Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kanola Yağı Nedir? Zararları ve Yararları Nelerdir?

Bu haberin fotoğrafı yok

Kanola Yağı, Kolza bitki tohumlarının genetik yolla ıslah edilmesi ile elde edilmiş tohumlardan üretilen bir yağ çeşididir.
Önceleri kolza bitkisinden direk yağ elde edilmekteydi. Kozla ise gıda yağ bitkilerinin içinde en fazla zehirli olanıdır. Kolza yağı uzun yıllar makinelerde ve bilhassa buharlı makinelerinde yağlama maddesi olarak kullanılmıştır. İkinci Dünya savaşından sonra yenebilir yağ yapımına yönelinilmiş 1950’li yıllarda marketlerde satılmaya başlanmış dır.
Ancak hayvanlar üzerinde yapılan deneyler sonucunda kalp hasarlarına sebep olduğunu ortaya konmuştur.Bunun üzerine bazı ülkelerin araştırmacıları bu yağınkullanılmasının tehlikeli olduğunu bildirmişlerdir.  Bu yağda yoğun bir şekilde bulunan erusik asidin akciğer kanseri ile bağlantıları üzerinde durulmaktadır. Sinir vekan dolaşım sistemlerinde de zararlı etkileri olduğubildirilmektedir.
Kozla yağı, insanda ve hayvanda amfizem solunum sıkıntıları, kansızlık, kabızlık, aşırı duyarlılık ve körlük sebebi olabiliyor.  Bu nedenle ıslah çalışması yapılmış ve kanola yağı elde edilmiştir. Islah çalışması ile erüsik asit (%1‘in altında)ve glukosinolat(küspesinin 1 gramında 20 mikromolünaltında) içermeyen kanola yağı elde edilmiştir.
KANOLA YAĞININ BESİN DEĞERİ
Çok düşük seviyedeki doymuş yağ içeriği (yaklaşık % 7), ○ orta seviyedeki çoklu doymamış yağ (yaklaşık % 32) ve yüksek seviyedeki tekli doymamış yağ (yaklaşık % 61)içeriği ile bitkisel sıvı yağların içinde en iyi yağ asidi profiline sahip tek yağ, ○ Kanola yağı bugün piyasadaki bütün diğer yağlarla karşılaştırıldığında en düşük doymuş yağ içeriğine sahiptir.
Kanola yağı, esansiyel çoklu doymamış yağ asitleri olan omega 6 (linoleik asit) ve omega 3 (alfa-linolenik asit)bakımından yaklaşık 3:1 (omega 6: omega 3) oranında dengeli bir orana sahiptir. ○ Vitamin E içeriği bakımından zengin olan Kanola yağı koroner kalp hastalıkları riskini azaltan önemli birantioksidan etkiye de sahiptir. ○ Yüksek kaynama noktasına (238 0C) sahip olması nedeniyle iyi bir kızartma yağıdır.
KANOLANIN KULLANIM ALANLARI
Biyodizel ham maddesi olarak kullanılabilir,○ Biyodizel haricinde kimya, kozmetik, sabun, boya sanayinde, motor makine yağı, küspe ve hayvan yem iolarak da kullanılıyor. Kanola üretiminde ise başta Almanya olmak üzere Fransa, Kanada, Çin ve Hindistan başı çekiyor.
KANOLA YAĞININ DİĞER YAĞLAR LA KARŞILAŞTIRILMASI
Sadece yazlık olarak ekilen başta ayçiçeği olmak üzere diğer birçok yağ bitkisine göre yazlık ve kışlık çeşitlerinin bulunması, ○ Yazlık (temmuz) ve kışlık (haziran) hasat zamanlarında hiçbir yağ bitkisinin hasadının söz konusu olmaması nedeniyle atıl kapasite ile çalışan yağ ve yem fabrikalarının ham madde gereksinimini karşılaması,
○ Birim alandan birçok yağ bitkisine göre daha yüksek tohum ve yağ vermesi,
○ Protein içeriği yüksek küspesi,
○ Arıcılıkta Şubat Mart aylarında arı merası oluşturması bu bitkinin tarımsal avantajları arasında sayılabilir.

Arı sütü işçi anlar tarafından Hani maddesi nektar ve polen
Sıradaki Haber Arı Sütü Nedir? Faydaları Nelerdir?