Enflasyon, enflasyon nedir?Enflasyonun etkileri nelerdir? enflasyon çeşitleri nelerdir?enflasyonun ekonomiye etkisi nasıl olur?enflasyon çeşitleri nelerdir?enflasyon hakkında ayrıntılı bilgi…
Fiyatlar genel ve özel seviyesinin sürekli olarak artmasıdır.Fiyatların genel seviyesi ,ekonomide belirlenen belli bir mal ve hizmet grubunun parasal karşılığıdır.Fiyatlar, mal ve hizmetlerle ,dolaşımdaki para miktarı arasındaki dengeye göre oluşur.
Para miktarındaki yükseliş (emisyon), , mal ve hizmet miktarındaki yükseliş ile dengeli olursa fiyatların genel seviyesi değişmez.Ama bunlardan biri diğerinden fazla üretilirse az üretilen değerli hale gelir.Enflasyon ,genellikle talep çokluğundan ve maliyetin artmasından oluşur.Maliyet enflasyonu ile talep enflasyonu birbirinin sebebi olup her ikisinin nedenide ekonomide dengelerin bozulmasıdır.
Talep Enflasyonu:Para çokluğundan dolayı daha fazla mal ve hizmet talep edilmesine ve fiyatların artmasına neden olan durumdur.Harcamalar ve ihracat toplamının üretim ve ithalat tutarını geçmesi durumudur.
Maliyet Enflasyonu:Üretilen mal ve hizmetlerin maliyetinin sürekli artmasıdır.
Enflasyon , ekonomik faaliyetlerin akışını etkiler,halkın bir kısmının geliri enflasyon hızından çok, bir kısmının geliri ise enflasyon hızından az artar.Zengini daha zengin fakiri daha fakir yapan bir etki gösterir.Borçlular için enflasyon daha avantajlıdır.Çünkü, paranın değeri düştüğü için borçlarını daha rahat öderler.