Evde yapılan pancar turşusu başka olur. Lokantalarda yemekle birlikte tattığınız pancar turşusuna bayılabilirsiniz, fakat ev yapımı pancar turşusunun tadına doyum olmuyor. Aşağıda resimli olarak nasıl hazırlanacağını ve gerekli malzemeleri anlatıyoruz…
Kırmızı pancar turşusunun faydaları saymakla bitmez, yazsam turşu tarifine yer kalmaz. Kırmızı pancar sofralardan eksik edilmemesi gereken bir besin. Az tuz kullanarak, saplarını ve yapraklarını atmadan turşuyu yapabiliriz. O zaman vitamin ve minerallerinden daha çok yararlanabiliriz. Yalnız yaprak ve sapları kullanınca suyunun tadı hafif buruk olabilir. Ben suyunu da içmenizi tavsiye ederim. Tuzu az olduğu için bozulmaması açısından buzdolabında saklamamız gerekir.
Malzemeler:
1 kilo kırmızı pancar
6-7 diş sarımsak
Çok az iri tuz( 1 litrelik cam kavanoza 1 çay kaşığı tuz)
1 su bardağı üzüm sirkesi ve 1 su bardağı kaynamış pancarın suyu(Bu ölçü kavanoza yetmeyince aynı ölçüde artırılır). Pancarın suyu yetmezse iyi suyu veya kaynatılıp, soğutulmuş su
Yapılışı:
Pancarlar ve pancarların yaprakları, sapları iyice musluk altında kumları akıtılarak yıkanır.
Pancarların kabukları soyulduktan sonra çukur bir tencereye konulur ve pancarların üzerini örtecek şekilde su konulur ve pancarlar haşlanır.
Pancarlara bir kürdan batırarak pişip pişmediğini anlayabiliriz. Pancarların erimemesi, biraz diri olması gerekir.
Pancarları ve suyunu soğumaya bırakırken sarımsakları ayıklarız, pancarların sapını doğrarız, yapraklarını ayırırız. Yapraklarını ve saplarını koymanızı tavsiye ederim. Onları yemekte ve pancar turşusunun suyunu içmekte yarar var.
Pancarlar soğuyunca küp şeklinde veya arzu eden biraz daha büyük kesebilir. Kavanoza pancarlar, sapları ve yaprakları, sarımsaklar, tuz konulur, üzerine soğumuş pancar suyu ile karıştırılmış üzüm sirkesi konulur
Kavanozun kapağı kapatılarak buzdolabına konulur. Üç gün içinde turşu kıvamını bulmuştur.
Afiyet olsun.