Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Hamileler için zararlı ve yasak olan yiyecekler ve içecekler listesi

Hamilelikte çiğ ve az

Hamilelikte çiğ ve az pişmiş et, balık ve yumurta, pastörize olmayan yiyecekler bebeğin gelişimini etkiliyor. Peki hangi besinler hamilelikte dikkatli yenmeli?

Hamilelik dönemi kadınların beslenmelerine özel önem göstermeleri gereken bir dönem. Bu dönemdeki yenilecek tehlikeli besinler hamilelikte risk yaratabilir. Dolayısıyla da bebeğin gelişimini etkileyebilir.

Her şeyden önce hepimizin bildiği gibi hamilelikte sigara ve alkolden uzak durmak gerekir. Ayrıca, bu dönemde ‘yasak yiyecekler’ kategorisine giren yiyecekleri de günlük beslenme programından çıkarmak gerekir. Yani, 9 ay 10 gün boyunca ne yediğiniz kadar, ne yemediğiniz de önemlidir.

Anne adayının ve bebeğin sağlıklı olması için hamilelik boyunca uzak durulması gereken yiyecek ve içecekler pudra.com’da…

Pastorize olmayan süt ürünleri

Pastörize olmamış yiyeceklerden yemeyin. Pastörize olmayan sütten yapılan peynirlerde (yumuşak peynirler) listeria adlı bakteri bulunuyor. Bu bakteri, düşük, erken doğum ve doğum kusurlarına yol açıyor. Peynir alırken ambalajını okuyarak alın, ‘pastörize sütten yapılmıştır’ ibaresini mutlaka kontrol edin.

Çiğ ve az pişmiş et

Diğer bir yasaklı besin de az pişmiş ya da çiğ et. Etlerin iyi pişmiş olmasına özen gösterin. Sucuk, salam, sosis gibi şarküteri ürünlerini mümkün olduğu kadar uzak durun. (Canınız bunları çektiyse az miktarda ve mutlaka pişirerek yiyin.)

Çiğ ette bulunan toksoplazma adı taşıyan parazit düşüklere neden olabiliyor. Ayrıca, hamileliğin ilk döneminde bu paraziti alan bebekler, sağırlık, yüksek ateş, sarılık, çeşitli solunum yolu, göz ve sinir sistemi hastalıkları riskiyle karşı karşıya kalabiliyorlar.

Çiğ çeniz ürünleri

Hamilelikte deniz ürünleri tüketimine dikkat edin. Çiğ deniz ürünleri, zehirlenmeye sebep olabileceği için midye, istiridye, karides gibi çiğ ve az pişmiş kabuklu deniz ürünlerini tüketmemek gerekiyor.

Balık seçimi yaparken ise mevsim balıklarını tercih etmek ve civa içeren ton balığından uzak durmakta fayda var. Pişmemiş balık ya da füme balık yemeyin.

Yumurta

Yumurta dikkatli tüketilmesi gereken bir besin. Yumurtanın iyi pişmiş olmasına dikkat edin. Aksi halde, çiğ ve az pişmiş yumurta, şiddetli besin zehirlenmesine neden olan salmonella’nın kaynağı olabilir. Salmonella, genelde ishal, bulantı, kusma ve halsizlik gibi belirtilerle kendini gösterir ve besin zehirlemelerine yol açabilir.

Çay 

Siyah çayı çok dikkatli tüketmek gerekiyor. Türk kadınlarında yaygın görülen kansızlık ve demir eksikliği hamilelik döneminde daha da sık görülür. Demir emilimini azalttığı için mümkün olduğu kadar çaydan uzak durun. Eğer tiryakiyseniz en azından açık ve limonlu çay için.

Kahve ve kafeinli içecekler

Kahve ve gazlı içecek gibi kafeinli içeceklerden uzak durmak genel kural. Kahve keyfinden vazgeçemiyorsanız kafeinsiz tercih edin ve ölçülü için. Çünkü, yüksek seviyelerde kafein, erken doğum ve düşüğe neden olabiliyor.

Hazır meyve suyu

Hazır meyve suları içmeyin. Aşırı şekerli hazır meyve suyu yerine kendi meyve suyunuzu sıkın.

Bitki çayları

Bitki çayı içerken dikkatli olun. Özellikle adaçayından uzak durun. Ihlamur ve rezene dışında fazla bitki çayı içmeyin. Açık satılan karışımlardan ve kaynağını bilmediğiniz bitki çaylarından içmeyin.

Hamilelik boyunca hangi bitki çaylarını içebileceğinizi doktorunuzla mutlaka konuşun.

Diyet ürünleri 

Hamilelik döneminde aşırı kilo alma kaygısı tüm kadınların ortak derdi. Ancak, uzmanlar hamileyken diyet ürünleri ve tatlandırıcılar kullanılmasını tavsiye etmiyor. Diyet ürünleri hem anneye hem de bebeğe zarar veren çeşitli katkı maddeleri içeriyor.

Salam-sucuk-sosis ve sakatat

Bu gibi yiyecekler düşüğe yol açan listeria bakterisi bulaşmasına neden olabiliyor. Listeria, plasentadan geçebilen ve bebeğe bulaşarak enfeksiyona hatta hayati tehlike yaratan kan zehirlenmesine yol açabiliyor.

Sigara yasakların en başta geleni… Sigara, en başta bebeğin doğum kilosunun düşük olmasına yol açıyor ve günde dört taneden fazla içilen sigara, bebekte sakatlıklara neden oluyor. Ayrıca, hamileler mümkün olduğu kadar sigara içilen ortamlardan uzak durmalı.

Alkollü içecekler

Diğer önemli bir yasak olan içki ise bebekte anomaliye yol açıyor. Bazı uzmanlar, nadiren şarabın kan yapıcı özelliğinden dolayı haftada bir şaraba izin verebiliyor. (Şarap içip içemeyeceğinzi mutlaka doktorunuzla konuşun…)

Araştırmalar düzenli alınan alkolün bebeklerin zeka gelişimini olumsuz etkilediğini ortaya koyuyor. Dolayısıyla alkol yasak!

 

Hamile ve gebe hanımların yemeleri yasak olan yiyecekler

Hamile iken hangi giyecekler ve besinlerden uzak durmalıyız?

Hamilelik boyunca alkol tüketiminden uzak durmalıyız. Yapılan araştırmalarda Alkol tüketimiyle erken doğum, bebekte zeka geriliği ve doğum anomalileri ile yakın bir doğru orantılı ilişki kaydedilmiştir. Hamilelik boyunca alkol tüketen hanımarın bebeklerinde düşük kilolu bebek doğumları da görülmektedir.

Günlük kafein tüketiminizi 300 mg aşmayacak biçimde ayarlayınız. lafı ilk maddesi birçok içkinin içeceğin alan maddesi olup kafein bitkisinin yaprak veyahut tohumlarından elde edilişine göre içeceklerin kafein yoğunluğu değişmektedir. çeyrek litrelik kahve bardağı içerisinde ortalama olarak150 mg kafein bulunmaktadır. aynı şekilde bir su bardağı çayda ortalama olarak 80 mg kafein bulunur. bir şişe dolusu kafeinli sodalarda 30-60 mg kafein bulunmaktadır. unutmayınız ki çikolatada da kafein bulunmaktadır. bir tablet çikolatada çeyrek fincan kahvede bulunan kafein kadar kafein bulunmaktadır.

Hamilelik ve gebelik döneminde kesinlikle sakarin kullanmayınız. Çünkü sakarin, plasenta duvarının çeperlerinden rahatlıkla nüfuz ederek cenine ulaşabilmektedir. Fakat besleyici özelliği bulunmayan Tarım Bakanlığınca onaylı yapay şekerlerin gebelik süresince kullanımında her hangi bir sakınca bulunmamaktadır.

Hamilelik döneminde günlük diyetinizde tükettiğiniz yağ oranını 30% kadar azaltmalısınız. yani diğeri bir deyişle günlük 2000 lik besin tüketen hamile bir kişinin ortalama olarak 65 gramdan daha az yağı tüketmesi gerekmektedir. hamilelik döneminde günlük kolestrol alımınızı 300 mg geçmeyecek şekilli ayarlamalısınız.

Pastörize edilmemiş sütlerden imal edilen peynir, yoğurt gibi süt ürünlerini kesinlikle tüketmeyiniz. bu tür sütler bebekte Listeria enfeksiyonunun gelişmesine neden olabilir. çiğ et ve balık gibi pişirilmemiş gıdalardan da yememelisiniz.

Hamileyken yenen hangi yiyecekler mide ve barsak ağrısı rahatsızlığı yapar?
Hamilelik süresince gündüzleri yorgunluk, halsizlik, ishal veya kabızlık gibi şikayetleriniz olabilir. Her ne kadar bu tür rahatsızlıklarınız bulunsa da bebeğiniz ve kendi sağlığınız için yemek ve içmek zorundasınız. Bu nedenle aşağıdaki öğütleri tutmanızda fayda var:

Hamilelikte gebelikte gündüz yorgunluğu ve bitkinliğine karşı: Kraker, tahıl veya peksimet tarzı şeyler atıştırın ve bunu yatakta uzanmaya gitmeden önce yapın. Kısa aralıklarla ve sık biçimde azar azar atıştırın. Yağlı kızarmış ve yağda pişirilmiş yiyeceklerden uzak durun.

Hamilelikte gebelikte kabızlık şikayetine karşı: Taze meyve ve sebze tüketin. Günde en az 6-8 bardak su tüketin.
Hamilelik ve gebelikte ishale karşı:Pektin ve yapışkan maddeler içeren gıdaları tüketin. özellikle fiberli ve lifli besinler su tutma kapasitesinin yüksekliğinden dolayı fazla suyu zaptederler. Bu tür besinlere misal olarak muz, beyaz pirinç, elma hoşafı ve buğday ekmeğini örenk verebiliriz.
Mide yanması: Gün boyunca sık ve azar azar yiyiniz. yemeklerden önce yarım bardak süt içiniz. kafeinli yiyecek ve içeceklerden uzak durunuz.

Hamile gebe iken diyet yapılabilir mi?

Hayır hamile iken kesinlikle rejim diyet zayıflama formada kalma kilo vermek gibi zırvaları dinlemeyiniz. Hem sizin hem de bebeğinizin yeterli miktarda besin alarak sağlıklı gelişime ihtiyacınız var. Zaten hamilelik sonu doğum sürecinde bir miktar kilo kaybedeceğinizi hatırlamanızda fayda olacaktır.

Hamileliğin ‘zararlılar’ listesi

Hamilelik döneminde, özellikle beslenme konusundaki küçük ayrıntılar, anne adayı ve bebek sağlığı açısından risk yaratabiliyor

Uzmanlar; anne adaylarını az pişmiş yumurtadan, deniz ürünlerine kadar pek çok besinden uzak durmaları için uyarıyor.

Anne adayları bebeklerini korumak amacıyla hamilelikte nelerin zararlı olup olmadığını bilmek isterler. Hamileyken kendi sağlığınıza dikkat etmek, bebeğinizi de korumanın en iyi yoludur. Hamilelik boyunca neler yiyebileceğiniz ve yiyemeyeceğiniz konusunda kendinizi çok sıkmayın. Başlangıçta size kocaman görünen ‘hamilelikteki yasaklar listesi’ aslında düşündüğünüz kadar korkutucu değildir. Pek çok yasak besinin zarar verme riski düşüktür ama siz yine de emniyetli olan yolu seçmelisiniz. İşte, hamilelikte beslenme konusunda dikkat etmeniz gerekenler…

Küflü ve pastörize edilmemiş sütten yapılan peynirler: Küflü ve pastörize edilmemiş sütten yapılan peynirler güvenilir değildir. Pastörize edilmemiş yumuşak peynirlerde; erken doğum, düşük ve doğum kusurlarına yol açan listeria (tehlikeli bir bakteri cinsi) bulunur. Pastörize sütten yapılmış her tür beyaz peynir, kaşar peyniri ya da diğer tür peynirler rahatlıkla yenebilir. Peynir iyi bir kalsiyum kaynağı olduğundan, hamileler için gereklidir. Bebeğinizin kemik ve diş gelişimine faydası olur.

Yumurta: Az pişmiş yumurta ve pişmemiş yumurta içeren mayonez gibi yiyecekler hamileyken tüketilmemeli. Çiğ ve az pişmiş yumurta, şiddetli besin zehirlenmesine neden olan salmonella’nın kaynağı olabilir. İyi pişmiş ya da katılaşana kadar kaynamış yumurtanın bir zararı olmaz. Güvenilir, mümkünse markalı yumurtalar alın ve iyice pişirdikten sonra yiyin.

Az pişmiş ya da çiğ et: Çiğ ya da az pişmiş et kesinlikle yenmemeli. Az pişmiş ve çiğ ette toksoplazma riski vardır. Toksoplazma, düşüğe ve doğum kusurlarına neden olabilir. Et ve tavukları, hiç pembelik kalmayana kadar pişirmelisiniz. Buzluktan çıkan etleri, iyice çözülmeden pişirmeyin.

Deniz ürünleri: Midye, istiridye, karides gibi çiğ ve az pişmiş kabuklu deniz ürünleri yenmemeli. Sushi de hamilelikte tüketilmemelidir. Çiğ deniz ürünleri salmonella nedeniyle zehirlenmeye neden olabilir. Aynı zamanda, campylobacter (hem hayvanlarda hem de insanlarda hastalık yapan bir bakteri) ve listeria da taşıyabilirler. Deniz ürünlerini, bakterilerinin ölmesini sağlamak için iyice pişirdikten sonra yiyebilirsiniz.

Balık: Konserve balıkları haftada iki kereden fazla yemeyin. Köpek balığı ve kılıç balığından da uzak durmalısınız. Bu balıklar cıva gibi ağır metaller içerebilir ve bunlar da bebeğinizin sinir sistemine zarar verebilir. Hamilelere özellikle; lüfer, palamut, levrek, sardalye, uskumru ve somon tavsiye edilir. Yeter ki, iyice pişmiş olsunlar.