Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Hıdırellez günü 5 – 6 Mayıs Hıdırellez günü ne yapılır

İşte gül ağacına dilek

İşte gül ağacına dilek ne zaman 2023 yanıtı:

Hıdırelleze [fergcorp_cdt_single date=”5 May 2023 00:01:00″] kaldı

Hıdırellez ne zaman kutlanacak diye merak edenlere işte yanıt. Hıdrellez 5 Mayıs günü kutlanacak. Peki Hıdırellez günü neler yapılır?
5 Mayıs gecesini 6 Mayıs’a bağlayan gece olarak bilinen ‘Hıdırellez’, Hızır ve İlyas’ın yeryüzünde buluştukları gün olduğu sayılarak, birçok kişinin dilek dilediği bir gün olarak kutlanıyor.
Bolluk ve bereketi müjdeleyen baharın gelmesiyle her yıl 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gecede kutlanan Hıdırellez, birçok kişinin gül ağacına astıkları dileklerle biliniyor. Türk dünyasında kutlanan mevsimlik bayramlardan biri olan Hıdırellez günü, Hızır ve İlyas’ın yeryüzünde buluştukları gün olarak sayılıyor.
“Ruz-ı Hızır günü 5 Mayıs ikindi vakti başlar 6 Mayıs ikindi sona erer. 5’i gecesi dilekler yapılır,nazardan korunmak için ateşten atlanır.Hızır ve İlyas, ölümsüz olmuşlardır; Hızır karada, İlyas denizde insanlara yardım eder. Sadece senede bir gün 6 Mayıs’ta Hızır ve İlyas buluşur, sevinçten ağlarmış. İşte o gözyaşları bugün yağan yağmur. Doğanın canlanışını, uyanışını kutsamak için tüm bu kutlamalar.
HIDIRELLEZ YOĞURDU
Kütahya’nın Tavşanlı ilçesine bağlı Yörük köylerinde bir yıllık yoğurt mayası, Hıdırellez ve bu günü takip eden 2 gün süresince sabah ezanı ile tan ağarması arasındaki vakitte doğadaki bitkilerin üzerinden toplanan çiy tanelerinden sağlanır.

Trabzon-Şalpazarı İlçesi’nde maya katılmadan yoğurt yapılır. Mayalama sıcaklığındaki sütün içine besmeleyle bir tahta kaşık konur. Bu şekilde elde edilen maya bir yıl kullanılır. Gelecek yıl tekrar değiştirilir.
Hıdrellez yoğurdunun faydaları

Bağırsakta bulunan zararlı bakterileri öldürür ve çoğalmasını engeller
Midede koruyucu bir tabaka oluşturur
İçeriğindeki laktik asitle kanser, enfeksiyonlar, sindirim sorunları, astım gibi hastalıkları önler
Bağışıklık sitemini güçlendirir
Anti depresan etkisi ile sakinleştirir
Baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, yorgunluk, geç algılama gibi sorunları ortadan kaldırır
Kalsiyum, fosfor vitamin A, B12, D vitamini, B2 ve B6’yı destekler
Kalp basıncını dengeler
Potasyum seviyesiyle kasları gevşetir.

Hıdırellez hangi kültüre ait?
Hakkında birçok iddia bulunan Hıdırellez’in Mezopotamya ile Anadolu kültürlerine ait olduğu savunanların yanı sıra bu kültürün İslamiyet öncesi Orta Asya Türk kültür ve inançlarına ait olduğunu iddia edenler de bulunuyor. Hıdırellez Bayramı ve Hızır kültürü, ilk çağlardan itibaren Mezopotamya, Anadolu, İran, Balkanlar ve hatta bütün Doğu Akdeniz ülkelerinde bahar ya da yazın gelişiyle sevinci belli eden bir inanış olarak gözlemleniyor.
Hızır kimdir? İnanışa göre neleri simgeliyor?

Hızır’ın yaşam suyu (ab-ı hayat) içerek ölümsüzlüğe ulaşmış bir varlık olduğuna ve özellikle de bahar aylarında yeryüzünde dolaşarak, bolluk, bereket ve sağlık dağıttığına inanılıyor. Hızır ismi aslında bir kişiye verilen addan çok bir doğasal durumu, baharla vücut bulan yaşamın tazelenmesini simgeliyor.
İşte Hızır’a atfedilen özelliklerden bazıları:

-Kalbi temiz, Allah’a inanan insanlara yardım eder.

-Uğradığı yerlere bolluk, bereket, zenginlik sunar.

-Dertlilere derman, hastalara şifa verir.

-Bitkilerin yeşermesini, hayvanların üremesini, insanların kuvvetlenmesini sağlar.

-İnsanların şanslarının açılmasına yardım eder.

-Uğur ve kısmet sembolüdür.

-Mucize ve keramet sahibidir.

Hıdırellez Günü ne yapılır?

Bereketli olduğuna inanılan Hıdırellez gecesi Hızır’ın uğradığı yerlere bereket vereceği inancıyla çeşitli uygulamalar yapılıyor. Yiyecek kaplarının, ambarların ve para keselerinin ağızlarının açık bırakıldığı gecede ayrıca ev, bahçe ve araba isteyen kimseler, gül ağacının altına istedikleri şeyin küçük bir modelini yaparak Hızır’ın kendilerine yardım edeceğine inanıyor. Kişiler aynı zamanda dileklerini kırmızı kurdeleye bağlayıp gül ağacına asıyor ve bir yıl boyunca dileklerinin yerine gelmesini bekliyorlar.

Ünlü düşünürlerin sözleri, Ünlü filozofların
Sıradaki Haber Ünlü düşünürlerin sözleri, Ünlü filozofların sözleri