İdrar yolu enfeksiyonu nedir?
İdrar yolu enfeksiyonları insanlarda en çok görülen enfeksiyonlardan biridir ve genellikle dışarıdan bulaşan bakteriler yüzünden meydana gelir, bazı durumlarda mantar sebepli olabilen bu enfeksiyonlar nadiren de olsa virüs kaynaklı da olabilir.
İdrar yolu enfeksiyonları, kadınlarda erkeklere nazaran daha yüksek oranla görülmektedir, bunun sebebi de kadınlarda bulunan idrar yolunun ya da üretranın erkeklerde bulunan üretradan daha kısa olup dışarıdan gelecek bakterilere karşı daha savunmasız olmasıdır.
Genelde vücutta olan ve kolayca dışarı atılan mikroplar, bazı durumlarda genital bölgelerden içeri sıçrayabilir ve bu tür enfeksiyonlara sebep olur. Özellikle kadınlarda idrar yolunun anüs ile çok yakın olması, bağırsakta bulunan e. coli bakterisinin üretraya kolayca ulaşabileceği bir ortam sağlamaktadır.
Aktif cinsel hayatı olan insanlarda daha sık görülebilen rahatsızlıklardır. Hamilelerde görülen enfeksiyonlar fetüse de zarar verebileceği için aksatılmadan olabildiğince kısa sürede tedavi edilmelidir.
İdrar yolu enfeksiyonları genel olarak alt idrar yolu enfeksiyonları olarak adlandırılıp üretrada görülür halk arasında da “sistit” olarak bilinir. Sadece idrar yolunda kalmayıp mesaneye ya da böbreklere de sıçradığı durumlarda ise üst idrar yolu enfeksiyonları olarak geçer ve daha az görülmesine karşın çok daha ciddi bir hastalıktır, bu tür enfeksiyonlara ise “pyelonefrit” denilir.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?
İdrar yolu enfeksiyonları her zaman belirti vermeyebilir ama görünen belirtileri şunlardır;
İdrara çıkıldığında ağrı ya da yanma hissi
Sık sık idrara çıkmak ama sıvı miktarında azalma
İdrarı tutamamak
İdrarda kan görmek
Bulanık idrarmhgf
Kola ya da çay renginde idrar
Yoğun kokulu idrar
Karın bölgesinde rahatsızlık, baskı hissi
Kadınlarda kasık ağrısı
Erkeklerde rektumda ağrı
Bu belirtiler dışında eğer;
Ani üşüme
Sırt ve belde görülen ağrı ve hassaslık
Ateş
Mide Bulantısı
65 yaş üzerinde olmak
Diyabet
Böbrek hastalığı
Kusma
görülüyorsa enfeksiyon böbreklere ilerlemiş olabilir ve böbreklerden kana karışarak tehlikeli seviyelerde tansiyon düşüklüğüne, şoka ve hatta ölüme bile sebep olabilir. Acilen doktora gidilmelidir.
Kaynaklar;
https://www.healthline.com
https://www.webmd.com
https://www.mayoclinic.org