idrarda renk değişimleri
İdrar rengi, hastalıkların ön habercisi olarak kabul edilir. İdrarda oluşan renk değişimleri, altında yatan önemli hastalıklar olabilir. İdrar rengi bu nedenle çok önemlidir. İşte, idrar rengi ve nedenleri ;
idrar rengi
Böbreklerimiz kanı filtreleyerek önemli olan vitamin ve minerallerin kana geri dönmesini sağlar. Filtrasyon yaparken üre, hormon artıkları ve toksinlerin idrarla atılmasını sağlar. Normal ve sağlıklı bir kişinin idrar rengi soluk sarı renktir. Bazı böbrek hastalıklarında, kırmızı kan ve beyaz kan hücreleri, protein ve boyalar idrar geçebilir. Bu nedenle idrar rengi değişebilir. Pek çok hastalığın tanısında idrar rengi değişimleri bu nedenle çok önemli bir değer olarak kabul edilir.
Parlak sarı, neon rengi idrar
Aşırı B2 vitamini alınması ve vitamin takviyesinin fazla olması idrar rengini neon sarıya dönüştürür. Aşırı vitamin alımı, hipervitaminosiz hastalığına neden olur.
Koyu sarı, altın rengi idrar
Koyu sarı olan idrar rengi, vücudun çok fazla susuz kaldığını gösterir. Çok fazla B vitamini takviyesi alanlarda koyu sarı renk idrar oluşur.
Pembe ve kırmızı idrar
Böbreklerde kist, iltihap, taş, idrar yolu enfeksiyonları, antibiyotikler, prostat ve tümörler nedenli idrarda kan görülebilir. Ayrıca, böğürtlen, kırmızı pancar gibi meyve ve sebzeler idrarda kırmızı boya oluşumu yapabilir.
Çok açık renk idrar
Çok açık renk idrar çok fazla su içilmesi ile oluşur. Hepatit, karaciğer sirozu, hamilelik çok açık renk idrara neden olabilir.
Turuncu idrar
Turuncu idrar vücudun susuz kalması, B vitamini fazlalığı, kemoterapi görmek ve havuç suyu nedenli olabilir. Kemoterapide kullanılan ilaçlar turuncu idrar yapmaktadır.
Mavi ve yeşil idrar
Mavi içeren bazı ilaçlar, boyalı gıdalar, mavi bebek bezi sendromu, pseudomonas bakterisinin neden olduğu idrar yolu enfeksiyonu mavi veya yeşil idrar yapmaya neden olur.
Koyu mor renk idrar
Porfiri hastalığı, vücut kimyasallarının hızla salgılandığı genetik bir rahatsızlıktır. Bu hastalığın başlıca belirtisi mor idrar rengidir.