Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Husuf namazı nedir, ne zaman, nasıl kılınır? Husuf namazı kaç rekattır? Husuf (Ay tutulması) namazı kılınışı!

Ay tutulmasının yaklaşmasıyla birlikte

Ay tutulmasının yaklaşmasıyla birlikte Husuf namazı araştırılır oldu. Husuf namazı Ay tutulduğu zaman Müslümanların evlerinde teker teker kıldıkları bir namazdır. Kanlı ay tutulması bugün gerçekleşecek. Ay tutulmasının gerçekleştiği bugünde kılınabilecek namazlar merak konusu oldu. Husuf namazı Ay tutulmasından sonra kişinin kendi evinde tek başına kıldığı nafile bir namazdır. Peki, Husuf namazı nasıl kılınır? Küsuf namazı nedir? Küsuf namazı kaç rekat, ne zaman, nasıl kılnır? Ay tutulması namazı kaç rekattır, nasıl niyet edilir? Husuf namazı nasıl kılınır? Ay tutulması namazı kaç rekattır, nasıl niyet edilir? İşte tüm soruların cevapları ve merak edilenler…

Küsuf ve husuf namazı ne zaman kılınır? Husuf namazı ne zaman kılınır? Ay tutulması namazı nasıl kılınır? Ay tutulması namazının kılınışı

Ay tutulması namazı bugün meydana gelecek olan ay tutulması ile birlikte internette araştırılmaya başlandı. Husuf namazı olarak da ifade edilen bu namaz iki rekât olarak kılınıyor. Güneş açılıncaya kadar duâ ile meşgul olunur. Husûf namazı ise cemâatsiz kılınır. Peki, Güneş ve Ay tutulması esnasında kılınan namaz husuf namazı fazileti nedir? Husuf namazı nasıl kılınır? İşte küsuf ve husuf namazlarının faziletleri ve hükmü… tüm detaylar…

HUSUF NAMAZI NEDİR? HUSUF NAMAZI NE ZAMAN KILINIR?
İmam-ı Azama göre bu namazın camide cemaatla kılınması sünnet değildir. Fakat kılındığı takdirde de bir beis yoktur, câizdir. Husuf namazı Ay tutulmasından sonra kişinin kendi evinde tek başına kıldığı nafile bir namazdır. Husûf namazı sünnettir ve iki rekâttır. Güneş açılıncaya kadar duâ ile meşgul olunur. Husûf namazı cemâatsiz kılınır.

HUSUF NAMAZI NASIL KILINIR?
Ay tutulması Güneş tutulmasından daha fazla olduğu halde Hz. Peygamber’in (s.a.s.) bu sebeple namaz kılmadığını öne süren İmam Ebu Hanife ve Malik, husuf namazının sünnet olmadığını söylemişlerdir. Ancak böyle bir durumda tek başına iki rekat namaz kılınabilir, fakat cemaat yapılmaz. İmam Şafii ve İmam Ahmed b. Hanbel’e göre ise Husuf namazı da Küsuf namazı gibi sünnettir, cemaatle kılınır.

HUSUF NAMAZI KILINIŞI!
BİRİNCİ REKAT

“Niyet ettim Allah rızası için iki rekat Husuf namazı kılmaya” diye niyet edilir.
“Allahu Ekber” diyerek İftitah Tekbiri alınır ve namaza başlanır.
Sübhaneke’yi okunur.
Euzü-besmele çekilir.
Fatiha Suresini okunur.
Kur’an’dan bir sure okunur.
Rüku’ya gidilir.
Secde’ye gidilir. Doğrulunur, tekrar Secde’ye gidilir.

İKİNCİ REKAT

Ayağa kalkarak kıyama durulur.
Besmele çekilir.
Fatiha Suresini okunur.
Kur’an’dan bir sure okunur.
Rüku’ya gidilir.
Secde’ye gidilir. Doğrulunur, tekrar Secde’ye gidilir.
Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ duaları okunur.
“Es selâmu aleyküm ve rahmet’ullah” diye sağa ve sola selam vererek namaz tamamlanır.

Sık sorulan soru ve cevaplar
Küsuf namazı nasıl kılınır?

Küsuf namazı nasıl kılınır? Şafiilere, Malikilere ve Hanbelîlere göre ise Küsuf namazı 2 rekâttır. Her bir rekâtte iki kıyam ve iki rükû yapılır. Şöyle ki: Birinci kıyamdan sonra rükû, ardından tekrar kıyam, ardından tekrar rüku; sonra secdeler yapılır ve ikinci rekate kalkılır.

Küsuf ve husuf namazı ne zaman kılınır?

Küsuf namazı, Güneş tutulmasında kılınmaktadır. Husuf namazı ise Ay tutulması olduğu zaman kılınması gereken bir namaz türüdür.

Husuf namazı ne zaman kılınır?

Küsûf namazı ezan ve kāmet okunmaksızın cemaatle ya da tek başına kılınabilir. Ancak fakihlerin çoğunluğuna göre cemaatle kılınması daha faziletlidir. Seferî durumundaki kimseler tarafından da kılınabilen bu namazın vakti güneş tutulmasının başlamasından sona ermesine kadar süren zaman dilimidir.

Husuf namazı nasıl niyet edilir?
“Niyet ettim Allah rızası için Husûf Namazı kılmaya diye niyet ederiz. “Allahu Ekber” diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarız. Subhaneke’yi okuruz. Euzü-besmele çekeriz.

Ay Tutulması başlangıç ve bitiş saati belli oldu. 2025 yılına kadar aynı özelliklerin yaşanmacağı Ay Tutulması Türkiye’den görülmeyecek. Öte yandan tutulmanın saatiyle ilgili dikkat çeken bir diğer özellik ise Türkiye saatinin tutulmanın görüldüğü ülke saati ile farklı olması.. İşte Türkiye saati ile Ay Tutulması başlangıç saati…

AY TUTULMASI NE ZAMAN GERÇEKLEŞECEK? Ay TUTULMASI ne zaman olacak 2022, saat kaçta

Ay tutulması 8 Kasım Salı günü Türkiye saati ile 11.02’de başlayacak. Boğa Burcu’nda 16 derecede gerçeklşecek olan ay tutulması saat 16.56’da sona erecek. Tutulma saat 13.59’da zirve noktasına ulaşacak. Tam tutulma saat 14.41’de tamamlanacak. Ay tutulmasında tutulma olayı yaklaşık olarak 1 saat civarı sürer.

Ay tutulmasında husuf, Güneş tutulmasında ise küsuf namazı kılınıyor. O nedenle 8 Kasım 2022 tarihinde gerçekleşecek olan Kanlı Ay tutulması nedeniyle Husuf namazı ile ilgili detaylar araştırılmaya başladı. Peki, Husuf namazı nedir, nasıl kılınır? Husuf namazı kaç rekattır? İşte husuf namazı kılınışı…

Husuf namazının nasıl kılındığı bugün gerçekleşecek olan Kanlı Ay tutulması bilgisi sonrasında araştırılmaya başladı. Güneş tutulmasına küsûf, Ay tutulmasına hüsûf denir. Peygamberimiz oğlu İbrâhim’in öldüğü gün güneş tutulması üzerine şöyle demiştir: “Ay ve güneş Allah’ın varlığını ve kudretini gösteren alâmetlerdir. Bunlar hiç kimsenin ölümünden veya yaşamasından/doğmasından dolayı tutulmazlar. Ay veya güneş tutulmasını gördüğünüz zaman, açılıncaya kadar namaz kılın, dua edin” (Buhârî, “Küsûf”, 1, 15).

HUSUF NAMAZI NEDİR?

Ay tutulmasından sonra kılınan namazdır. Güneş tutulduğu zaman ise, ezansız ve kametsiz olarak, en az iki rek‘at olmak üzere toplu olarak namaz kılınır. İmam her rek‘atta normal namazlara göre daha uzun ve açıktan kıraatte bulunur. Namazdan sonra imam kıbleye karşı ayakta veya cemaate dönük şekilde oturarak dua eder. Cemaatle kılınmadığı durumlarda bu namaz tek başına da kılınabilir. Küsuf namazının sünnet olduğu ve cemaatle kılınmasının daha faziletli sayıldığı konusunda müctehidler arasında görüş birliği bulunmakla birlikte, hüsûf namazının sünnet olup olmadığı ve cemaatle kılınıp kılınmayacağı tartışmalıdır.

HUSUF NAMAZI NASIL KILINIR?

Ay tutulduğu zaman kılınan husûf namazının sünnet olup olmadığı ya da cemaatle kılınıp kılınmayacağı konusunda fakihler arasında farklı görüşler vardır. Aralarında İmam Şâfiî, Ahmed b. Hanbel ve Dâvûd ez-Zâhirî’nin de bulunduğu bazı âlimler küsûf namazıyla ilgili olarak rivayet edilen hadisteki, “Siz bunları tutulmuş görürseniz hemen tekbir getirin. Allah’a dua edin, namaz kılın ve sadaka verin” ibaresini delil kabul ederek husûf namazıyla ilgili hükümlerin küsûf namazının hükümleriyle aynı olduğu görüşündedir.

Ebû Hanîfe ve İmam Mâlik ise ay tutulması güneş tutulmasından daha fazla meydana geldiği halde Hz. Peygamber’in bu sebeple namaz kılmadığını ifade ederek husûf namazının sünnet olmadığını belirtmişlerdir. Bununla birlikte ay tutulması sırasında tek başına iki ya da dört rek‘at namaz kılınması müstehaptır. İmam Şâfiî ve Ahmed b. Hanbel’e göre ise husûf namazı da küsûf namazı gibi sünnettir ve cemaatle kılınabilir. Ayrıca Şâfiî ve Mâlikîler’e göre husûf namazında kıraat açıktan yapılır.

Ay tutulması 2022 ne zaman, Türkiye’den izlenecek mi? Kasım ayı Ay tutulması tarihi ve saati!
HUSUF NAMAZI KILINIŞI

BİRİNCİ REKAT

“Niyet ettim Allah rızası için iki rekat Husuf namazı kılmaya” diye niyet ederiz

“Allahu Ekber” diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarız

Sübhaneke’yi okuruz

Euzü-besmele çekeri

Fatiha Suresini okuruz

Kur’an’dan bir sure okuruz

Rüku’ya gideriz

Secde’ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde’ye gideriz

İKİNCİ REKAT

Ayağa kalkarak kıyama dururuz

Besmele çekeriz

Fatiha Suresini okuruz

Kur’an’dan bir sure okuruz

Rüku’ya gideriz

Secde’ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde’ye gideriz

Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz

“Es selâmu aleyküm ve rahmet’ullah” diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız.

Ay tutulmasının burçlara etkileri… 8 Kasım Ay tutulması hangi burçları nasıl etkileyecek? Küsuf namazı nedir? Küsuf namazı kaç rekat, ne zaman, nasıl kılınır? Küsuf namazı (Güneş tutulması) kılınışı!

Ay Tutulması namazı yani Husuf Namazı bugün saat 11.02 – 16.59 arasında gerçeklşecek Ay Tutulması esanasında kılınacak. Hz. Muhammed’in hadisleri arasında yer alan Husuf Namazı kılınışı merak edilip araştırılıyor. İşte Ay Tutulması Husuf Namazı kılınışı, niyeti ve rakat sayısı…

Ay Tutulması HUSUF NAMAZI kılınışı, niyeti ve rekat sayısı | Husuf Namazı saat kaçta kılınır?
HUSUF NAMAZI KAÇ REKATTIR?

Ay tutulduğu zaman, müslümanların kendi evlerinde tek başına olarak güneş tutulması namazı gibi, gizli ve aşikâr okuyuşla iki veya dört rekât namaz kılmaları güzel görülmüştür. Bu namazın camide cemaatla kılınması, İmam Azam’a göre sünnet değildir; fakat caizdir.

(İmam Şafiî ile İmam Ahmed ve diğer bazı hadis alimleri de, bu namazın cemaatla kılınması görüşündedirler. İmam Malik’e göre ise, cemaatla kılınamaz. İnsanların geceleyin her taraftan toplanıp bunu cemaatla kılmaları güç bir iştir.)

Şiddetli rüzgâr, fazla karanlık, geceleyin fazla aydınlık, yer sarsıntıları ve taşkın hastalıklar gibi korkunç olaylar karşısında da güneş ve ay tutulması namazları gibi bir namaz kılınması güzel görülmüştür.

Bu gibi arızalar ve olaylar, hep Allahü Teâlâ’nın azamet ve kudretine, hikmetli işlerine delâlet eden birer nişandır. “Biz o âyetleri (mucizeleri) ancak korkutmak için göndeririz.” (İsra, 59) âyet-i kerîmesinin beyanı üzere, bu gibi alâmetler insanları korkutmak, onları günahlardan kurtarıp ibadet ve tevbeye yöneltmek için zaman zaman meydana gelen kudret alâmetleridir. Bunları gören sağduyulu bir kimsenin ruhunda bir korku ve bir heyecan belirir. Gözlerinin önünde Yüce Allah’ın celâl ve azameti canlanmaya başlar. Artık o kimse, büyük yaratıcımızın bu âlemi ne kadar muntazam ve mükemmel bir şekilde yaratmış olduğunu anlar. Daima o büyük yaratıcının korumasına muhtaç olduğunu kavrar. Bu anlayışla, ezelden beri var olan yaratıcısına döner. O’na saygı için namaz kılar, O’nun koruma ve yardımına kavuşmak için dua eder. Böylece gafletten uyanır. Anlayışlı bir ruha sahib olmak için çalışmış olur.

Ay Tutulması HUSUF NAMAZI kılınışı, niyeti ve rekat sayısı | Husuf Namazı saat kaçta kılınır?
Güneş ve ay’ın tutulmasının ne gibi muntazam kanunlar dairesinde meydana geldiği bilinmektedir. Düşünen bir insan için, bu kanunları, böyle belirli ve mükemmel bir şekilde meydana getiren Yüce Yaratıcıyı anlamak en yüksek bir görevdir.

Güneş ve ay tutulması ile, aydınlık nimeti karanlığa dönüyor. İki parlak kürenin görüntüsünü yoğun bir gölge kaplıyor. Bu durum devam edecek olsa, hayatımızda kim bilir ne acı değişiklikler meydana gelir. Halbuki her şeyi bilen, hikmet sahibi olan âlemlerin yaratıcısının koyduğu tabiat kanunları buna engel oluyor. Bu korkunç üzüntü verici durum az sonra kalkıyor. O iki kudret kaynağı, yine olanca parlaklığı ile aydınlık ve nurlarını etrafa saçıp durmaya başlıyor. Artık bundan dolayı Kerim ve Rahim olan yaratıcımıza binlerce, yüz binlerce şükretsek, yine kulluk görevimizi yerine getirmiş olamayız.

Hiç kimsenin doğmasından veya ölmesinden dolayı ay ile güneşin tutulmayacağını Peygamber Efendimiz beyan buyurmuşlardır. Şöyle ki: Peygamber Efendimizin muhterem çocuğu İbrahim, bir buçuk yaşında iken hicretin onuncu yılında vefat etmişti. O’nun ölümü gününde güneş tutulmuştu, insanlar bu masum yavrunun ölümünden dolayı güneşin tutulduğunu sanmışlardı. Bunun üzerine Peygamber Efendimiz:

“Güneş ile ay bir kimsenin ne ölümünden, ne de hayata kavuşmasından dolayı asla tutulmazlar. Bunların tutulduğunu gördüğünüz zaman namaz kılın, Yüce Allah’a dua edin.”

Diğer bir hadîs-i şerîfde de: “Bunlar Yüce Allah’ın alâmetlerinden iki nişandır” diye buyurulmuştur.

Ay Tutulması HUSUF NAMAZI kılınışı, niyeti ve rekat sayısı | Husuf Namazı saat kaçta kılınır?
Peygamber Efendimizin mübarek ifadeleri daima böyle gerçekleri aydınlığa kavuşturmuş, insanları yanlış düşüncelerden ve inançlardan engellemiştir. Her yönü ile pak olan İslâm dini, akla ve hikmete uygun olmayan inanç ve davranışlardan büsbütün beri bulunmuştur. Artık böyle yüksek bir Peygambere ve mukaddes dine kavuşmamızdan dolayı ne kadar şükür secdelerine kapansak, yine az değil mi?

Fetanet, akılla aklı aşma demektir.
Sıradaki Haber Fetanet ne demek?