Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Halide Edip Adıvar biyografi

Halide Edip, 1882 yılında İstanbul’da doğmuştur, 1964 yılında İstanbul’da yaşamını

Halide Edip, 1882 yılında İstanbul’da doğmuştur, 1964 yılında İstanbul’da yaşamını yitirmiştir.1901 yılında Üsküdar Amerikan Kız Kolejinden mezun olmuştur. Eşi Adnan Adıvar ile birlikte Anadolu’ya geçerek Kurtuluş Savaşına katılmış, önce onbaşı daha sonra üst çavuş rütbesi almıştır.

Halide Edip hayatı

İlk yazdığı yazılar, Halide Salih takma adı ile yayınlanmıştır. Balkan savaşı sırasında hastanelerde çalışmış ve daha sonra müfettişlik yapmıştır. Gerici kısmın tepkisinden korkarak, 31 Mart olaylarında çocukları ile Mısır’a gitmiştir. Ayaklanma bittikten sonra İstanbul’a geri dönmüştür. 1909 yılında öğretmenlik yapan Halide Edip, Teali-i Nisvan Cemiyetini kurmuştur. Bu cemiyetin amacı, kadınların toplumsal yaşama katılabilmesini sağlamak ve eğitim almaları için çalışmaktı. 1912 yılında Türk Ocağına, 1919 yılında Wilson Prensipleri kurucuları arasına katıldı. 1919 yılında İzmir’in Yunan işgali konusunda Sultanahmet meydanında bir konuşma yaptı. Büyük etkileri olan bu konuşmadan sonra hakkında soruşturma açıldı. 1917 yılında evlendiği Adnan Adıvar ile birlikte Anadolu’ya giderek Kurtuluş Savaşına katıldı. Çeşitli cephelerde çalıştı ve askeri rütbeler aldı. Aynı yıl yurt dışına çıkarak, Fransa ve İngiltere’de yaşadı. Amerika’da Colombia üniversitesi ve Hindistan’da Yeni Delhi Üniversitesinde dersler verdi. 1939 yılında Türkiye’ye döndü. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İngiliz Filolojisi Kürsüsü başkanı oldu. 1950 yılında milletvekili oldu, dönem sonu geldiğinde üniversiteye geri döndü ve ölümüne kadar orada çalıştı.

Halide Edip Adıvar eserleri

Halide Edip bütün eserlerinde çağdaş ve kültürlü bir çevreden bahseder. Bir tek, Kurtuluş savaşı sırasında yazılan, Ateşten Gömlek, Vurun Kahpeye eserlerinde ulusçu ve milli duygular ön plandadır. Sinekli Bakkal eseri olgunluk dönemi romanıdır. Bu romanda, doğunun değerleri batının önüne koyulmaktadır.  Heyula, Raik’in Annesi, Seviye Talip, Handan, Yeni Turan, Son Eseri, Ateşten Gömlek, Vurun Kahpeye, Kalp Ağrısı, Zeyno’nun Oğlu, Sinekli Bakkal, Yolpalas Cinayeti, Tatarcık, Sonsuz Panayır, Döner Ayna, Akile Hanım Sokağı, Kerim Ustanın Oğlu.  Sevda Sokağı Komedyası, Çaresaz, Hayat Parçaları, İzmir’den Bursa’ya, Harap Mabetler. Dağa Çıkan Kurt, Türk’ün Ateşle İmtihanı, Mor Salkımlı Ev eserlerinden bazılarıdır.

Aşk dolu sözler burada! Kalbine dokun, en güzel sevgi mesajını
Sıradaki Haber Acı acıyla iyileşir aşk ise daha büyük bir aşkla aşk sözleri