Karanlıkta namaz kılınır mı? Karanlık ve ışıksız ortamda namaz kılınabilir mi
Karanlıkta namaz kılmanın dini açıdan hiçbir sakıncası bulunmamaktadır. Sadece can güvenliği olmayabileceği ve sağlık tehdidi oluşturabilecek durumlara düşülebileceği endişesi bulunmaktadır. Karanlıkta namaz kılmanın günah olmadığı fakat kasıtlı olarak gözü kapatmanın doğru olmadığı bildirilmektedir.
Karanlıkta Namaz Kılınır mı?
Karanlıkta namaz, ortam güvenliğinden, temizliğinden emin olunan yerlerde kılınabilir. Dinen karanlıkta namaz kılmanın sakıncası olmadığı da bilinmektedir. Ancak kişinin kendini güvende hissetmesi, namaz kılınan yerde cam kırığı, iğne vs. olmadığından emin olunması önemlidir. Buna rağmen kasıtlı olarak gözün kapatılması doğru değildir. Secde edilecek yerin doğru tespit edilmesi ve ibadetin içeriği bakımından önemlidir.
Karanlık ve Işıksız Ortamda Namaz Kılınabilir mi?
Namaz kılabilmek için ortam temizliği, can güvenliğinden emin olunması gerekmektedir. Namaza tam olarak riayet edilebilmesi ve huşu içinde devam edilebilmesi için ortam rahatlığı önemlidir. Karanlık ve ışıksız ortamda da namaz kılınabilir, kılınamayacağı konusunda bir uyarı bulunmamaktadır. Fakat namaz kılınan yerin temizliği, seccade konulan ya da namaz kılınan alanın temizliğinden emin olunması gerekmektedir.
Kaynak: https://kurul.diyanet.gov.tr/Cevap-Ara/130/namaz-kilmamanin-mazereti-olabilir-mi-
Karanlıkta namaz kılınabilir mi? Işıksız ortamda namaz kılmak caiz mi?
İslam’ın beş şartlarından biri olan namaz, kurallarına göre yerine getirilmesi gereken bir ibadettir. Bu sebeple bazı Müslümanlar namaz kılmanın kuralları içerisinde, ‘Aydınlık ortamda namaz kılma’ diye bir kuralın olup olmadığını merak ediyor. Diyanet İşleri Eski Başkan Yardımcısı Necmettin Nursaçan Cuma Sohbetleri programında “Karanlıkta namaz kılınabilir mi?” sorusunu yanıtladı.
Akla baliğ Müslümanların en büyük sorumluluklarından biri olan namaz ibadetini bütün farz ve vacipleriyle yerine getirmek gerekir. Öyle ki kabre girince ilk sorulardan bir olacak namaz için seçilen ortam da oldukça önemlidir. “Namazı dosdoğru kılın ve Allah’tan korkun” diye de (emrolundu). O, huzuruna varıp toplanacağınız Allah’tır.” (En’am suresi / 72. Ayet) Kanal 7’de yayınlanan ‘Necmettin Nursaçan’la Sohbetler’ programında Diyanet İşleri Eski Başkan Yardımcısı Necmettin Nursaçan’a karanlıkta namaz kılmak caiz midir sorusu geldi. Haberimizde Necmettin Nursaçan bilgi ve tecrübeleriyle gelen soruya cevap verdi.
İLİŞKİLİ HABERNamaz kılarken gülünce abdest bozulur mu? Namaz kılarken gülmek namazı bozar mı?
KARANLIKTA NAMAZ KILINABİLİR Mİ? İŞTE NECMETTİN NURSAÇAN’IN YANITI…
İzleyici Necmettin Nursaçan’a karanlıkta huzur içinde namaz kıldığını söyledi. Karanlıkta namaz kılıp kılmamanın doğru olmadığından emin olamayan izleyici Nursaçan’a “Karanlıkta namaz kılmak caiz midir?” diye sordu. Necmettin Nursaçan karanlıkta namaz kılmanın uygun olduğunu söyledi. Ancak bunun için bazı şartların olduğunu belirtti. Namazın dışındaki farzlarından biri olan necasetten taharet şartları sağlandıysa ve güvenlik açısından sıkıntı olmadığından emin olunduysa karanlıkta namaz kılınabileceğini aktardı. “Namaz kılarken gözler kapatılabilir mi?” sorusuna ise Necmettin Nursaçan, namaz kılarken gözleri kapatmak mekruhtur dedi ancak gözleri kapatınca daha fazla huşu içinde namaz eda ediliyorsa göz kapmanın uygun olduğunu söyledi.
Karanlıkta namaz kılmak
Karanlık veya yarı karanlık bir yerde namaz kılmanın mekruh olduğuna, ne namazın mekruhları bölümünde, ne de başka yerlerde rastlamadık. Yalnız namaz kılarken gözleri yummanın mekruh olduğu bildirilmektedir. Bunun da sebebi, namaz esnasında bakılması mendup olan secde mahallinin görülmesini engellediği içindir. Çünkü, kıyamda iken secde edilecek yere bakmak namazın âdâbından ve menduplarındandır.(Tahtâvî, s. 288)
Karanlık veya yarı karanlık bir yerde namaz kılmak, ancak şu şekilde mahzurlu olur: Namaz kılınacak veya secde edilecek mahallin temiz olup olmadığı hususunda şüphe ediliyor veya pis olduğuna dâir bir ihtimal varsa, namazın farzlarından olan necasetten taharet yerine gelmediği yahut temizliği hususunda şüphe edildiği zaman namaz kılmak mahzurlu olur.
Fakat, seccadenin veya secde edilecek yerin temizliği hakkında kesin bir bilgi ve kanaatiniz varsa, karanlık da olsa böyle bir yerde namaz kılmak mekruh olmaz. Çünkü, burada bir de zaruret vardır. Zira, insan, ancak mecbur kaldığı zamanlarda karanlık bir yerde namaz kılar.