Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kabızlığa İyi Gelen Bitkiler

Kabızlık nedir? İnsan vücudunda

Kabızlık nedir?

İnsan vücudunda dışarı atılması gereken dışkının sertleşerek vücuttan atılımının zorlaşması, zamanında atılamayan dışkının bağırsaklarda normal şartlardan daha çok beklemesi neticesinde oluşan duruma kabızlık denilmektedir. Halk arasında kabızlık olarak adlandırılan bu durumun tıp dilinde adı ise “peklik” ya da “konstipasyon” olarak geçmektedir.

Metabolizmada kabızlık meydana geldiği zaman ciltte dökülmeler meydana gelir, karaciğer daha fazla çalışmak durumunda kalır ve cildi bir anda sivilce basması gibi problemler ortaya çıkabilmektedir. Bunun önüne geçebilmek adına da kabızlığı engelleyici önlemlere başvurulması gereklidir.

Kabızlığın ortadan kaldırılması için çaba gösterilmesinden önce, en başta kabızlığın ortaya çıkmaması adına bir takım özverilerde bulunmak çok daha mantıklıdır. Her şeyden önce kabızlıkla alakalı bir doktor kontrolüne başvurulmalı ve kabızlığın tam olarak neyden kaynaklandığı belirlenmelidir. Bunun sebebi kabızlığın ortaya çıkışı farkında olunmasa da farklı hastalıkların belirtileri şeklinde olabilmektedir. Örnek verilecek olursa diyabet hastalığı ya da guatr hastalığı gibi ciddi hastalıklarda da kabızlık problemi ortaya çıkabilmektedir.

Eğer yapılan tetkikler sonrası kabızlık durumunun sadece bağırsaktan kaynaklı bir problem olduğu belirlenmişse, bunun için yapılması gerekenlerin başında da kişinin beslenme şekli ve yaşam tarzının da gözden geçirilip bir düzene oturtulması gerekmektedir. Genellikle kabızlık problemi yaşayan kişilerin ortak sorunları hareketsiz bir yaşam düzenine sahip olduğu görülmektedir.

Hareketsiz yaşamın ardından gelen en büyük neden günlük yeterli olan su miktarının kullanılmamasıyla birlikte vücudun susuz kalması, bunun yanında da tuvaletin rahat bir şekilde yapılabilmesini sağlayan lif yapısını bulunduran besinler açısından eksik beslenilmesidir. Bu tip noktalara dikkat edilmesi, tuvaletin yapılması esnasına dışkının makat bölgesinden çok rahat çıkabilmesini ve dolayısıyla kabızlık problemini engelleyebilmektedir.

Bahsedilen etkenlerin haricinde çok ağır ve bu sebepten ötürü sindirimi zor besinler tüketmek, bağırsak yapısında sindirime yardımcı olan iyi huylu bakterilerin sayısında azalma meydana gelmesi ve bağırsağı etkileyen ilaçların uzun süreli kullanımı kabızlık problemine neden olan diğer sebeplerdir. Kabızlık sorununun önüne geçilememesi ve çok sık kabız olunması ilerleyen dönemlerde halk arasında “basur” denen hemoroid hastalığına kadar gidebilmektedir.

Kabızlık iyice anlaşıldıktan sonra sıra kabızlığa müdahale evresine geldiğinde, tüm bu anlatılanların yanında alternatif tıptan da faydalanabilmektedir. Çoğu kişi, kabızlık durumuyla karşı karşıya kaldığında kabızlığa iyi gelen otlardan faydalanarak bu işi çözüme kavuşturmaya çalışmaktadır.

Kabızlığa iyi gelen bitkiler hangileridir?

Barut ağacı kabuğu : Barut ağacı kabuğu, son derece saf ve doğal bir bağırsak yumuşatıcısı rolündedir. Kullanmak istenildiği takdirde ister kabukları demleyerek ister eczanelerden kapsül haline getirilmiş formunu satın alarak tüketebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken husus, aldığınız kabukları demleyeceksiniz bu kabukların 1 yıl boyunca dinlendirilmiş olduğundan emin olmanız gerekliliğidir.

Ayrıca dikkat edilmesi gereken bir nokta daha barut ağacı kabuğunun demlenmesi esnasında kullanılacak dozajdır. Bu bitkinin fazlası bağırsaklara iyi gelmesinin aksine daha çok dokunmaktadır. Bu nedenden ötürü ideal kullanım dozajını bulmak için uzman bir kişinin görüşlerine başvurulmalıdır.

Kaygan karaağaç bitkisi : Kaygan karaağaç bitkisi adından da anlaşılacağı üzere bağırsak yolunun kayganlaşmasını sağlayan rahatlatıcı bir bitkidir. Aynı zamanda bağırsaklarda yaşanan gaz sorununun çözümlenmesine ve sindirim sorunlarının ortadan kalkmasına yardımcı olmaktadır. Midede olası bir tahriş yaşanmışsa bu durumu da iyileştirerek meydana gelen “huzursuz bağırsak sendromu”ndan kaynaklı kabızlık problemini çözüme kavuşturmakta oldukça etkilidir. Kabız için kullanılabildiği gibi ishal problemlerinde de çözüm yolu olabilmektedir.

Keten tohumu : Kabızlık için birebir şifa ürünlerinden biri olan keten tohumu biçim olarak çekirdeğe benzemektedir. Keten bitkisinden elde edilir ve günlük hayatımızda tükettiğimiz zeytinyağlı yemeklerin içerisine, salatalarımıza ve yoğurdun içerisine kolaylıkla eklenerek tüketilebilir. Kabızlık için keten tohumunun kullanımında olması gereken miktar günlük bir yemek kaşığına denk gelmektedir. İsteğe göre öğüterek de kullanmanız mümkündür.

Sinameki : Çok eski zamanlardan beri müshil olarak kullanılan sinameki ürünü, kabızlık yüzünden bağırsaklarda oluşan tahrişlere, yaralara ve iltihaplara müdahale edebilmektedir. Normal şartlarda hareketsiz bir yaşam biçiminin getirmiş olduğu kabızlık sorunlarında en etkili yöntem sinameki kullanmak olarak gösterilmektedir. Bu ürün eczanelerde tablet ve sinameki ekstresi olarak satılmaktadır. Bu şekilde kullanmak istemeyenler için de kurutulmuş hali çay olarak demlenebilir ya da yemeklere katılıp o şekilde tüketilebilir. Ancak bu ürünün alışkanlık yaratması ve mineral eksikliğine de neden olması sebebiyle uzun süre kullanımına sıcak gözle bakılmamaktadır.

Aloe vera : Vücutta daha pek çok sorunun çözüm yolu olarak kullanılabilen aloe vera, aynı zamanda doğal bir müshil etkisine sahip olan bir üründür. Kabızlık için tüketilmesi şartları altında günlük olarak aloe vera suyu tüketilebilir, bunun yanında jel olarak ya da bitkisi bir takım işlemlerden geçirilerek tüketilebilmektedir.

Lilith nе dеmеk? Lilith, mitolojidеki
Sıradaki Haber Lilith Ne Demek? Lilith Nedir? Mitolojideki Gizemli Figürün Sırları