Günün birinde eğer olur da zengin olursanız siz de ister istemez bu kahveleri içmeye başlayacaksınız.
Bu yazıda sadece en zenginlerin satın alabilecek kadar çok paraya sahip olduğu fakirlerin ise o kadar parayı bulsa bile asla ve asla satın almayacağı kahve markalarını sizler için listeliyoruz.
Bu kahveler dünyadaki en lüks kahvelerdir ve öyle her yerde satılmaz. Belki bizler bu kahveleri içmeyi asla bir alışkanlık haline getiremeyeceğiz ve kimimiz de hiçbir zaman içemeyecek fakat yine de isimlerini bilmekten zarar gelmez…
Kahvenin bütün dünyaya yayılması aslında modern bir olgu. Her ne kadar, Anadolu topraklarına kahvenin ulaşmasının tarihi tam kestirilemese de, aslında kahve Anadolu’nun en geleneksel içeceği. Bugün çayın gölgesinde kalmış olsa da, aslında çay, Türkiye’de ilk defa 1924’te yetiştirilmeye başlandı ve ilk fabrika ancak 1947’de kuruldu! Aslında çayın her evin vazgeçilmez içeceği olması da ancak bu tarihlerden sonra gerçekleşti. Kahve ise, yüzyıllara dayanan bir geleneksel içecek. Bir rengi sadece “kahverengi” olarak tanımladığımızı ve hatta günün en önemli öğünü olan sabah öğününe “kahve altı” (yani kahve içmeden önce bir şeyler atıştırmak) adı verildiğini düşününce kahvenin önemi daha da iyi anlaşılıyor. Türkiye’de kahve geleneksel olarak, en basit formuyla pişirilip servis ediliyor. “Suyu mu önce içeceğiz kahveyi mi” konusunda tartışma da devam ediyor. Bu tartışmalar devam ededursun, dünya üzerinde pek çok kahve plantasyonu bulunuyor. Bunların bazıları da dünya üzerindeki en pahalı kahveyi üretiyorlar. Bu kahveleri mercek altına aldık.
Havai Kona Kahvesi
Sadece Havai’deki adalardan birinde üretilebilen arabica türü bu kahve, dünyadaki en pahalı kahvelerden biri olarak kabul ediliyor. Sadece o adadaki iklim ve nem koşullarında yetişebilen Kona kahvesinin bir kilosu 100 doları aşan bir fiyatla satılıyor. Fiyatının pahalı olması nedeniyle, satıcılar genellikle Kona kahvesini Kolombiya ve Brezilya gibi ülkelerin kahveleri ile karıştırarak satıyor. Bu karışımlarda genellikle Kona kahvesinin miktarı, “Kona kahveli” ibaresini kullanmak için gerekli yasal miktar olan %10 kadar oluyor. Geri kalan %90 ise ucuz kahveden oluşuyor. %10 Kona kahvesi içeren kahveler “Kona kahveli” ibaresini taşırken, orijinal Kona kahvesi ise “% 100 Kona Kahvesi” ibaresini almak için sürekli denetim altında tutuluyor.
Los Planes Kahvesi
El Salvador’un en iyi kahvesi olarak bilinen Los Planes, 2006 yılında dünyaca bilinen en önemli kahve değerlendirmelerinden biri olan “mükemmel fincan”da ikincilik derecesi alarak başarısını kanıtladı. Los Planes bölgesinden elde edilen bu kahve, büyük bir dikkatle elde ediliyor, işleniyor ve fermente ediliyor. Hatta o kadar ki, çiftçiler kahve çekirdeklerini, dağ eteklerinden çıkan kaynağın tertemiz sularıile yıkadıktan sonra güneşte kurutarak tamamen doğal yöntemlerle işliyor. Bu emeğin ve doğallığın sonucunda da ortaya çıkan müthiş aromalı Los Planes kahvenin kilosu 130 dolara yaklaşıyor.
Starbucks Quadriginoctuple Frap
Aslında Starbucks’ta böyle bir içecek satılmıyor. Ancak, 2010’dan beri Amerikalı Starbucks müşterileri arasında salgın haline gelen “en pahalı Starbucks içeceği yaratma” yarışının son kazananı bu içecek. Bir bardağı 47.30 dolar. Gerçi bardağın tam bir buçuk litrelik olduğunu da eklememiz gerekir. Kendi bardağını götüren Amerikalı arkadaş, tam 48 shot soyalı frappuccinonun yanı sıra karamelli kremadan, çırpılmış muza 9 ayrı bileşenle kahvesini oluşturmuş. Bunun sonucunda elde ettiği “kahve” de en pahalı kahveler listesine girmeyi başarmış.
Fazenda Santa Ines Kahvesi
Fazenda Santa Ines, yumuşak bir kahve olarak biliniyor. Brezilya’da yetişen bu kahveyi meşhur eden özelliği tatlı ve meyvemsi aromalarıyla insanı mest eden lezzeti. 100 yılı aşkın bir süredir aynı aile tarafından yetiştirilen Fazenda Santa Ines, Mantiquera dağlarının eteklerine yakın bir bölgede bulunan zengin bir toprakta yakındaki kaynaktan elde edilen mineral açısından zengin topraklarda yetişmekte. %100 Fazenda Santa Ines çekirdeklerinden elde edilen kahvenin kilosu da 150 dolardan alıcı buluyor.
Jamaika Blue Mountains Kahvesi
En pahalı kahveler listemizin altıncı numarası, Jamaika’da Blue Mountains (mavi dağlar) bölgesinde yetişen bu özel kahve. Deniz seviyesinden 1.5 km yukarıda yetiştirilen bu kahve kendine has yumuşak içimi ve özel aromasıyla dünyada en çok tercih edilen kahvelerden biri. Bu kahvenin enterasan bir özelliği de bu kahvenin çok büyük bir kısmının Japonya tarafından tüketiliyor olması. Kahvenin kilosu 150 dolardan biraz daha fazlaya alıcı buluyor.
Black Ivory (Kara Fildişi) Kahvesi
Bu kahveye “fildişi” deniyor ama bu tıpkı kömüre “kara elmas” denmesi gibi bir benzetme. Fil ile kahve arasında kelimenin gerçek anlamıyla bir bağlantı var. Bu bağlantı ise, kahvenin fil dışkısından toplanıyor olması. Fillerin yediği kahve meyvelerinin sadece bir kısmı sindirim sisteminden geçerek dışkıda bulunabiliyor ve bu çekirdeklerin filin midesindeki asitten dolayı kahve proteinlerinin yapısını bozarak tadını çok özelleştirdiği iddia ediliyor. Dünya üzerinde sadece Tayland’daki 20 fil tarafından üretilen kahvenin sadece bir fincanı 50 dolara mal oluyor. Hem kahvelerin yetiştirilmesi hem fillerin bakım ve yiyecek ihtiyacının karşılanması hem de fil dışkısının içinden kahve çekirdeklerini toplayacak insanların çalıştırılması gibi aslında oldukça zahmetli bir süreç işlediği düşünüldüğünde kahvenin fiyatını ucuz bulmak bile mümkün olabilir. Belki de kahveye o kadar da talep olmuyordur, kim bilir!
Saint Helena Kahvesi
Saint Helena kahvesi, kahveye de adını veren ve Atlantik Okyanusunda bulunan adada yetiştiriliyor. Kahveyi bu kadar özel yapan şey ise kendine has hafif karamelize ve şarap esanslı aromaları. Çiftçiler, bu özel kahveyi yetiştirmek için, kahve çekirdeklerini güneşte kurutmadan önce bütün çekirdekleri tek tek elleriyle soyuyorlar. Ayrıca nedeyse bütün kahve yetiştiricileri büyük baş hayvan gübresi kullanırken Saint Helena’daki çiftçiler ise kuşlardan elde ettikleri gübreyi kullanıyorlar. Bu üretim sürecindeki titizlik ve özen sonucunda elde edilen kahvenin kilosu da 240 dolara yaklaşıyor.
Kopi Luwak (Misk) Kahvesi
Kahvelerin hayvanların gübresinden toplanması için kullanılan tek hayvan fil değil. Bu pahalı ve nadir Kopi Luwak kahvesi de, Asya’daki misk kedilerinin dışkısından elde ediliyor. Misk kedilerinin yedikleri her bir kahve bitkisini özenle seçmeleri nedeniyle midelerine giren her bir kahve çekirdeği aslında en iyi çekirdekler oluyor. Aslında kahve bitkisinin etrafındaki dokuyu sindiren hayvan, çekirdeği ise midesindeki fermantasyonun ardından dışkısıyla çıkarıyor ve bu özel kahve üreticilerine bu çekirdekleri toplamak kalıyor. Endenozya ve Filipinlerdeki bazı adalardaki misk kedilerinin dışkısından elde edilen Kopi Luwak, kilosu 300 dolara yaklaşan ve fincanı 80 dolar fiyatlarla tüketiciyle buluşuyor.
Hacienda la Esmeralda (Panama)
Hacienda la Esmeralda, Esmeralda Special, Esmeralda Özel, Esmeralda olarak bilinen bu kahve sadece bir plantasyonda üretiliyor. Üretilen birkaç çeşit kahveden biri olan Esmeralda Special’ın yetiştirildiği plantasyonun sahibi Peterson ailesi kuşaktan kuşağa bu işi devam ettiriyor. 2013 yılında “Panama’nın en iyileri” açık arttırmasında kilosu 1000 doların üzerine alıcı bulan Esmeralda Special, Panama’nın Guava bitkilerinin gölgesinde yetişiyor ve doygun, tatlı bir lezzet ve bitkimsi bir aroma sunuyor.
Finca el Injerto Kahvesi
En pahalı kahveler listemizin bir numarasına geldik. Bu kahve ne bir hayvanın dışkısından elde ediliyor ne de farklı gübreleme tekniklerinden faydalanarak üretiliyor. Bu kahveyi özel yapan şey, üretim tekniğinden daha ziyade özel tohumlar. Finca El Injerto kahvesinin üretildiği kahve ağaçları dünyadaki en nadir ve küçük çekirdekli kahveleri barındırıyor. Bu bitkinin küçük çekirdekli meyvelerinden elde edilen kahveler, beş senedir üst üste “mükemmel fincan” ödülüne hak kazanıyor. Aguirre ailesi tarafından yetiştirilen kahvenin aromasının daha fazla ortaya çıkabilmesi için kahve çekirdekleri çok özel bir yıkama işleminden geçiriliyor ve küspeden ayırıp tamamen çekirdeklerin kalabilmesi için de iki kere özel olarak işleniyor. Bu dünyanın en pahalı kahvesinin bir kilosu ise 1500 doları aşan fiyatlarla alıcı bulmaya devam ediyor.