1. Sabahları Yatağını Topla
Güne temiz ve düzenli başlamanın ilk adımı yatağını toplamaktan geçer. “Nasıl olsa dağılıyor” mantığıyla yaklaşmak ise hem gün içindeki enerjini kötü etkiler hem de güne daha geç adapte olmana yol açar. Sabah kalktığında ilk iş yatağı toplayıp camı açarak ortamdaki uyku atmosferini hemen tazeleyebilir ve güne bomba gibi bir başlangıç yaparsın.
2. Akşamdan Kalan Dağınıklıkları Toparla
Sabah kalktığında güne başlamadan önce etrafa hızlıca bir göz atıp akşamdan kalan dağınıklıkları toparlayabilirsin. Bunu kahvaltıdan önce yaparsan sofraya oturduğunda kendini çok daha rahat ve mutlu hissedersin. Örneğin; akşamdan sehpa üzerinde kalan bardaklar, etrafa dağılan battaniye gibi eşyalar ve kıyafetleri sadece birkaç dakikada toparlayabilirsin. Bu da evi kısa sürede düzenli hale getirmen için yeterlidir.
3. Yemek Yedikten Sonra Mutfağı Topla
Kahvaltı veya yemek sonrası mutfağı toplamaya herkes bazen üşenir. Ancak kirli tabaklar biriktikçe daha büyük bir külfet haline gelir. Ayrıca kuruyan kirleri çıkarmak çok daha zordur. Bu nedenle bulaşıkları biriktirmek sana sadece zaman kaybettirir. Bunun yerine yemek yedikten sonra kirli tabakları hemen bulaşık makinesine yerleştirmen veya elde yıkaman en iyisidir.
4. Günlük Süpürme Alışkanlığı Kazan
Eğer evde çok vakit geçiriyorsan belirli alanları düzenli olarak süpürmen önemlidir. Çünkü özellikle evde en çok kullanılan mutfak ve salon gibi alanlar hızlı kirlenmeye müsaittir. Dolayısıyla bu alanlarda kir ve kırıntı birikmemesi için hızlı süpürme alışkanlığı kazanmayı deneyebilirsin. Evi günlük süpürürken dip köşe temizlemene gerek yoktur, bunun yerine genel döküntüleri alman gerekir. Böylece büyük temizlik zamanı geldiğinde de zorlanmazsın.
5. Akşam Yemek Sonrası Temizlik Rutini Oluştur
Akşam yemeklerinden sonra insanın üzerine bir ağırlık çöker. Ama aslında yemek sonrası 10 dakikalık bir rutin bile sabaha daha az iş bırakmanı sağlayabilir. Mesela yemekten sonra mutfak işlerini tamamlamak ve ocağı temizlemek, ertesi gün çok daha temiz bir mutfakta güne başlamanı sağlar.
6. Banyoyu Kullanımdan Sonra Temiz Tut
Banyo evin sık kirlenen bir diğer bölümüdür. Diş macunu ve sabun lekeleri, aynadaki su izleri ve lavabo kirleri banyoyu oldukça dağınık ve pis gösterir. Bu nedenle banyoyu kullandıktan sonra lavaboyu hızlıca silmen bile genel anlamda büyük fark yaratır. Bunu sabah veya akşam rutinine ekleyerek kendine göre planlayabilirsin.
7. Çamaşırları Biriktirmeden Yıka
Ağzına kadar dolu bir kirli sepeti kadar kötü bir görüntü olmayabilir. Çünkü biriken çamaşırları yıkaması da kaldırması da büyük külfettir. Bu nedenle haftanın belirli günlerini çamaşır yıkama günü olarak belirlemen çok faydalıdır. Bu alışkanlığı tekrarlayarak dağ gibi biriken çamaşır görüntüsünden kurtulursun. Ayrıca çamaşırları hızla toparlar ve dolabını sürekli düzenli tutarsın.
8. Giriş Alanını Düzenli Tut
Eve ilk girilen alanın temiz olması genel ortamın düzeni üzerinde büyük etkiye sahiptir. Mesela içerideki dağınık ayakkabılar ortamı kirli hale getirir. Bu nedenle giriş alanına ayakkabılık yerleştirmen, anahtar ve montlar için askılık eklemen, dekoratif sepetlerden faydalanman içeri her girdiğinde düzenli bir alanla karşılaşmanı sağlar. Ayrıca sana kendini daha iyi hissettirir.