gönderimini sağlar ancak havale kendi hesaplarınız arasında bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz
– EFT’nin onay süresi daha kısadır
– EFT işlemi için sizden istenen bilgiler daha az ve kısadır havalede bu işlem daha uzun sürer
– EFT ücreti genellikle daha pahalıdır, Havale ücreti ise daha ucuzdur.
eft havale farkı,eft ile havale arasındaki fark,havale eft,havale eft farkı,eft ve havale arasındaki fark,havale ile eft arasındaki fark,havale ve eft arasındaki fark,eft havale arasındaki fark,havale eft fark,havale eft nasıl yapılır,havale ve eft,havale eft arasındaki fark,eft havale nasıl yapılır,havale ne eft ne,havale ile eft