Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

İdrar kültürü kaç günde çıkar

İdrar Kültürü Testi İDRAR

İdrar Kültürü Testi

İDRAR KÜLTÜRÜ NEDİR?

Bir insanın normal yaşamsal sürecinde mesane içinde bulunan idrar temiz olmaktadır yani bu durum idrarda herhangi bir bakterinin olmadığı anlamına gelir. Fakat bazı zamanlar idrar yollarına giden kanalda enfeksiyona sebep olabilecek durumlar yaşanabilmektedir. İdrar kültürü testi de, idrar içerisinde bulunan mikrop ya da enfeksiyona sebep olabilecek bakterileri tespit etmek amacı ile yapılmaktadır. İdrar kültürü sonuçları enfeksiyonu tedavi etmede hangi ilaçların en etkili olacağının belirlenmesine yardımcı olmaktadır.

İDRAR KÜLTÜRÜ TESTİ NEDEN YAPILIR?

İdrar, vücudun tüm gün yiyip içilen maddelerin öğütülmesi sonrası ortaya çıkan atık bir maddedir. İdrar böbreklerde üretilir ve kişi idrara çıkana kadar idrar kesesi denilen torbada toplanarak bekler. Normal süreçte idrarda herhangi bir bakteri olmaz fakat eğer bakteri ya da maya denilen mikroorganizma idrar yoluna girerse o zaman sorun var demektir. Mikroorganizma idrar yolunda çoğalabilir ve bu nedenle idrar yolu enfeksiyonuna neden olabilir. Bu rahatsızlıkla kadınlar, erkeklere nazaran daha çok karşılaşmaktadırlar. Bunun sebebi ise kadınlarda idrar yolunun daha kısa ve anüse daha yakın olmasıdır.

İDRAR YOLU ENFEKSİYONU BELİRTİLERİ NELERDİR?

İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri aşağıdaki şekildedir;

Yorgunluk ve halsizlik belirtileri ile birlikte sürekli idrara çıkma isteği hissetmenize rağmen, tuvalete gittiğinizde oldukça az miktarda idrarla karşılaşabilirsiniz. Enfeksiyonun daha ciddi hale geldiği durumlarda ise titreme, terleme ve kurma gibi belirtiler de görülmektedir. Bu gibi belirtilerin varlığını hissettiğinizde hastalığın tedavisi için gecikmeden Üsküdar Özel Hürrem Sultan Hastanesi uzman ekibine danışabilir, aklınızdaki tüm soruları doktorlarımız ile paylaşabilirsiniz

İDRAR KÜLTÜRÜ TESTİ NASIL YAPILIR?

İdrar kültürü testi yaptırmadan önce en az 2-3 saat idrara çıkmamış olmanız hatta günün ilk idrarı olması testin doğru sonuç vermesi adına çok daha iyi olacaktır. Eğer bu gereklilikler sizde mevcut değilse test öncesi bol bol su içerek vücudunuzda test için idrar üretmelisiniz.

Doktorunuzun isteği üzerine laboratuvar görevlisinden idrar kültürü testi kabı almalısınız. Ardından teste girmeden önce ellerinizi yıkamaya özen göstermelisiniz. İdrarınızın cildinizle temas etmemesine özen göstererek idrarınızı bu kaba yapmanız gerekmektedir. Ardından size verilen kabın kapağını kapatın ve ellerinizi mutlaka yıkayın. Numuneyi laboratuvar görevlisine teslim ederek sonucu beklemelisiniz.

Eğer idrar kültürü testi sonucunuz negatif ise numunede bakteri yok demektir bu da sorun olmadığı anlamına gelir. Fakat eğer idrar kültürü testi sonucunuz pozitif ise idrarda bakteri bulunduğu anlamına gelir bu da üretrit, sistit ya da piyelonefrit adı verilen bir rahatsızlıklardan birine işaretidir. Tedavi edilmezse bakteriyel enfeksiyon ciddi olabilir ve vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. İdrarda enfeksiyon antibiyotikler ile tedavi edilebilir.

SİSTİT NEDİR?

Sistit, mesanede yani idrar kesesinde enfeksiyon oluşması durumudur. İdrar yolu iltihabı rahatsızlıklarının en sık karşılaşılanıdır ve özellikle kadınlarda çok sık görülmektedir. Kadınların en az yüzde 20si yaşamları boyunca en az bir kere bu rahatsızlığa yakalanmaktadır. Sistitin ortaya çıkmasının en büyük nedeni bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlardır. Zamanında tedavi edilmesi çok önemli olan sistit, eğer gerekli müdahale yapılmazsa böbrekleri de etkileyerek böbreklerde kalıcı hasara sebep olabilmektedir. Eğer kendinizde bu belirtilerin olduğunu öngörüyorsanız Üsküdar Özel Hürrem Sultan Hastanesi uzman ekibine danışabilir, hastalığınız ile ilgili tedavi sürecini başlatabilirsiniz.

ÜRETRİT NEDİR?

İdrarın mesaneden dışarı taşıyan bir tüp vardır bunun adına üretra denmektedir. Üretranın iltihaplanması durumuna da üretrit denir. Üretrit, idrar yolları iltihabı iken sistit idrar yolları enfeksiyonudur. Benzer semptomlar gösterse de birbirine karıştırılan bu iki rahatsızlık aynı şey değildir.

Üretrit, ağrılı bir hastalıktır ve tahriş ya da enfeksiyon şeklinde kendini belli eder. Genellikle kadınlarda görülen üretrit, uzun süren ve can yakıcı bir rahatsızlık olduğu için kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir. Kişide sürekli idrar yapma isteği oluşturmakla birlikte bu aktivite bile ağrılı olmaktadır. İlk başlarda ağrı kendini belli etmeyebilse de sonraki zamanlarda bir anda artış gösterebilmektedir. Bu nedenle gecikmeden tedavisinin yapılması gerekmektedir.

PYELONEFRİT NEDİR?

Pylonefrit halk arasındaki bilinen adıyla da bir böbrek iltihabıdır. Bakteriyel bir rahatsızlık olmakla birlikte diğer iki idrar yolu rahatsızlığından çok daha ciddi enfeksiyonlu bir rahatsızlıktır. Çünkü Pyelonefrit, tedavi edilmeyen Sistit enfeksiyonunun ilerlemesi sonucu kan akımı yolu ile böbreğe ilerleyerek burada böbreğin en etli yerinde tutunmasıdır. Eğer ki bu enfeksiyon böbreğe yerleşir ise o zaman ateş, kusma, idrarda yanma, idrar yaparken sızı duyma gibi rahatsızlıklar karşınıza çıkar. Bu tip enfeksiyonlar daha az görülse de kadınlarda erkeklere göre daha sık görülmektedir.

İDRAR YOLLARI ENFEKSİYONU TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Test sonrası çıkan sonucun durumuna göre doktorunuzun yazacağı reçeteye bağlı olarak antibiyotik tedavisine başlanması genellikle ilk tercih edilen tedavi yöntemidir. Kendini tekrarlama ihtimali yüksek olan bu enfeksiyonlu hastalık antibiyotik yardımı ile ne kadar hızlı kurutulursa o kadar çabuk iyileşme belirtileri gösterecektir. Ayrıca idrar yollarında, iltihabın böbreğe yerleşme durumu ile birlikte gelişen enfeksiyonlar, erken teşhis ile hemen müdahale edilmezse kalıcı hasarlara neden olabilmektedir. Antibiyotik kullanımı sonrası iltihabın birkaç gün içinde gerilemesi beklenir. Eğer enfeksiyon süresince sızlama ile birlikte sancı da varsa yine doktor kontrolünde spazm çözücü ilaçlar da kullanılabilir. Kendini tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarında ise yüksek dozda antibiyotik tedavisi gerekmektedir.

Tedavi süresince ilaç tedavisinin yanında ve sonrasında idrar yolu enfeksiyonu riskini en aza indirmeniz için dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır;

SIKÇA SORULAN SORULAR

İdrar Yolu Enfeksiyonunda Kimler Risk Altındadır?

Hamile olanlar ve doğum sonrası döneminde olan kadınlar, hali hazırda böbrek taşı tedavisi görenler, prostat sorunu olanlar, menepoz sonrası östrojen seviyesi düşük olanlar ve ameliyat sonrası uzun süreli yatak istirahatindeki hastalar risk altındadır diyebiliriz. Ama bu durumlar kesinlikle idrar yolu enfeksiyonunu kaçınılmaz kılar demek değildir.

İdrar Kültürü Testinde Üreme Oldu ya da Olmadı Ne Anlama Gelir?

İdrar kültürü testi verildikten sonra bakterilerin büyümesini destekleyen maddeye, idrar örneği eklenir ve sonuç beklenir. Eğer bakteri üremez ise test sonucu “idrar kültüründe üreme olmadı “ yazısı ile sonuç negatif çıkar. Fakat bakterilerde üreme olursa da “idrar kültüründe üreme oldu” yazar ve sonuç pozitiftir. Buna bağlı olarak da eğer başka bir semptom yoksa doktor antibiyotik tedavisine başlamayı uygun görebilir.

Erkeklerde Sistit Belirtileri Nelerdir?

Erkeklerde üretra kadınlardaki gibi kısa olmadığı için genellikle sistit durumunun başka sebeplerden otaya çıkaibileceği ön görülmektedir. Burada da en sık karşılaşılan neden idrar yoluna baskı yapan prostatın büyümüş olmasıdır. Sistit erkeklerde çok görülen bir hastalık olmamakla birlikte tedavisi de kolaydır.

Bu durum erkek kişisinde;

İdrar Yolu Enfeksiyonu Kısırlığa Neden Olur Mu?

Eğer idrar yolu enfeksiyonu geçirme sebebi cinsel yolla bulaş ise ve bu durum kendini sıklıkla tekrar ediyorsa kısırlığa neden olma ihtimali vardır.

Bitkisel destekler idrar yolu enfeksiyonlarını tedavi eder mi?

Bitkisel yollar ile tedaviye cevap beklemek doğru değildir çünkü bitkisel ilaçlar, çaylar ya da kullanılan bitkilerin direkt kendisi tedavi edici özellikte değildir. Fakat bahsi geçen bitkilerin belli aralıklarla tüketimi bağışıklığı güçlendirerek enfeksiyona yakalanma riskini azaltmada yardımcı rolde olabilirler.

sonuç verme

– Örnekten yapılan direkt yaymaların Gram boyama inceleme sonuçları: Örnek laboratuara ulaştıktan sonra 1-2 saat içinde verilmektedir.

-BOS’ta lateksle mikroorganizma aranması: Örnek laboratuvara ulaştıktan sonra, 2 saat içinde
– Boğaz kültürü: 2 gün içinde

·  İdrar, balgam, endotrakeal aspirat (ETA), nazotrakeal aspirat (NTA):  Üreme olmamışsa veya normal flora olarak çıkmış ise, alındıktan bir gün sonra; üreme olmuş ise, genellikle iki gün, nadiren üç-dört gün içinde.

– Bronkoalveoler lavaj (BAL), kateter kültürleri: Üreme olmamışsa bir gün sonra, üreme olursa 2-4 gün içinde.

·  Dışkı, vajen, üretral akıntı, burun kültürleri: Normal flora ise iki gün, üreme olmuş ise dört gün içinde.

– Püy, konjunktiva, safra, açlık mide suyu: Üreme olmamış ise iki gün, üreme olmuş ise üç-dört gün içinde

·  Beyin omurilik sıvısı (BOS), parasentez, torasentez, perikard sıvısı, eklem sıvısı: Üreme olmamış ise, iki gün; üreme olmuş ise, üç-dört gün içinde; eğer otomatize kan kültür şişesine ekim yapılmışsa, ortalama beş gün içinde.
·  Anaerob kültür: En erken iki gün, en geç 5 günde.
Kan kültürü: Üreme olmamışsa, 5 gün; uzun inkübasyon gerektiren durumlarda, 14 günde; üreme olursa 3-5 gün içinde.

 

İdrar Kültürü Sonucu Nasıl Olmalı, Kaç günde Çıkar?

İdrar kültürü sonucu normal idrar tahlilinden farklıdır. Normal bir tetkikte söz konusu sıvıdaki değerlere bakılırken, kültüründe ise bakteri olup olmadığına ve zamanla bakteri üreyip üremediğine bakılır. Genellikle, idrar yolu enfeksiyonu, taş hastaları, sistoskopi ve üreteroskopi gibi çekimler ile bazı cerrahi operasyonlar öncesinde mutlaka bakılan bir tetkiktir.

Peki idrar kültürü sonucu normal değerler nedir. İdrar kültürü sonucunda bakteri üremedi yazısı sonucunuzun normal olduğu anlamına gelir. Üreme olmadı ise sonuç gayet normaldir. Üreme olmadı ne demek diye soran kullanıcılarımız için açıklayalım. Burada üreme ile bahsedilen şey bakteri ve mikropların üremesi ve çoğalması durumudur. Birçok kişinin bu kelimeyi gördüğünde ne olduğunu anlamaya çalışmaları gayet doğal,

İdrar Kültürü Sonucu Kaç Günde Çıkar?

Bu tetkikte belli süre beklenmesi gerektiği için normal idrar testine oranla daha uzun süre sonuç beklemek gerekecektir. Normal bir test aynı gün sonuçları çıkabiliyor iken bu testte 2-3 günlük bir inceleme süreci olabilmektedir. Bunun nedeni bakterilerin zamanla üremesi ve çoğalması bu yüzden de belli aralıklar ile kontrol edilmesi gerekmesindendir.  İdrar kültürü Sonucunda koloni sayısı kaç olmalı gibi testler de yapılabilir.

İdrar Kültürü Nasıl Yapılır?

İdrar kültürü için aç olmaya yada tok olmaya gerek yoktur. genellikle açlık-tokluk durumu aranmaz. Fakat doktorunuz harici bir öneride bulunmadı ise yada özel bir durum söz konusu değil ise her şekilde verilebilir.

Yalnız dikkat edilmesi gereken nokta idrarın sadece orta kısmının kaba koyulmasıdır. Yani başlangıçtaki ve sondaki idrar dışarı atılmalıdır. Zaten test için sizi yönlendirecek görevli bu konuda bir açıklama yapacaktır.

İdrar Kültürü Sonucu Pozitif (Bakteri Üredi) Çıkarsa

Bu gibi durumlarda tedaviyi aksatmadan yapmak önemlidir. Doktorunuzun konuyu değerlendirerek tedavisini size bildirecek belirli öneri ve reçeteler verecektir. Konuyu ihmal etmemek önemlidir zira idrarda enfeksiyon olması durumları  mesane, üreter, üretra ve böbreklerde ciddi ve kalıcı hasarlar bırakabilmektedir. Bu sebeple konuya ciddiyetle yaklaşmak son derece önemli. Bakteri Üreme olmadı sonucunu görene kadar tedaviyi devam ettirin.

https://youtube.com/watch?v=7BZLkr6Sg14%3Ffeature%3Doembed

Bize Sorun!

İdrar yolları, enfeksiyonlar, böbrekler ve diğer tüm üroloji konularında bizlere sormak istediğiniz sorular var ise cevaplıyoruz. Soru sormak için aşağıdaki yorum kısmını kullabilirsiniz. yorum kısmına yazılan sorular editörlerimizce en kısa sürede cevaplanmaktadır. Soru ve yorumlarınız bizler için değerlidir.

Lilith nе dеmеk? Lilith, mitolojidеki
Sıradaki Haber Lilith Ne Demek? Lilith Nedir? Mitolojideki Gizemli Figürün Sırları