Ve dünyanın en büyük yazarlarından biri daha hayata gözlerini yumdu! Peki yazarın ünlü romanları nelerdi ve ölüm sebebi ne?
Bu gece yarısı bütün dünya usta kalem Gabriel Marquez’in ölüm haberiyle sarsıldı. Edebiyat dünyasının en önemli kalemlerinden biri olan ve Nobel edebiyat ödülünün de sahibi olan Gabriel Garcia Marquez’in ölüm nedeni ise Zature!
Dünyaca ünlü yazar Gabriel Garcia Marquez, tedavi gördüğü hastanede 87 yaşında yaşamını yitirdi.
MEKSİKA’nın başkenti Meksiko’da, zatürre nedeniyle geçen ayın sonunda hastaneye kaldırılan ve tedavisinin ardından 9 Nisan’da taburcu edilen Marquez 87 yaşında hayata veda etti.
Roman ve öyküleri Türkçeye de çevrilen Gabriel Garcia Marquez 1927’de Kolombiya’nın Aracataca kentinde doğdu. Büyükannesiyle büyükbabasının evinde ve teyzelerinin yanında büyüdü. Başkent Bogota’daki Kolombiya Ulusal Üniversitesi’nde başladığı hukuk ve gazetecilik öğrenimini yarım bıraktı. 1940’lardan başlayarak uzun yıllar gazetecilik yaptı. Öykü yazmaya 1940’ların sonlarında başladı.
ESERLERİ
Yayınlanan ilk önemli yapıtı Yaprak Fırtınası idi. 1961 de yayınlanan Albaya Mektup Yazan Kimse Yok adlı romanını, Hanım Ana’nın Cenaze Töreni(1962) adlı öykü kitabı ve Kötü Saatte(1962) izledi. Yazar en tanınmış romanı Yüzyıllık Yalnızlık’ı(1967) Meksika’ya ilk gidişinde yazdı. Yüzyıllık Yalnızlık’taki bir bölümden etkilenerek yazdığı öykülerini İyi Kalpli Erendina(1972) adlı kitapta toplayan yazar daha sonra sırasıyla Mavi Bir Köpeğin Gözleri (1972), Başkan Babamızın Sonbaharı (1975), Kırmızı Pazartesi (1981), Kolera Günlerinde Aşk (1985), Labirentindeki General (1989) yayınladı.
Yazarın Türkiye ‘de yayınlanan diğer kitapları arasında Bir Kayıp Denizci, Sevgiden Öte Sürekli Ölüm, Aşk ve Öbür Cinler, Şili de Gizlice, On İki Gezici Öykü ve Bir Kaçırılma Öykü sayılabilir.
Hayata gözlerini yuman Gabriel Garcia Marquez’in tüm kitaplarını okuyan biri olarak söyleyebilirim ki tüm zamanların en büyük yazarlarından birini kaybettik. Özellikle Yüzyıllık Yalnızlık isimli romanı gelmiş geçmiş en güzel romanlar arasında ilk beşe rahatça girer. Sevenlerinin ve edebiyat dünyasının başı sağolsun diyorum…