Bir dokuyu besleyen atardamarın herhangi bir nedenle dokuyu besleyememesi durumunda ortaya çıkan doku ölümüdür.Günlük kullanımda kangren olarak bilinir.Hastalığın nedenine ve vücutta oluşturduğu duruma göre farklı isimlerle adlandırılır.
Kuru kangren; dokuyu besleyen atardamarın tıkanması sonucu oluşur.Kangren bölgesi ,simsiyah renk alır, kurumuş haldedir.
Yaş kangren;beslenmesi aşırı derecede bozulmuş dokuların ya da kuru kangrenin enfeksiyon kapması sonucu oluşur.Daha çok şeker hastalığı gibi damar bozukluğuna neden olan hastalıklarda görülür.Şeker hastalığında enfeksiyona karşı eğilim vardır.Hızlı ilerleyen enfeksiyon kangrenli bölgenin çevresindeki bölgeleri de etkiler.Sağlam görülen kısımlarda zamanla şişer, kızarır ve bu kısımda su dolu kesecikler oluşur.Zararlı maddelerin kana geçmesi hastalığın tüm vücudu etkilemesine neden olur.
Gazlı kangren; Clostriium perfringers adlı bakterinin ve diğer clostridium türlerinin toksinleri ileyol açtıkları ölümcül bir enfeksiyondur.Sıklıkla travma sonrası oluşan kas harabiyeti fazla , kirli ve bakımsızyaralarda görülür.
Yarada çoğalan bakteriler, gaz oluştururlar.Dokular gaz ile gerildiği için ilk belirti olarak hasta pansumanların , sargının yada varsa alçının sıkmasından şikayet eder.Daha sonra dokuların altında toplanan gaz nedeniyle şiddetli ağrılar olur.Bir pensle derinin üzerine vurulunca davul sesi alınır.Daha ileri vakalarda besleyici damarlar çok sıkıştığından deride mavimsi lekeler oluşur.
Kangrenler ,dokuyu besleyen damarla akımın bozulduğu birçok durumda görülebilir.En çok kollar, bacaklar, apandisit ve ince bağırsaklarda görülür.
Tedavisi hastalığın sebebine , yerine ve etraftaki dokulardaki kan dolaşımına göre değişir.Bazı durumlarda hastalanan dokunun kendiliğinden düşmesi beklenir,bazı durumlarda doku cerrahi müdahale ile temizlenir.