Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Güneş yanığı acısı kaç günde ne zaman geçer

Güneş Yanığı Acısı Kaç Günde, Nasıl Geçer? Güneş Yanığına Ne

Güneş Yanığı Acısı Kaç Günde, Nasıl Geçer? Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?

Özellikle yaz mevsiminde tatilde güneşlenirken güneş yanığı ortaya çıkabilmektedir. Güneş kremi sürmeden güneşlenildiği durumlarda güneş yanığı ortaya çıkar ve bu kişiyi oldukça rahatsız eder. Güneş yanığı problemi ile birçok kişi çeşitli tedavi yöntemlerine başvurmaktadırlar. Güneş yanığı doğal yollardan tedavi edilebilen bir durumdur. Bu doğal tedavi yöntemleri kanıtlanmış ve iyileşme sonuçları alınmış olan yöntemlerdir. Dolayısıyla güneş yanığı için cilt sağlığına etki edilen bu yöntemler herkes tarafından da öneriliyor.

İnsan cildi güneş ışınlarına karşı oldukça hassastır. Dolayısıyla güneş yanıklarını geçirmek için doğal tedavi seçenekleri geliştirilmiştir. Güneş yanığı olan bölge iltihaplanabilir. Özellikle cilt rengi daha açık olan kişiler güneş yanığına daha fazla maruz kalmaktadır.

 Güneş Yanığı Acısı Kaç Günde Geçer?

Güneş yanığı acısı cildin yanık durumuna göre değişkenlik gösterir. Dolayısıyla geçiş süreci de ciltten cilde göre değişebilir. Genellikle güneş yanığı acısı 3 ila 5 gün içerisinde azalarak bitmektedir. Kimi durumlarda bu durum 1 haftaya da sarkabilmektedir. Uygulanan doğal tedavi seçenekleri ile birlikte güneş yanığı bu süreden daha az sürede de geçebilir.

 Güneş Yanığı Nasıl Geçer?

 1) Çay

Çay ile birlikte güneş yanığını geçirmek mümkündür. Çay güneş yanığı tedavisinde en çok kullanılan doğal tedavi seçenekleri arasındadır. Güneş yanığı için mucizevi bir bitkisel çözüm olan çay özellikle göz bölgesinde yer alan yanıklara doğrudan etki eder. İki tane poşet çayı soğuttuktan sonra gözlerinize koyabilirsiniz. Bu yöntem göz bölgesi yanıklarını geçirecektir. Ayrıca banyo esnasında da suyunuzu bir tutam çay ilave ederek yine güneş yanıklarından kısa süre içerisinde kurtulabilirsiniz.

 2) Lavanta Yağı

Lavanta bitkisi de yine güneş yanığı için oldukça iyi bir tedavi seçeneğidir. Aynı zamanda nemlendirici özelliği olduğundan dolayı güneş yanığı tedavisinde kullanılmaktadır. Lavanta yağı sürekli olarak tercih edilmektedir. Bundan dolayı güneş yanığı tedavisinde birincil olarak tercih edebileceğiniz bir bitkisel tedavi yöntemidir.

 3) Salatalık

Salatalık da en çok su içeren besinlerden bir tanesidir. Salatalığın aynı zamanda nemlendirici özelliği de vardır. Bundan dolayı cilt yapısına oldukça iyi gelmektedir. Cildi canlandırır ve bütünü ile temizler. Salatalık aynı zamanda cildi onarmaktadır. Güneş yanığı tedavisinde de en çok kullanılan tedavi seçenekleri arasında salatalık gelmektedir. Salatalığı yanık bölgeye sürdükten sonra etkilidir.

 4) Yulaf Ezmesi

Güneş yanığı için kullanılan ve en çok tercih edilen doğal yöntem yulaf ezmesidir. Cildin oldukça serinlemesini sağlayan yulaf ezmesi aynı zamanda güneş yanığından doğan acı hissiyatının da azalmasını sağlar.

 Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?

 1) Elma Sirkesi

Elma sirkesi bitkisel tedavi denilince akla ilk gelen doğal yöntemlerden bir tanesidir. Cildin bütün pH dengesini dengeledikten sonra elma sirkesi önemli ölçüde güneş yanığı faktörlerini ortadan kaldırır. Elma sirkesi mucizevi olan doğal yöntemler arasındadır.

 2) Aloe Vera

Cilt için en çok tercih edilen bir diğer yöntem ise aloe vera jelidir. Aloe vera jeli cilt tedavilerinde de uygulanmaktadır. Aloe vera jeli her türlü güneş yanığına iyi gelmektedir. Aynı zamanda oldukça etkili olan aloe vera jeli yanık bölgesini anında onarır. Böylece yanık bölgesinde ki acı hissiyatını da azaltmaktadır.

 3) Buz

Buz tedavisi de yine güneş yanıkları için kullanılmaktadır. Buz tedavisi anında tercih edilmektedir. Dolayısıyla buz tedavisini güneş yanığından 10 gün sonra yapmanız uygun olacaktır.

 4) Yoğurt

Yoğurtta aynı zamanda güneş yanığı tedavisinde uygulanmaktadır. Yoğurt güneş yanığı acısında da kullanılıyor. Yoğurt cildi bütünü ile besler ve hızlı bir şekilde onarır.

Günlük hayatta ve daha fazla sıcak mevsimlerde yoğun bir biçimde güneş ışınlarına maruz kalınması ile güneş yanığı oluşmaktadır. Güneş yanığı şeklinde bilinen bu vaziyet; cilt yüzeyinin yoğun güneş ışığına maruz kalmasıyla beraber meydana gelen, güneşe maruz kalan alakalı yerin akut iltihap kapması durumuna verilen isimdir. Bilhassa açık cilt tonuna sahip kişilerde yanık ortaya çıkması durumu risk kategorisinde olmaktadır. Bu konu hakkında bu cilde sahip olan bireyler, güneş yanığına daha hassas vaziyettedirler. Güneş yanıklarının geçmesi; kişinin güneş ışığına maruz kalma durumuna göre değişecektir.

Güneş Yanığı Kaç Günde Geçer?

Güneş yanığının geçmesi; ciltteki yanık vaziyetine göre farklılık gösterir. Bu yüzden güneş yanığının geçiş süresi de ciltten cilde göre farklılık gösterebilir. Genel olarak güneş yanığı; 5 ile 15 gün arasında azalarak geçer. Bazı vaziyetlerde daha uzun süreli olabilmektedir. Uygulanacak olan doğal tedavi alternatifleriyle beraber güneş yanığı, bu sürelerden daha az sürede geçer.

 Yüzdeki Güneş Yanığı Nasıl Geçer?

Yüzdeki güneş yanığının geçmesi adına yapılabilecek doğal yöntemler;

 Güneş Yanığı Adına Uygulanacak Doğal Öneriler

– Güneş yanığı için cilt yüzeyinin yatıştırıp nemlendirilmesi adına aloe vera içerikli losyonlar kullanılmalıdır. Aloe vera; güneş yanığının acısını dindirmeye destek olacak anestezik olan likodini içermektedir. Aloe vera; cildin soyulması adına iyi bir nemlendirici olarak da tanımlanabilir.

– Ölmez çiçeği yağı ya da lavanta çiçeği yağı gibi uçucu yağlar; güneş yanığını hafifletmek adına cildin üzerine ufak miktarlarda uygulanmalıdır.

– Güneş yanıklarının yatıştırılması ve iltihapların azaltılması adına güneş ışığına maruz kalmış olan göz kapaklarına soğuk suya bastırılan çay poşetleri uygulaması yapılabilir.

– Temiz bez kullanıp, güneşte yanan cilde soğuttuktan hemen sonra taze demlenen çay sürülmelidir. Siyah çayda yer alan tanik asit, güneş yanığıyla kaplanan cilt yüzeyinin ısısını çoğaltmaya ve pH dengesini tekrardan sağlamaya destek olur. Daha çok soğutma etkisi adına çay içerisine nane de eklenebilir.

– Güneş yanığı hafiflediğinde; Hindistan cevizi yağı cilt nemlendiricisi şeklinde kullanılabilir. Fakat bu yağ, güneş kremi şeklinde kullanılmamalıdır. Hindistan cevizi yağı, güneş ışınlarına karşı koruyucu etki sağlamaz.

 Güneş Yanığı İçin İyi Gelecek Tavsiyeler

Güneş yanıklarına maruz kalınması durumunda serin su ile duş alıp, cilde nemlendirici kremler sürülebilir. Serin suyla duş almak, cildi yatıştırır. Nemlendirici kullanmak ise tahriş gören deriyi yumuşatır. Güneş yanığı sebebiyle tahriş olan bölge kaşınmamalı ve bölge tahriş eden herhangi bir şey yapmaktan kaçınmalıdır. Sıvı kaybına sebep olan güneş yanıklarından sonra bol su tüketerek de sıvı kaybının önüne geçilmelidir.

Güneş Yanığı Nasıl Geçer? Güneş Yanığına İyi Gelen 8 Şey

Güneşin o iç ısıtan ışınlarını cildinde hissetmeyi kim sevmez? Ancak her şeyin fazlası zarar olduğu gibi güneş ışınlarına aşırı derecede maruz kalmanın sonu da güneş yanığıdır. Peki acı verici bir rahatsızlık yaratan ve cildin hoş olmayan kızarık bir görüntüye bürünmesine neden olan güneş yanığı nasıl geçer?

Koruyucu kullanmadan uzun bir süre güneşe maruz kalındığında oluşan güneş yanıkları; hafif, orta ve ciddi seviyede olabilmektedir. Hafif güneş yanıkları, bir miktar kızarıklık ve ağrı ile kendini gösterir ve çoğu zaman cildin soyulması ile sonuçlanır.

Orta seviye güneş yanıkları, tipik olarak daha ağrılıdır ve cilt yüzeyine dokunulamayacak kadar hassasiyet yaratır. Şiddetli güneş yanıkları ise çok ağrılı ve cilt yüzeyinde su kabarcıklarının oluştuğu durumlardır. Bu gibi ileri derece güneş yanığı durumunda doktora gitmek dahi gerekebilir.

Eğer siz de güneş yanığından muzdaripseniz ve kızarık cilt görünümü ile yaşadığınız acıdan bir an önce kurtulmak istiyorsanız, sizin için bir araya getirdiğimiz güneş yanığı iyileştirme önerilerini incelemenizde fayda var.

Güneş Yanığı Nasıl Geçer?

Kötü güneş yanıkları, cildinizin önemli derecede hasar gördüğüne işaret etmektedir. Neyse ki güneş yanığının neden olduğu acıyı hafifletecek ve yanık bölgenin hızla iyileşmesini sağlayacak birkaç tedavi yöntemi bulunmaktadır.

Ancak güneş yanığı sorunu ile karşı karşıya kalmamak için gereken önlemleri almanın en iyi tedaviden daha akıllıca olduğunu mutlaka belirtmemiz gerekiyor. Uyarımızın ardından dilerseniz, güneş yanığı yaşamanız halinde uygulayabileceğiniz en iyi tedavi yöntemlerini sıralayalım. İşte güneş yanığına iyi gelen 8 şey ve güneş yanıklarını iyileştirme yöntemleri…

1. Yanan Cilt Yüzeyine Soğuk Kompres Yapın

Aşırı güneş ışığına maruz kalındığı için güneş yanığı olan cildin acilen soğutulması gerekmektedir. Fakat bunun için buz küplerini doğrudan cilt yüzeyi ile temas ettirmekten kaçınmanızı tavsiye ederiz. Aksi halde cilt hücrelerinin daha fazla zarar görmesine yol açabilirsiniz.

Bunun yerine birkaç buz küpünü yumuşak bir bez veya havlu içine sarıp bu şekilde cilt yüzeyine soğuk kompres uygulama çok daha mantıklı bir adım olacaktır. Bu sayede güneş yanığı acısını hafifletmek ve cildin yeterince soğumasını sağlamak mümkün hale gelecektir.

Öte yandan buz küpü yerine soğuk suya batırılmış bir havlu ile de cilde soğuk kompres yapabilirsiniz. Soğuk kompres uygulamasını yanık bölgedeki ağrı kesilinceye kadar sürdürmeniz yararınıza olacaktır.

2. Aloe Vera İçeren Nemlendirici Kullanın

Aloe vera bitkisi, güneş yanığı nasıl geçer sorusuna alternatif bir yanıt oluşturmaktadır. Çünkü antienflamatuar özellik gösteren yapısı ile yanık bölgenin iyileşme sürecini hızlandırmaktadır. Dolayısıyla güneş yanığı durumunda aloe vera içerikli nemlendirici kremler kullanmanızı öneririz.

Hatta eğer mümkünse direkt bitkinin kendi jelini de kullanabilirsiniz.Bunun için bitkinin saplarından birini kırmanız ve sapı boylamasına keserek açtıktan sonra içindeki jeli bir kaşık aracılığıyla çıkarmanız yeterli olacaktır.

Diğer yandan cildinize herhangi bir ürünü uygulamadan önce içerisindeki bir maddeye karşı hassasiyetiniz olup olmadığını anlamak için ilk olarak cildinizde küçük bir alana sürmeniz, daha kötü sonuçlar yaşamanızın önüne geçecektir. Eğer herhangi bir hassasiyet durumu yaşamazsanız, günde birkaç defa güneş yanığı olan bölgeye ürünü uygulayarak ciltteki sıvı kaybını en aza indirebilirsiniz.

3. Cilde Elma Sirkesi Uygulayın

Elma sirkesi de aloe vera ile benzer şekilde iltihap giderici özelliğe sahiptir. Bu nedenle aloe vera bitkisi veya aloe vera içerikli bir ürün bulamadığınızda alternatif olarak elma sirkesine de başvurabilirsiniz.

Hem güneş yağının iyileşmesini hızlandırmak hem de acınız hafifletmek için elma sirkesini bir pamuk yüzeyine damlattıktan sonra cildinize uygulayabilirsiniz. Bunun yanı sıra dilerseniz bir sprey aparatı olan bir şişe içerisine doldurduğunuz elma sirkesini yanık bölgeye doğrudan sıkarak da tedaviye başlayabilirsiniz.

Ancak cilt yüzeyinin elma sirkesine karşı bir hassasiyet göstermeyeceğinden emin olmak için öncelikle cildinizin küçük bir bölümünde uygulama yapmanızı tavsiye ederiz.

4. Yanık Yüzeye Yoğurt Sürün

Güneş yanığını iyileştirmek için en çok başvurulan yöntemlerinden biri olan yoğurt uygulamasının aslında güneş yanığı nasıl geçer sorusuna bir yanıt oluşturmadığını, yani tedavi edici bir etkisi olmadığını baştan belirtmiş olalım. Çünkü yoğurt veya herhangi bir süt ürünü, güneş yanığından dolayı ciltte oluşan iltihabi durumu iyileştirme özelliğine sahip değildir.

Buna karşın soğuk yoğurt, serinliği ile güneş yanığı acısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Yine de yoğurt ya da diğer süt ürünlerini acıyı hafifletme amacıyla uygularken dikkatli olmakta fayda var. Çünkü süt ürünlerinde bulunan bakteriler enfeksiyon riski yaratabilmektedir.

5. Bol Su İçin

Güneş yanığı, sıvı kaybı yaşanmasına ve cildin kurumasına yol açar. Bu durumun önüne geçmek için ise güneş yanığı olduğunuzda her zaman tükettiğiniz su miktarını daha da artırmanız gerekmektedir.

Böylece vücudun su kaybı yaşarken tekrar normal su seviyesine ulaşmasına yardımcı olabilir ve iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz. Ayrıca iyileşme sürecinde vücutta dehidrasyona yol açabilecek yiyecek ve içeceklerden kaçınmanızı da tavsiye ederiz.

6. Kabaran ve Kızaran Yüzeyle Oynamayın

Güneş yanığı olduğunuzun en temel belirtileri, cildin aşırı kızarıp kabarmasıdır. Ciltte pul pul bir görünüme neden olan güneş yanığının kısa sürede iyileşmesi için yanan bölgeye dokunmamalısınız.

Aksi halde cilt yüzeyinde iz kalmasına ve hatta enfeksiyon sorunlarının yaşanmasına yol açabilirsiniz. Kabaran ve su toplayan bölge, zamanla kendiliğinden soyulup dökülecektir. Cildiniz normal rengine dönüp hassasiyetiniz geçtiğinde ise dilerseniz yumuşak bir lif yardımıyla ölü derilerinizden kurtulabilirsiniz.

7. Yanık Hissini Salatalık ile Yatıştırın

Salatalık, su kaybı yaşayan cildi biraz olsun rahatlatmaya yardımcı olabilir. Bunun için dilimlediğiniz salatalığı yanan bölgeye yerleştirebilirsiniz. Hatta aloe vera bitkisinden elde ettiğiniz jel ile blender’da çektiğiniz salatalığı birbiri ile karıştırıp güneş yanığı olan bölgeye sürerek iyileşme sürecin hızlandırabilmeniz de mümkün.

8. Bol ve Pamuklu Kıyafetler Giyin

Güneş yanıklarınız varken cildinize yapışacak kadar dar kıyafetler giymek, yalnızca daha fazla acı çekmenize neden olacaktır. Ayrıca çok ince kumaşa sahip kıyafetler de güneş ışığını kolayca geçireceğinden cildinizin hassasiyet duymasına yol açacaktır.

Bunların önüne geçmek ve iyileşme sürecinin sekteye uğramasını önlemek için ise cildinizle fazla temas etmeyecek, hafif, bol ve pamuklu giysiler tercih etmenizi öneririz. Bu sayede cildiniz de rahatlıkla nefes alabilecek ve iyileşmeye devam edecektir.

Tüm bu yöntemlere ek olarak, termal sular ile cilt sağlığını destekleyebilmeniz de mümkün. 5 yıldızlı otel konforunda termal tatil deneyimi için Çam Otel’deki yerinizi hemen şimdi ayırtın!

Güneş Yanığı Kaç Günde İyileşir?

Güneş yanığı nasıl geçer sorusuna 8 maddede yanıt verdik. Ancak bu rahatsızlığın ne kadar süreceğini kestiremiyor olabilirsiniz. Hafif güneş yanıkları, ortalama 3 ila 5 gün içerisinde iyileşmektedir. İlk birkaç gün ağrılı olan hafif güneş yanıklarının acısı son günlerde cilt yenilendikçe iyiden iyiye hafifler ve tamamen ortadan kalkar.

Orta şiddette güneş yanıklarının iyileşmesi ise genellikle bir hafta sürer. Çok şiddetli güneş yanıklarının tamamen iyileşmesi, biraz daha uzun sürmektedir. Ortalama iki haftaya yakın bir süre içerisinde tamamen iyileşemeyecek kadar şiddetli güneş yanıkları için medikal destek almanızı tavsiye ederiz.

Güneş Yanığından Nasıl Korunabilirsiniz?

Güneş kremi, güneş ışınlarının olumsuz etkilerinden korunmayı sağlayan bir ürün olarak karşımıza çıkmaktadır. Tam da bu nedenle güneş kremleri yalnızca tatildeyken değil, dışarı çıkılacağı her zaman cilde uygulanmalıdır. Yani güneş kremini günlük bakım rutininin bir parçası olarak görmeniz yararınıza olacaktır.

Diğer yandan cildinizin hassasiyetlerine kulak vermeniz de önemlidir. Örneğin cildinizin gerilip kurumaya başladığını fark ettiğinizde nemlendirici uygulayıp kendinizi güneşten koruyabileceğiniz bir yere geçmeniz en mantıklı adım olacaktır.

Ek olarak, baş bölgesini güneş ışınlarından korumak için ise şapka takmanızı öneririz. Bu sayede başınızı yanıklardan korurken yüzünüzü de daha iyi koruyabilirsiniz.

 

Aşk dolu sözler burada! Kalbine dokun, en güzel sevgi mesajını
Sıradaki Haber Acı acıyla iyileşir aşk ise daha büyük bir aşkla aşk sözleri