Ülkemizde, çocuklarda yanık kazaları sıkça yaşanan ev kazaları arasında yer alıyor.
Ülkemizde yanık ve yara tedavisi konusunda hizmet veren bir merkez var: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi. Yanık ve yara tedavisi merkezi, her gün onlarca kişinin kuruma başvurduğunu belirterek; yanma ve ev kazalarına karşı dikkat çekiyor.
Her yıl 6.500-7.000 çocuk, tedavi için merkeze getiriliyor
Kurumun verdiği bilgilere göre; merkeze başvuranların yarısını çocuklar oluşturuyor. Her gün 25-30 çocuk kaynar su, alev yanıkları gibi nedenlerle merkeze getiriliyor. Çocukların en az 2 veya 3’ünün merkeze yatması gerekecek orta ve ağır dereceli yanıklı olurken, yanık yoğun bakım ünitesine her hafta hayati tehlikesi olan 1-2 çocuk yanık hasta kabul ediliyor.
Çocuklardaki yanıkların %80’ine su ısıtıcıları ve çift katlı çaydanlıklar sebep olurken; %20’sine ise ütü, sobayla temas, ev yangınları sonucu oluşan alev yanıkları ile elektrik çarpması neden oluyor.
Aileler dikkatli olmalı
Uzmanların açıklamalarına göre; çift katlı çaydanlıkların salona getirilmesi ya da tezgâh üstünde sıcak su dolu ısıtıcının çocukların erişebileceği şekilde bırakılmasının çok tehlikeli… Ayrıca kardeş kıskançlığı nedeniyle büyük çocuklar, kardeşlerine bilmeden yakarak zarar verebiliyor.
Evlerimizin içinde yaygın olarak kullandığımız elektrikli ısıtıcılar, sobalar ve ütüler de çocuklar için ciddi tehditler oluşturuyor. Bu yüzden anne babaların çok dikkatli olması gerekiyor. Bu tarz tehdit oluşturan cihazların, çocukların erişemeyeceği yerlerde bulunması ve ailelerin çocuklarını kontrol etmeleri gerekiyor.
En sık yapılan hatalar: Diş macunu ve yoğurt sürmek
Uzmanlar yapılan en büyük hatanın diş macunu, biber salçası, balmumu, yumurta akı, buz, içeriği bilinmeyen kremler, süt ve yoğurt gibi maddelerin yanığa sürülmesi olduğunu belirterek şunları söylüyor: “Bu tür hatalar çocuğun yaşamı için olumsuz sonuçlar doğurabilir. Ciltte yanık olduğunda, paniğe kapılmadan çocuğun üzerindeki elbiseleri, çocuğun yanmış cildine zarar vermeden hızlıca çıkartmak gerekiyor. Yanan bölge, soğuk akan çeşme suyunun altında 30 dakika yıkanmalı. Bu amaçla yapılmış ve eczanelerde satışa sunulan yanık örtülerinin kullanılmasını da tavsiye ediyoruz. Bunların hemen ardından etkilenen bölgenin genişliğine göre vakit kaybedilmeden, çocukların hekime ya da bir sağlık kuruluşuna getirilmesi gerekiyor.”
The post Ev kazalarına dikkat edelim, yanmayalım appeared first on Yumurtalı Ekmek.