Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Halter sporu

Bu haberin fotoğrafı yok

Halter, iki ucunda ağırlık olan metal çubukların sporcular tarafından kaldırılması ile yapılan bir spordur. Tamamen güç gerektiren ve küçük yaşlardan itibaren başlanılması gereken bir spordur. Koparma, silkme ve pres isminde üç tür ağırlık kaldırma vardır.

Halter sporu nasıl yapılır?

Koparmada, sporcu halteri tek hareket ile başının üstüne kaldırır. Silkmede, iki aşama vardır. Halter ilk adımda göğse alınır, daha sonra başın üstüne kaldırılır. Pres’te, halter göğse kadar yükseltilir, sonra da baş üstüne alınır ve bacaklardan yardım alınmaz. 1972 yılında olimpiyat oyunlarından pres şekli kaldırılmıştır. Halter yarışmaları, birbirlerine denk olan sporcular arasında yapılır. Üç stilde de en büyük ağırlığı kaldıran sporcu birinci olur.  Halter müsabakaları, eni ve boyu 4 metre, yüksekliği 10 cm. olan tahtadan bir ring üstünde yapılır. Sporcuya seçtiği ağırlık için üç şans verilir. Müsabakayı, biri ring amiri olan üç hakem ile beş kişiden oluşan bir jüri ve bir spiker idare eder. Haltere takılan ağırlıklar, demir levha şeklindedir. Genelde 2.5 kilo ve katları şeklinde olur. Yarışmalara katılacak olan ekiplerin her ağırlık sınıfından birer haltercisi olmalıdır. Ekibin en az ağırlığı 7 halterci için 550 kg. olması gerekmektedir. Halter sporu yapanlar, kısa kollu fanila, şort ve tek parça mayo giyerler. Ayakkabıları 4 cm.den yüksek olmamaktadır. Kemer takılırsa kalınlığı 10 cm.yi geçmemelidir. Halterciler müsabakadan 1 saat 15 dakika önce tartılırlar. Tartı sırasında, o kategori için var olan tüm hakemler de orada olmak zorundadır. Halter için vücut yapısı çok önemlidir. İyi beslenme ve yapılan antrenmanlar ile fiziki yapı ve kuvvet arttırılır.

Halter’in tarihi

Milattan önce yapılan karşılaşmalarda, sadece halter sporu vardır.  Ağır kayalar veya taşları kaldırarak yapılan müsabakalar daha sonra Orta Avrupa’ya, Mısır, Türkiye ve uzak doğuya kadar ilerledi. Göçmenler ile Amerika’da yayıldı. Halter sporu, Türkiye’de profesyonel olarak 1900 yılında başladı.

Günaydın! Sevgilinize romantik bir mesaj göndermek istiyorsanız, en güzel günaydın
Sıradaki Haber Kızdan erkek sevgiliye günaydın mesajları: Kalbini ısıtacak sözler