Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kalbin görevleri

Kalp nedir? Vücudumuzda yaşamsal fonksiyonların devam edebilmesi adına en önemli

Kalp nedir?
Vücudumuzda yaşamsal fonksiyonların devam edebilmesi adına en önemli yerde bulunan organlardan biri kuşkusuz ki kalp organımızdır. Göğüs kısmımızın sol altında yer alan, yapısal olarak kas yapısı ve kapakçıklardan oluşan bu organımız en temel olarak vücudumuzdaki kan akışını ve kan pompalanma görevini üstlenmektedir.

Zaten kalbin kas yapısından oluşmasında vücudumuzda sağlanan en büyük avantaj, kalbin atışı dediğimiz sıkışması durumuyla birlikte kanı pompalayabilme özelliğidir.

Kalbin yapısı nasıldır?
İnsanların kalp yapısı, dört ayrı odacıktan meydana gelmektedir. Bu odacıklar üst kısımda iki tane ve alt kısımda iki tane olacak şekilde konuşlanmışlardır. Bu yapı daha da kısa bir şekilde “sağ kalp” ve “sol kalp” olarak da adlandırılabilmektedir. Buna göre sağ kalp yapısını oluşturan kısımlar “sağ atriyum” ve “sağ ventrikül”, sol kalp yapısını oluşturan kısımlar ise “sol atriyum” ve “sol ventrikül”dür.

kalp-yapisi

Nasıl çalışır?
Az önce anlattığımız iki tarafın birbirinden ayrılmasına neden olan orta kısım ise “septum” olarak adlandırılır. Septum yapısı, kastan oluşmakta ve kalbin şeklini oluşmasına sebep yapıdır. Bunun yanında, kalbin genel olarak korunmasını sağlayan yapı ise “perikard”tır. Bu yapı bir kese şeklindedir ve iki adet duvarı vardır. Göğüs yapısıyla kalbin bağlantısını sağlayan perikard sayesinde kalbin korunma görevi gerçekleştirilmiş olur.

Kalbin dış kısmının yapısına bakıldığında ise, kalp duvarının üç ayrı kısımdan oluştuğu görülmektedir. Bu yapılar en dış kısımdan “epikardiyum”, “miyokard” ve “endokart” olarak isimlendirilmiştir. Epikardiyum yapısı perikardın iç duvarı olmakta, miyokart orta tabakadaki kas olmakta ve endokard da kalbin en dış kısmının bir nevi astarı olmaktadır.

Kalp kapakçıkları da kendi arasında “mitral kapak” ve “triküspit kapak” olarak ayrılmaktadır. Kalbin altında ve üstünde yer alan atriyumları ve ventrikülleri bağlayan yapılar bu kapakçıklardır.

Bir başka söylenecek yapı ise pulmoner valfidir. Bu yağı sağ taraftaki ventrikül yapısını arter yapısından ayırtmakta ve kalbin esas aort kapağını da sol ventrikülden ayırabilmektedir.

Yapısal bölümlerin görevleri nelerdir?
Sağ atriyum / Sol atriyum : Kalbin pompalayarak vücutta dolaşmasına vesile olan kanın tekrardan kalbe döndüğünde toplandığı odacıklardır.

kalbin-bolumleri

Sağ ventrikül / Sol ventrikül : Kalbin damarlar vasıtasıyla tüm vücuda kan pompaladığı bölümlerdir.

Aort kapağı : Sol ventrikülden çıkan kan yapısının içerisindeki vücut için gerekli oksijen miktarını ayarlamakla yükümlüdür.

Triküspit kapak : Sağ atriyum yapısından gelip sağ ventriküle giden kan yapısındaki oksijen miktarını kontrol etmekte, oksijen açısında yetersiz olduğu belirlenen kan yapısına müdahaleyi sağlamaktadır.

Mitral kapak : Sol atriyum yapısından gelen ve sol ventrikül yapısına giden kan değerlerinde yeterli oksijen miktarının olup olmadığını belirlemekle yükümlüdür.

Pulmoner valf : Sağ ventrikülden direkt olarak akciğerlere geçen kan yapısında değer olarak yeterli oksijen olup olmadığını kontrol etmektedir.

Kalp hakkında genel bilgiler
Her insanın kalp yapısının büyüklüğü, elini yumruk yaparak sıktığında ortaya çıkan büyüklük kadar olmaktadır.
Yetişkin yaşlarda olan bir bireyin kalbi dakikada 60 atım ile 80 atım arasında atmaktayken, yeni doğan bir bebeğin kalbinin aynı sürede 70 atım işe 190 atım arasında attığı belirlenmiştir.
Bir kalp, pompalama yaptığı süreçlerde vücut yapısına ortalama 5,7 litre kadar kan pompalayabilmektedir.
Kadın cinsinin kalbinin ağırlığı ile erkek cinsinin kalbinin ağırlığı birbirinden farklı olmaktadır. Bu değerlere göre erkeklerin kalbinin ağırlığının 280 gram ile 340 gram arasında değiştiği; kadınların kalp ağırlıklarının ise 230 gram ile 280 gram arasında değiştiği belirlenmektedir.
Bir insanın yaşam süreci boyunca kalbinin yaklaşık 3.000.000.000 kez attığı belirlenmiştir.

Aşk dolu sözler burada! Kalbine dokun, en güzel sevgi mesajını
Sıradaki Haber Acı acıyla iyileşir aşk ise daha büyük bir aşkla aşk sözleri