Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kan şekeri neden düşer?

Kan şekeri ayrıca glikoz

Kan şekeri ayrıca glikoz olarak da bilinir, glikoz karbonhidrat içeren yiyeceklerle vücuda girer ve bu tür yemekler tercih edildikten sonra kan akışında kullanılır, bu şekilde de hücreler için enerji kaynağı haline gelir. Normal miktardan az glikoz vücudun fonksiyonlarını tam olarak yerine getirmemesine sebep olur. Ancak kan şekeri düşürücü ilaçlar kullanan kişilerde kısa süreli de olsa kan şekerinin düşüşü sorunlara yol açar.

Hipoglisemi olarak da bilinen kan şekeri düşüklüğü, vücudun hücrelerine yetecek kadar şeker olmaması anlamına gelir ve bu durum vücut için tehlikeli bir durum olabilir. Genellikle düşük kan şekeri olarak belirtilen miktar 70 mg/dL ya da 3.8 mmol’ün altındaki kan şekeri değerleridir.

Hipoglisemi olan kişilerde kan şekeri düştüğünde baş dönmesi, bulantı, görmede zayıflama ya da bulanık görme, açlık, uykuda ağlama veya kabus görme, zor uykuya dalma, terleme, sebebi anlaşılmayan yorgunluk, sebepsiz mod değişimleri, sinirlilik, kalbin hızlı atması ve zaman zaman bilinç kaybı dahi görülebilmektedir.

Diyabetli kişilerde kan şekeri düşüklüğünün sebepleri
kan-sekeri-neden-duserDiyabetli kişilerin kullandıkları ilaçlar bir yan etki olarak kan şekerinin normalden fazla düşmesine sebep olabilmektedir. Çünkü ya pankreas yeterli insülini üretmez ve Tip 1 diyabet görülür ya da hücreleriniz insüline daha az tepki gösterir ve Tip 2 diyabet görülür. Bu sebeplerden ötürü vücuda fazla glikoz alınırsa, şeker seviyesi olması gerekenden fazla düşebilir ve hipoglisemi oluşur. Önlem olarak ilaçların dozunu doktorunuzla birlikte ayarlamanız gerekmektedir.

Çok fazla miktarda ilaç kullanmak, öğün atlamak, normalden az miktarda yemek veya normalden fazla egzersiz yapmak, yemeği geç yediği halde ilacın saatini buna göre ayarlamamak diyabetli kişilerdeki düşük kan şekeri durumunu tetikleyebilir. Ayrıca yetersiz yemek yedikten sonra fazla egzersiz yapılması ya da ilaç kullandıktan sonra alkol alınması gibi durumlar da düşük kan şekerine sebep olur.

Düşük kan şekerinin diğer sebepleri
Kan şekerinin düşük olması için diyabet olmanıza gerek yoktur. Aşağıdaki gibi sebeplerden ötürü de düşük kan şekeri görülebilmektedir:

Bazı ilaçların kullanımı
Hepatit ya da böbrek rahatsızlıkları gibi bazı tıbbi durumlar
Fazla insülin salgılayan bir tümör oluşumu
Böbrek üstü bezi gibi iç salgı bezleri ile ilgili bozukluklar
Aşırı alkol tüketimi
Hormon yetersizliği
Hipoglisemi insan vücudunda iki şekilde görülür. Bunlar aşağıdaki gibidir:

1) Reaktif hipoglisemi: Reaktif hipoglisemi yemekten birkaç saat sonra oluşur. İnsülinin fazla miktarda salgılandığından oluşur, ayrıca bu durumun görülmesi diyabet riskinizin olduğunu da söylemektedir.

2) Reaktif olmayan hipoglisemi: Bu tür hipogliseminin öğünlerle ilgisi yoktur ve genelde altında yatan bir sebep olur. Örneğin, böbrek yetmezliğine götürebilecek ilaçların kullanılması, böbreğin glikoz üretimini durdurmasına sebep olabilecek aşırı derecede alkol kullanımı, kalbi, akciğerleri ve böbrekleri etkileyebilecek her türlü hastalık, anoreksi gibi bazı yeme bozuklukları ve hamilelikte reaktif olmayan hipoglisemi oluşması görülen durumlardandır. Ayrıca nadir olsa da hormon düzensizlikleri ve pankreasta tümör olması da vücudun çok fazla ya da çok az insülin almasına yol açacağından hipoglisemi oluşabilir.