Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Günümüzde kullanılan iletişim araçları ile ilgili araştırma

Günümüzde kullanılan iletişim araçları ile ilgili bir araştırma yapınız. Günümüzde

Günümüzde kullanılan iletişim araçları ile ilgili bir araştırma yapınız.

Günümüzde kullanılan iletişim araçlarının başında telefon gelmektedir. Özellikle, teknolojinin gelişmesiyle birlikte sürekli yeni model telefonlar üretilmektedir. İnsanlar da bu telefonlarla iletişim kurmaktadır.Bilgisayarlar da internet sayesinde iletişim amacıyla kullanılan araçlardandır. Bilgisayarlar sayesinde insanlarla yazılı, görüntülü ve sesli olarak iletişim kurulmaktadır..

Faks, önemli belgelerin bir noktadan başka noktaya evrak olarak gönderilmesinde kullanılır.

Mektup ve Telgraf, geçmişe nazaran kullanımı oldukça azalan iletişim araçlarıdır. Özellikle teknolojik iletişim araçlarının üretilmesi  bu iletişim araçlarına duyulan ilgiyi azaltmıştır.

İletişim araçları son iki yüzyılda gelişerek varlığını sürdürmeye devam etmektedir. İletişim araçları son iki yüz senede oldukça hızlı gelişmiştir. Özellikle milenyumdan sonraki senelerde iletişim araçlarının boyutları ve işlevleri değişerek gelişimini sürdürmüştür.

Günümüzde dünyasında en sık kullanılan iletişim araçları, televizyon, telefon ve internettir. İlk zamanlarda radyo, telgraf ve telefon çok yaygın olarak kullanılmıştır.

Çevremizde kullanılan en yaygın iletişim araçları şu şekildedir:

Geçmişten günümüze daima insan için temel bir ihtiyaç olan iletişim vurma, bağırma, çalma, yakma, ulak gönderme şeklinde ilkel düzeylerde de varlığını korumuştur. Fakat o dönemlerle internet çağı kıyaslanamayacak şekilde iletişimin devrim niteliğinde gelişmesiyle farklı bir noktaya gelmiştir.

 

Günümüzde Kullanılan İletişim Araçları

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE İLETİŞİM ARAÇLARI

İLETİŞİM ARAÇLARI

Gazete ile Kitlesel İletişimi
Yıl 1605’i gösterdiğinde iletişimin temellerini değiştirecek bir yenilik yapılıyor ve gazete kitlesel iletişim araçları arasındaki yolculuğuna başlıyor. Kağıt üzerine basılı ilk gazete 1605 yılında Johann Carolus tarafından yayımlanıyor, 1622 yılında İngiltere’de ortaya çıkıyor.

Dergi ile 1672 Yılında Tanıştık
Günümüzde de kullanılan ve kültürü süregelen dergi, dünya sahnesine ilk kez 1672 yılında girmiştir. Ancak bu dergi tüm kamuoyunun ilgisini çekebilecek nitelikteki ilk dergi olma özelliği taşır. 1672 yılının Mart ayında Fransa’nın Paris kentinde çıkarılan dergiyi 1692 yılının Ocak ayında İngiltere’de basılan The Gentleman’s Journal takip etmiştir.

Telgraf
10 Eylül 1855 tarihinde yani o zamanların Osmanlı İmparatorluğunda ilk telgraf haberleşmesi yapılmaya başlandı. İstanbul-Edirne telgraf hattı 1855 yılında, İstanbul-Ankara telgraf hattı 1860 yılında işletmeye açılmış, 1861 yılında ise bu hat Kerkük’e kadar uzatılmıştır. Ülkemiz 1865 yılında Uluslararası Telekomünikasyon Birliği kurucu üyesi olmuştur.

Telgraftan Sonra Daktilo
Telgraf fikrinin ortaya atılmasından sonra Wiliam Austin Burt daktilonun ilk patentini almıştır. 1829 yılında alınan patentin ismi tipograf olarak kayıt edilmiştir. Gerçek anlamda ilk daktilo ise 1868 yılında Cristopher L. Sholes tarafından yapılmıştır. Basılacak harflerin metal çubukların ucunda bulunduğu bu daktilo 1872 yılında Remington markası tarafından seri üretilmeye başlanmıştır.

Telefon
Alexander Graham Bell tarafından 1876 yılında telefon icat edildi ve insanların iletişim kurabilme imkanları bir anda hızlı bir yükselişe geçti. Çevirmeli telefonların takip ettiği iletişim devri sürecini ses kaydı yapabilen yeni araçların keşfi takip etti.

Radyo
İnsanlığın teknoloji ve bilim alanlarında büyük gelişmelere tanıklık ettiği bir dönemde, Guglielmo Marconi tarafından radyo icat edilmiştir. Radyo dalgalarının, telgrafın ve telefonun icat edilmesinin ardından yapılan çalışmaların bir ödülü olarak değerlendirilen radyo ile birlikte iletişim algısı bir üst noktaya taşınmıştır.

Televizyon
Televizyon, dünyayı değiştiren bir iletişim aracıdır. Radyodan sonra geliştirilen televizyon sayesinde çok geniş kitlelere hitap etmek mümkün hale gelmiştir. İskoçyalı John Logie Baird tarafından icat edilen televizyon, kıtalar arası ses ve görüntü transferi yaparak yeni bir dönemi, yepyeni endüstrileri ve sektörleri yaratmıştır.

Bilgisayar
Eniac vardı ancak herkes haliyle bu devasa işlemciye erişemiyordu. Her evde bir Eniac bulunması fikri bilim insanlarını harekete geçirdi ve bilgisayarlar küçültülmeye başlandı. PC’ler ile birlikte zaman içerisinde kullanıcı deneyimini arttırmaya yönelik çalışmalar sonucunda da dizüstü bilgisayarlar ve tabletler piyasaya sürüldü.

Türkiye’de İlk Cep Telefonu    
Ülkemizde ilk cep telefonları 90’lı yıllarda kullanılmaya başlanmıştır. Tarihi bir olay değeri taşıyan ilk telefon görüşmesi ise 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve dönemin Başbakanı Tansu Çiller arasında gerçekleştirilmiştir. Ayrıca bu konuşmada kullanılan şebeke sağlayıcısı günümüzde hala hizmete devam eden Turkcell‘dir. İki ay sonrasında ise Türkiye’nin ikinci operatörü olan Telsim kurulmuştur.
Türkiye’de kullanılan ilk cep telefonu modeli ise Nokia 1011 olup görüşmenin yapıldığı yıl 1994 olup ilk SMS gönderilen yıl ise 1995’di. Ancak o zamanlar SMS’lerde Türkçe karakterler kullanılamıyordu. SMS’lerde Türkçe karakter kullanabilme özelliği 2008 tarihinde geldi. Dünya üzerinde ise internete girebilme özelliğine sahip ilk telefon 1999 yılında üretildi.

TÜRKİYE’DE İLK İNTERNET

Türkiye’de internet ile ilgili ilk çalışmalar 1980’li yıllarda başlamış; 1987’de Ege Üniversitesi’nin öncülüğünde, Türkiye Üniversite ve Araştırma Kurumları Ağı (TÜVAKA) adıyla akademik tabanlı bir ağ kurulmuştur. Türkiye’nin ilk akademik tabanlı olmayan ve birçok kurum ve kuruluşu İnternet bağlantısına kavuşturmayı amaçlayan internet ağı projesi ise 1991 yılında ODTÜ ve TÜBİTAK tarafından başlatılmıştır. Bu çerçevede ilk deneysel bağlantı 1992 yılının Ekim ayında Hollanda’ya yapılmasından sonra ilk internet bağlantısı ODTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’na ait yönlendiriciler ve PTT’den sağlanan 64 Kbps kapasiteli kiralık hat kullanılarak gerçekleştirildi ve ABD’deki NSFNet ile bağlantı kuruldu. Bu nedenle 12 Nisan tarihi, Türkiye’de İnternet’in “doğum günü” olarak kabul edilir.

NESNELERİN İNTERNETİ
Nesnelerin interneti (Internet of Things, IoT), fiziksel nesnelerin ve makinelerin birbirleriyle veya daha geniş sistemlerle bağlantılı olduğu ağlara verilen isimdir. İlk kez Kevin Ashton tarafından bir sunumda 1999 yılında bahsedilmiştir. Nesnelerin benzersiz kimliklere sahip olarak internet altyapısı üzerinden birlikte çalışabilmesi öngörülmüştür.
Nesnelerin interneti içinde barındırdığı anlam, nesne tanımı oldukça geniş bir anlama sahiptir. Her türlü takip aletleri, sensörler, biochipler veya erişim düzenekleri nesne olarak adlandırılır. Bir cihazın “akıllı” sayılabilmesi ve nesne olarak adlandırılabilmesi için gerekli şartlar: Benzersiz bir kimliğe sahip olması, bağlanılabilir olması ve bir sensörü olmasıdır. Bu sayede, akıllı nesne dünyanın herhangi bir yerinden, her an erişilebilir ve kontrol edilebilir hale gelmektedir. Nesnelerin benzersiz bir kimliğe sahip olması günümüzde yaygın olarak kullanılan IP adresleri sınırlıdır, bu sınırdan kurtulmak için IPv6 geliştirilmiştir. Bu IP sisteminin kullanımı ile birlikte nesneler benzersiz kimliklere sahip olabiliyorlar.
Nesnelerin interneti uygulamaları, sensörlerden tek tek veri alınmasından başka, pek çok sensörün verisinin bir araya getirilerek değer üretilmesi amacıyla da kullanılmaktadır. Fiziksel ortamlardan derlenerek gelen yüksek miktardaki sensör verilerinin, yapılan değerlendirmelerin ardından bilgi olarak operatörlere veya ilgili kişilere sunulması ya da verinin sistemler yardımıyla değerlendirilerek bir görevi icra edilmesi sağlanmaktadır.

6. Sınıf Türkçe Günümüzde kullanılan iletişim araçları ile ilgili bir araştırma yapınız. konusunu kısaca ve uzun ele alacağız.

Cevap :  İnsanların kendi arasında duygu düşünce bilgi haberleri araçlar kullanarak karşıdaki kişiye aktarmasını iletişim denir. İnsan var olduğundan beri çeşitli iletişim araçları kullanmıştır. Mağara duvarına çizilen resimler, dumanla haberleşme, posta güvercinleri, gazete, dergi, telgraf, daktilo telefon ve daha niceleri. İnsanoğlunun teknolojinin gelişmesiyle birlikte kullandığı iletişim araçları da gelişmiştir

Cevap : Günümüzde kullanım iletişim araçları radyo, televizyon, faks makinesi, bilgisayar, cep telefonu, internet ve sosyal medya olarak sıralanabilir.

Radyo:  Elektromanyetik dalgalar arasındaki bağlantıyı kullanan radyo günümüzde popülerliğini yitirse de hala kullanılmaktadır. Radyonun mucidi konusunda kesin bilgiler olmamakla beraber Guglielmo Marconi radyonun babası kabul edilmektedir.

Televizyon: Kitle iletişim aracı olan televizyon 1923 yılında icat edilmiştir radyodan sonra hayatımıza girmiş ve geniş kitlelere hitap eden televizyonlar günümüzde hala önemini korumaktadır

Faks makinesi:  İcat edildiği zaman iletişimde etkin rol oynayan faks makineleri günümüzde evrakların kısa sürede karşı ulaşmasından dolayı resmi kurumlar arasında kullanılmaktadır. Faks makinesinin patenti 1843 yılında  Alexander Bain tarafından alınmasına rağmen modern faks makinesi 1970 yıllarında son halini almıştır.

Bilgisayar:  1847-1854  yılları arasındaki çalışmalarla  Boole  cebirinin  doğmasını sağlayan George Boole Bilgisayarın temellerini atmıştır. İlk modern bilgisayar olan Altair  3 Kasım 1962 de New York Times gazetesinde kullanmıştır. O tarihten beri sürekli gelişim halinde  olan bilgisayar  günümüzde hala gelişmeye devam etmektedir.

Cep telefonu : Cep telefondan önce telsiz cihazlarla iletişim sağlayan insanlar Motorola firmasında mühendis olan Martin Copper tarafından İcat edilen telefonla 1973 yılında tanıştı.   İlk bilgisayar gibi geliştirilmeye açık bir cihazdı1989 yılında antenli modemleri çıkarılmış günümüzdeki telefonların üretilmesi ise 1009 92 yılı dayanmaktadır Türkiye’de gerçekleşen telefon görüşmesi 23 Şubat 1994’te yapılmıştır.Cep telefonun son hali olan akıllı telefonlar telefon bilgisayar karışımı bir özelliğe sahiptir.

İnternet: 1969 yılında ABD Savunma Bakanlığının Arpaneti kullanmaya başlaması ile internet hayatımıza girmiştir. İnternet üzerinden gönderilen ilk mesaj Los Angeles‘daki Kaliforniya Üniversitesi’nde profesör Leonard Kleinrock’ un laboratuvarından Stanford Araştırma Enstitüsüne gönderilmiştir.

1991 yılında geliştirilen World Wide Web(W.W.W)Protokolünün evlerde kullanılmaya başlanılması 1998 yılını buldu. Günümüzden en çok kullanılan iletişim aracı olmasının yanı sıra işlerin büyük çoğunluğu buradan gerçekleştirilebilmekte.

Sosyal Medya:  Gençler arasında daha popüler olan bu platform akla ilk Facebook gelse de daha  eskiye dayanmaktadır 1971 yılında  Ray Tomlinson un yan masadaki bilgisayara gönderdiği mail örmek gösterilmektedir . Facebook Twitter Instagram YouTube WhatsApp gibi platformların genel adı olan sosyal medyayı Günümüzde 3 milyara yakın insan kullanmaktadır.

 

Aşk dolu sözler burada! Kalbine dokun, en güzel sevgi mesajını
Sıradaki Haber Acı acıyla iyileşir aşk ise daha büyük bir aşkla aşk sözleri