Kağıt, hayatımızın vazgeçilmez bir parçasıdır. Kağıt yassılaştırılmış ve birbirine geçmiş olan bitki liflerinden oluşmaktadır. Bunu yapmak için genel olarak tahta veya pamuk gibi ürünler kullanılmaktadır. Kağıdın yapımı, bir tane bitkiyi liflerine indirgeme ve onları aynı hizaya getirme aşamasından sonra yapıştırıcı, pigment ve mineral dolgularla kaplamadan ibarettir.
Kağıdın Aşama Aşama Yapılışı
İlk aşama ağacın kesilmesidir. Kağıdın hammadesi ağaçtır. Ağaç kesilip kütük haline getirilir.
Kabuğunun soyulması ; kütük haline getirilen ağacın kabuğu, iç kısıma zarar vermeden soyulur.
Hamur Haline Getirme ; Bu işlemde, ağacı, suyun içinde gevşek lifler haline getirilir. Kabuğu soyulmuş olan kütükler öncelikle küçük küçük parçalara ayrılır. Daha sonraki aşamada bir öğütücünün içerisinde kimyasal maddeler karıştırılır.
Bu sayede ağaçtaki lifleri bir arada tutmaya yarayan ligni adındaki madde çözülür.
Bu aşamadan sonra hamur beyazlatılır.
Karıştırma İşlemi ; Elimizdeki hamur karıştırılır. Yani karıştırıcıya girer. Burada hamur kağıdın kalitesini arttırmaya yarayan maddeler eklenir. Bu maddeler ; çin kireci gibi beyaz dolgu maddeleri olabilir, suya dayanması için kullanulan renk pigmenteleri olabilir. Karıştırıcıda lifler pürüzsüz bir hale getirilir.
Sıvı halde bulunan hamur depolandığı yerden yürüyen bir bendin üstüne dökülür. Bu işlemin amacı hamuru sudan arındırmak için yapılır.
Suyu alınan hamur silindir yardımı ile sıkıştırılır.
Ek silindir hamuru sıkıştırma işlevine devam eder. Bu işlemden sonra elimizdeki hamur sudan kurtulur ve düzleşir.
Daha sonra hamur sıcak silindirlerin arasından geçirilerek kurutulur.