Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Gülmek, sporla aynı faydaları sağlıyor

Bu haberin fotoğrafı yok

Yeni araştırmalara göre, gülmek, kalp sağlığını iyileştirmek, stresi azaltmak ve ağrıyı hafifletmek gibi sporun sahip olduğu birçok faydayı sağlayabilir.

Trinity Collеgе Dublin’dеn Profеsör Rosе Annе Kеnny, sosyal еtkilеşim vе “güzеl bir kahkaha atmanın” yaşlılıkta sağlıklı kalmak için aynı dеrеcеdе önеmli olduğunu dilе gеtirdi.

Arkadaşlarınızla vе ailеnizlе birliktе kеyifli vakit gеçirin diyеn Kеnny, bunun ilеriki yaşamda bilişsеl gеrilеmе vе dеmans riskini azalttığını bеlirtti. Birçok çalışma sosyallеşmеnin bеyin sağlığını artırdığını, kalp hastalıkları ilе kansеrе karşı koruma sağladığını ortaya koymuştu.

GÜLMEK SPOR ETKİSİ YAPIYOR

Sağlıklı bir yaşlılık için uzmanların tavsiyelerinin başında sağlıklı beslenmek ve egzersiz gelir.

Ancak İrlanda’daki Trinity College Dublin’den Profesör Rose Anne Kenny, gülmenin de benzer etki gösterdiği ifade etti.

Kenny, sosyal etkileşim ve “güzel bir kahkaha atmanın” yaşlılıkta sağlıklı kalmak için aynı derecede önemli olduğunu dile getirdi.

Gülmek hangi hormonları, nasıl etkiliyor?
Gülmenin sağlığa pek çok faydası olduğu biliniyor ancak bir tebessümün bile hormonlarda nasıl değişimlere neden olduğu yazımızda…

Gülmek hormonları düzenliyor
Gülmenin sağlığa sanıldığından daha fazla yararı olduğunu biliyor musunuz? ABD’de yapılan bir araştırmaya göre gülmenin stresi azaltmada etkili bir tedavi yöntemi olduğu ortaya çıktı. Araştırma, şen bir kahkahanın beklentisinin bile, vücuttaki “kortizol”, “adrenalin” ve “dopamin” hormonlarının seviyelerini düzenlediğini gösteriyor. Hormonların düzenli çalışması bağışıklık sistemini koruyor ve kanseri önlemede yardımcı olabiliyor. Ayrıca gülme ağrıyı da azaltabiliyor. Araştırmacılar, “Kronik bir ağrı çekiyorsanız, tedavinize yardımcı olması için bir stand up izleyin ya da komedi filmine gidin” önerisinde bulunuyor. Çünkü hayata olumlu bakmak ve neşeli olmak ağrı toleransını yükseltiyor. Sadece 15 dakika bile içten gülmek, sıkıntıyı yüzde 10 oranında düşürebiliyor. Gülme anında, tıpkı egzersiz sırasında salgılanan ve ağrının şiddetini azaltan endorfin hormonu gibi, vücutta kişinin kendisini iyi hissetmesine neden olan kimyasallar salgılanıyor.

Gülmenin zihin ve beden sağlığına faydaları ise şunlar:

Stres ve gerginlik azaltıyor.
Kişiyi strese bağlı hastalıklardan koruyabiliyor.
Vücudun ağrı toleransını artırıyor.
Bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Depresyonla savaşıyor.
Hayattan zevk alma duygusunu ortaya çıkarıyor.
Kan basıncını düşürüp kalp fonksiyonlarını iyileştiriyor.
Kan şekeri seviyesini düşürüyor.
Olumsuz algıları değiştiriyor ve ruhu artırıyor.
Kanser hastalarının psikolojik tedavisinde destek sağlıyor.
İş ortamında iyimserlik, esneklik, öz-yeterlilik ve diğer olumlu duyguları pekiştiriyor.
İlişkide mutluluğu sağlıyor.
Güven oluşturup sosyal hayatta zorluklarla mücadele etmeyi kolaylaştırıyor.

Stresinizi düzenleyen hormon: Kortizol
Kortizol, böbreküstü bezinin kabuk bölgesinde üretilir. Vücudun strese gösterdiği tepkiyi düzenler. Enerji dolu ve sağlıklı olmamızı sağlar. Birincil görevi fiziksel ve psikolojik stresi kontrol etmektir. Stres karşısında vücudun tepkisi kortizol seviyesini yükseltmektir. Kan basıncını ve kan şekerini artırır ve bağışıklık sistemini baskılar. Kortizol seviyesindeki sürekli yüksek olma durumu mide ülserine, aşırı kiloya, yüksek tansiyona, yorgunluğa, anksiyeteye, yüksek şekere ve kolesterole neden olabilir. Tam tersine düşük kortizol seviyeleri de düşük tansiyon, kronik yorgunluk sendromu gibi rahatsızlıkları oluşturabilir.

Hormon bozukluğu nedir?
Hormonlar, metabolizmaların bünyedeki bazı faaliyetleri denetim altında tutmak için ürettikleri salgılardır. ‘İç salgı’ olarak da adlandırılan hormonlar, bir hücre veya hücre grubu ile diğer hücreler arasındaki kimyasal mesajcı moleküllerdir. İç salgı bezlerinde (endokrin bezler) üretilirler ve kana salınırlar. Kanda dolaşarak hedef dokulara ulaşan iç salgılar, burada özel reseptörlere bağlanarak etkilerini gösterirler. Hormon akışındaki doğal dengeyi sağlayan sistemde herhangi bir sorun yaşanması, hormon bozukluklarına neden olur. Salgıda artış veya azalma, dolaşım bozukluklarına, ilaçlara, iyi veya kötü huylu tümörlere bağlı gelişebilir. Bazen mevcut hormonun beklenen etkiyi gösterememesi de problem yaratır. Buna hormon direnci denir.

Hormon bozukluğu nasıl anlaşılır?
Hormon bozukluğunun şiddetine ve tipine göre ortaya çıkan şikayetler kişiyi hekime götürür. Bu şikayet ve muayene bulgularına göre yapılan bir takım tetkiklerle hormon bozukluğu tanısı konabilir. Örneğin büyüme hormonu aşırı salgılanırsa ergenlikte çok aşırı boy uzaması, erişkinde ise kulaklarda, çenede, ellerde, ayaklarda büyüme meydana gelir. Az salındığı zaman çocuklarda kısa boy/cücelik, erişkinlerde ise halsizlik ve yaşam kalitesinde düşme ortaya çıkar.

Soğuk algınlığı ve gripten korunmak
Sıradaki Haber Kışın hasta olmamak için neler yapmalıyız! kış mevsiminde sağlıklı beslenme