Jeomanyetik fırtına, Dünya’nın manyetik alanı ile etkileşime giren güneş rüzgarı şok dalgası ve/veya manyetik alan bulutu nedeniyle Dünya’nın manyosferinde meydana gelen geçici bir rahatsızlıktır. Bu fırtınalar aynı zamanda güneş fırtınası olarak da bilinir.
Jeomanyetik fırtına etkileri
Güçlü güneş patlamaları Dünya’da jeomanyetik fırtınalara (Dünya’nın manyetosferindeki geçici bozulmalar) yol açabiliyor. Örneğin 6 Eylül 2017’deki bir kütle atımı iki gün sonra Dünya’ya ulaşarak hafif bir jeomanyetik fırtınaya yol açtı. Bu ve benzeri jeomanyetik fırtınalar, elektrik şebekelerinde aşırı yüklenmeye neden olarak elektrik kesintilerine yol açabiliyor. Yapılan bazı çalışmalara göre ise jeomanyetik fırtınalar insan sağlığını da etkileyebiliyor.
Tarihin en güçlü güneş fırtınası
1859 güneşteki büyük bir patlama, Kuzey Amerika ve Avrupa’da Kuzey Işıkları’nın görülmesine neden oldu. Bu patlama aynı zamanda, telgraf hatlarında yangınlara ve iletişim kesintilerine yol açtı. Bu olay, Carrington Olayı olarak da biliniyor.
Jeomanyetik fırtına nedir, ne demek? Dünya’yı nasıl etkiler? İşte, Jeomanyetik fırtınanın etkileri
Jeomanyetik fırtına, Güneş’ten yükselen yüklü parçacıkların Dünya’nın manyetik alanıyla etkileşime girmesi sonucu ortaya çıkan bir olaydır.
Güneş, sürekli olarak yüklü parçacıklar ve elektromanyetik radyasyon yayarak Güneş rüzgarını oluşturur. Bu yüklü parçacıklar, Güneş’in yüzeyinde meydana gelen patlamalar sonucu Güneş’ten uzaya fırlatılır.
Peki, jeomanyetik fırtınanın etkileri neler? İşte, jeomanyetik fırtınanın Dünya üzerindeki etkileri
Jeomanyetik fırtına, Dünya’nın manyetik alanında dalgalanmalara ve bozulmalara neden olurlar. Bu dalgalanmalar, manyetosferin içindeki elektrik akımlarının değişmesine ve manyetik alanda ani değişikliklere yol açar.
Jeomanyetik fırtınalar genellikle güçlü Güneş patlamaları veya Güneşten gelen koronal kütle atımları (CME’ler) ile ilişkilidir.