Kalsiyum klorür, oda sıcaklığında katı halde bulunan iyonik yapıdaki tuzlardan biridir. Direk olarak kireç taşından üretilebildiği gibi, Solvay yöntemi sonucunda yüksek miktarlarda yan ürün olarak da elde edilebilmektedir. Higroskopik yapısından ötürü, kapalı kaplarda saklanmalıdır.
Türk Gıda Kodeksi’nin Gıda Maddelerinde Kullanılan Renklendiriciler ve Tatlandırıcılar Dışındaki Katkı Maddelerinin Saflık Kriterleri Tebliği (2002/28)’ne göre kalsiyum klorür için aşağıdaki tanımlama yapılmıştır:
E 509 Kalsiyum Klorür
Tanım:
Kimyasal adı: Kalsiyum klorür
Einecs: 233-140-8
Kimyasal formülü: CaCl2 . nH20 (n=0, 2 veya 6 )
Molekül ağırlığı: 110.99 (susuz), 147.02 (dihidrat ), 219.08 (hekzahidrat)
Saflık: Susuz bazda içeriği %93.0’den az olmamalıdır.
Tanımlama: Beyaz, kokusuz, higroskopik toz veya hava ile temas edince tozlanan kristaller.
Belirleme:
A. Kalsiyum ve klorür için pozitif testler:
B. Çözünürlük: Susuz kalsiyum klorür: Suda ve etanolde serbestçe çözünür.
Dihidrat: Suda serbestçe çözünür, etanolde çözünür.
Hekzahidrat: Suda ve etanolde çok çözünür.
Magnezyum ve alkali tuzları: Susuz bazda %5’den fazla olmamalıdır.
Florür: 40 mg/kg’dan fazla olmamalıdır.
Arsenik: 3 mg/kg’dan fazla olmamalıdır.
Kurşun: 10 mg/kg’dan fazla olmamalıdır.
Cıva: 1 mg/kg’dan fazla olmamalıdır
Kimyasal Özellikleri:
Kalsiyum klorür, çözelti içerisinde kalsiyum iyonu kaynağı olarak görev yapar ve kalsiyum bileşiklerinin çözünememesinden dolayı, çökelmeye sebep olur.
3CaCl2+2K3PO4 (aq) →Ca3(PO4)2(s) + 6 KCl(aq)
Sıvılaştırılmış CaCl2, kalsiyum metali elde edebilmek için elektrolize edilebilir.
CaCl2(l) → Ca(s) + Cl2(g)
Fonksiyon ve Özellikleri:
Asitliği düzenlemek, meyve ve sebzelerde dayanıklılığı arttırmak, metalleri bağlamak.
Kullanımı:
Avrupa Birliği’nde, kalsiyum klorürün, ayırıcı, sabitleyici ve koyulaştırıcı özelliklerinden dolayı, gıda katkı maddesi olarak kullanımına izin verilmiştir. E509 adıyla da bilinen kalsiyum klorür, Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu’nca (FDA) kullanımı güvenli görülmektedir. Gıda katkı maddesi olarak kişi başına ortalama tüketimi 160-345 mg/gün olarak belirtilir.
Kalsiyum klorür genelde elektrolit olarak kullanılmaktadır ve tuzludur; sporcu içecekleri ve diğer meşrubatlarda kalsiyum klorüre rastlamak mümkündür. Konserve ürünlerde, sebzelerin yapısını korumak; turşu ve benzeri ürünlerde gıdanın sodyum miktarını arttırmadan, tuzlu bir tat vermek amaçlı kullanılabilmektedir. Şekerleme ürünlerinde de kalsiyum klorür bulunabilmektedir.
Peynir üretiminde, işlenmiş süte eklenerek, kalsiyum ve protein arasındaki doğal dengeyi korumak için, kalsiyum klorürden yararlanılabilmektedir. Ayrıca; eğer süt, peynir yapımı için zayıf kalitede ise, pıhtı yumuşak olur, bu da kazeinde ağır kayıplara ve yağ da kayıplara neden olmasının yanında, zayıf pıhtılaşmaya neden olur; sabit bir pıhtılaşma süresi ve yeterli sıkılıkta pıhtı elde etmek amacıyla kalsiyum klorür ilavesi yapılır. Kalsiyum klorür su ile karıştırıldığında, aktif hale gelerek, bulunduğu ortamı ısıtabilme (ekzotermik) özelliğine de sahiptir.
Bira endüstrisinde, kalsiyum klorür, mineral eksikliğini gidermek için suya katılmaktadır, çünkü kalsiyum posa işlemi sırasındaki enzimatik reaksiyonlar, protein çökelmesi ve maya metabolizması için önemlidir. Ayrıca suyun sertliğini artırmaktadır. Klorür iyonları da, tadı şekerlendirerek güzelleştirirken, kalsiyum klorür yerine alçıtaşı eklenirse, sülfat iyonları, kuru, acı ve gevrek bir tada neden olmaktadır.
Türk Gıda Kodeksindeki, Renklendiriciler ve Tatlandırıcılar Dışındaki Gıda Katkı Maddeleri Tebliği (2003/44)’ne göre kalsiyum klorürün kullanım alanlarına aşağıdaki ürünler örnek olarak gösterilebilir:
- Reçel jöle ve marmelatlar – Reçel, Jöle, Marmelat ve Tatlandırılmış Kestane Püresi Tebliği’nde yer alan ürünler ve diğer düşük kalorili benzer sürülebilir meyve ürünleri
- Koyulaştırılmış Süt ve süttozu Tebliği’nde yer alan ürünler
- Olgunlaştırılmış peynirler
- Dilimlenmiş ve rendelenmiş olgunlaştırılmış peynirler
- Konserve meyve ve sebzeler
Kalsiyum klorürden, gıda sektörü dışında, inşaat, tarım, madencilik sektörlerinde ve buzlu yolların açılmasında yararlanılmaktadır.
Kalsiyum Klorür’ü Nereden Satın Alabiliriz?
Hammaddeler.com online mağazasından 7 gün 24 saat, kredi kartınızla vadeli olarak ya da banka havalesi ile peşin olarak kalsiyum klorür satın alabilirsiniz. (Hammaddeler.com’dan satın aldığınız hammaddelerde vade sürenizi işletmenizin finansal şartlarına göre tamamen siz belirlersiniz.)