Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Hirsutizm Nedir ?

Tıp dünyasında adı “hirsutizm” olarak anılan, aslen bir tüylenme problemi


Tıp dünyasında adı “hirsutizm” olarak anılan, aslen bir tüylenme problemi olan bu hastalık, özellikle kadın bireylerde ortaya çıkmaktadır. Kadınların vücutlarında ve yüzlerinde bazı bölgelerde (bu bölgeler göğüsler, çene bölgesi, yan yanak bölgesi, bıyık bölgesi, karın bölgesi ve üst kol bölgesi gibi bölgelerdir) tüylerin artık siyah renkli kıllar şeklinde çıkarak uzamasıdır. Özellikle ergenlik döneminin başlangıcından itibaren bu hastalığın kadınlarda görüldüğü oran yaklaşık olarak %5-%8 olarak belirlenmiştir. Bu hastalık kadın vücutlarında genel manada bir hormonal bozukluktan kaynaklanmaktadır. Hormonların bozuk olduğu nokta kadınlarda erkeklik hormonu olan testosteron seviyesinin kadınlık hormonlarına göre daha fazla olmasıdır. Ancak burada da hastaları ve doktorları ikilemde bırakan durum, bu hastalığın belirlenmesi için yapılan kan testindeki hormon ölçümlerinde hormon düzeylerinin normal çıkabilmesidir. Normal şartlarda bu hastalığa sahip kadınlardaki tüy yapısı, kan değerlerinin içerisindeki testosteron hormonuna daha fazla hassaslaşarak kıl haline dönüşmektedir. Bu hormon yapıları kadınların vücudunda böbrek üstünde yer alan bezlerde ve yumurtalıklarında üretilmektedir. Bu üretimlerin vücutta normal şekilde gerçekleştirildiği varsayıldığında kıllanmada bir anda artık ve kılların git gide kadın tüyleri biçiminden çıkıp erkek kılı yapısına dönmesi ve çok hızlı yayılması gibi bir durum söz konusuysa mutlaka bir doktora giderek bu durumun altında yatan sebebin öğrenilmesi ve ona göre bir tedavi uygulanması gerekmektedir. Çoğu kez altından çok ciddi bir sebep çıkmayan bu hastalık ne durumda olunursa olsun mutlaka kontrol ettirilmesi gereken bir hastalıktır.

Hirsutizmin tanısı nasıl konulur?

Yapılan testler ve kontroller sonucunda çoğu kadında hormon artışına rastlanmayabilir. Bu duruma tıp dünyasında “idiopatik hirsütizm” ismi verilmektedir. Bunun dışında polikistik over sendromu(yumurtalıklarla kist oluşması durumudur) yaşayan kadınlarda da çok sık rastlanabilen hirsutizm rahatsızlığı; daha nadir olarak adrenal dediğimiz böbrek üstü bezlerinin normalden daha fazla çalışmasında, vücutta prolaktin denilen hormonun olması gereken miktardan daha fazla olmasında ya da bazı ilaçlarının içeriği gereği tüylenme yaratması sonrasında meydana çıkmaktadır. Bunun dışında yumurtalıklarda oluşan tümörler ve böbrek üstü bezlerde yer alan tümörler de vücutta aşırı tüylenme yaratabilmektedir. Bu tüylenme sorunu vücudundaki tümörden kaynaklanan kadınların vücutlarında kıllanma problemleri bir anda başlayarak çok hızlı bir şekilde yayılır, ses tonunda kalınlaşmalar meydana gelir ve hem yüz hem surat tipi olarak erkeğimsi dönüşümler meydana gelebilmektedir. Saçlarda da bir dökülme söz konusu olup bünyedeki DHEAS oranı da çok fazla yükselmektedir. Kesin bir teşhis konulabilmesi için over testi ve böbrek üstü testi tomografisi yapılmaktadır. Zaten halk arasında hirsutizm problemi olan kadınların %65-%85 oranlarındaki bir kısmında genel olarak kandaki testosteronlarının yüksekliğinin polikistik over sendromundan kaynaklandığı gözlemlenmektedir. Kıllanma sorununun yanında bu kadınların en belirgin özellikleri menstral dönemlerinde aşırı düzensizlik, aylarca regl olamama, aşırı kilo alımı, saçlarda ciddi döküntüler meydana gelme ve sivilcelenme problemleri meydana gelmektedir. İdiopatik hirsutizm hastalığının tam olarak sebep sonuçları hala tıp dünyasınca kesinleştirilememiştir. Bu hastalık her şeyden önce; kişinin bedensel sağlığını etkilediği kadar psikolojik sağlığını da etkilemektedir. Çünkü hirsutizmde kadınların alt çenesinde ve üst çenesinde, üst dudak bölgesinde, göğüslerin arasında, göğüslerin üzerinde, göğüslerin ucunun etrafında, göbeğin altına doğru kasık bölgesinde, kuyruk sokumunda ve kalça bölgesinde normalde çok kısa “ayva tüyü” olarak belli belirsiz yer alan tüyler bir anda uzun ve koyu siyah renkli kıllara dönüşmektedir. Bu görüntü kadınlarda psikolojik bir üzüntü ve rahatsız hissetme hissi uyandırmaktadır. Ayrıca bu kıllanmanın yaşandığı bölgelerde sadece kıl sorunu olmaz, ayrıyetten yüz kısmında ve sırt kısmında siyah noktalarda çok fazla artış görülüp deride yağlanmalar da başlamaktadır.

Hirsutizm tedavisi nasıl yapılmaktadır?

Hirsutizmin tedavi aşaması, duruma neden olan hastalığın tam olarak belirlenmesinin ardından kararlaştırılmaktadır. Tedavi aşamasında hem ilaç tedavisi hem de kozmetik uygulama tedavileri duruma göre ya aynı anda ya da birbirini takip eden süreçler içerisinde uygulanmaktadır. Tedavinin sürdüğü dönemlerde hastalara kılları temizleme sürecinde jilet kullanmak yasaktır. Bunun yerine ya lazer epilasyon ya da ağda kullanımı önerilmektedir. Ve doğal olarak bu süreçler uzun ve uğraştırıcı süreçler olduğundan hastalardan en büyük beklenti sabırdır çünkü tedavinin etkisini göstermesi 6 ayla 18 ay arasında değişim göstermektedir.