Karın Şişliğine Ne İyi Gelir ?

Karın şişliği durumunu yaşayan bireyler hem dış görünüş açısından hoş olmayan bir görüntüyle bir kaç gün geçirmek zorunda kalmaktalar hem de şişkinlik onları sürekli psikolojik olarak rahatsız etmektedir. İşin aslında sadece midede ya da bağırsakta gaz birikmesi sonucu ortaya gelen karın şişlikleri, gazın kısa sürede boşaltılamamasından veya başka sebeplerin de araya girmesinden ötürü uzunca bir […]

Karın şişliği durumunu yaşayan bireyler hem dış görünüş açısından hoş olmayan bir görüntüyle bir kaç gün geçirmek zorunda kalmaktalar hem de şişkinlik onları sürekli psikolojik olarak rahatsız etmektedir. İşin aslında sadece midede ya da bağırsakta gaz birikmesi sonucu ortaya gelen karın şişlikleri, gazın kısa sürede boşaltılamamasından veya başka sebeplerin de araya girmesinden ötürü uzunca bir süre karın bölgesinde bekleyebilmekte ve rahatsız edici sonuçlar doğurabilmektedir.

Bu şişlik değerlendirme altına alınıp bir hastalık gibi değerlendirilmeye çalışırsa oldukça yanlış hareket edilmiş olunur. Çünkü vücuttaki karın şişlikleri asla bir hastalık değildir, aksine pek çok şekilde çözüme ulaştırılabilecek bir durumdur. Bundan önce esasen bu durumun metabolizmada oluşmasına sebep olacak etmenleri bilmek ve onlardan uzak durmak gerekmektedir.

Karın şişliği nedenleri nelerdir?

Karın şişliğinin meydana geldiği temel durumlara baktığımızda karşımıza stres faktörü, kişinin sindirim sisteminde oluşan bir takım aksaklıklar, yemeği yeme sürecinde yanlış ve hızlı bir şekilde yemeye devam etmek, yeme alışkanlığının zararlı besinlerle ve düzensiz olarak yapılması veya regl şişkinlikleri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bu tip nedenlerin arasından şişliği yaratan en sık neden olarak da midenin hazmetmekte zorlanacağı ürünlerle sıklıkla beslenmek ve çok fazla yemek yiyerek midenin kapasitesini zorlamak olduğu göze çarpmaktadır. Yaygın olan bu tip hazımsızlıkların dışında karın şişliklerinin temelinde yatan problemler bazen de başka hastalıkların ön belirtisi olarak ortaya çıkabilmektedir. Bu yüzden şişkinlik yaşadığınız dönemlerde ekstradan bir anormallik dikkatinizi çekiyorsa ve başka bir durumdan da şüpheleniyorsanız mutlaka bir uzman kontrolüne gitmeniz önerilmektedir.

Karın şişliğini oluşturan faktörlerin asıl olarak sindirim sistemimizde meydana gelen aksaklıkların sonucu olduğunu göz önüne alırsak, sindirim sistemimizde meydana gelen fazla gazın oluşması için 2 ayrı ana faktörden bahsetmemiz mümkündür. Bu faktörler şu şekilde açıklanabilir;

Vücuda alınan gıdaların bazılarının sindirim sürecinde aksaklıklar yaşanmakta ve bu gıdalar metabolizmadayken daha sindirilemeden bozulduğu için karın bölgesinde şişlikler yarattığı gözlemlenmiştir. Ayrıca bu tip karın şişliklerinin yapılan araştırmalar neticesinde bireylerin sadece bir kısmında meydana gelip bir kısmında da bozulmaya uğrayan yiyeceklerin gaz yaratmadığı belirlenmiştir. Ancak bu değişikliğin asıl sebebi de hala çözülememiştir.

Bu süreçler içerisinde; ilk olarak sorun bağırsaklarda başlamaktadır. Vücuda alınan besinlerdeki lifler ve karbonhidratlar, eğer ince bağırsaktaki enzimler yetersiz kalıyorsa sindirilememektedir. Bu sindirilemeyen etmenler, o şekilde kalın bağırsağa aktarılır ve kalın bağırsağın içerisinde yer alan floralar denilen bakteriler tarafından bozularak hem karbondioksiti, hem hidrojeni, hem de az önce bahsettiğimiz ve belirli kişilerde meydana gelen metan gazını ortaya çıkartmaktadırlar.

Bunin dışında bahsi geçen bir diğer sebep ise hava yutma durumudur. Hava yutulması, midenin içerisinde oluşabilmekte olan gaz için en büyük sebep olarak gösterilmektedir. Özellikle sigara içen insanların, çok hızlı yemek yiyen insanların, çok hızlı içecek içen insanların ve takma diş kullanıp bu dişlerin ağız yapılarında hava alacak gevşeklikte duran insanların midelerinde yoğun gaz birikimi yaşanması olası ihtimaller arasındadır.

Normal şartlarda midede biriken gaz ağız yoluyla dışarı atılabilirken, içeride kalan diğer gaz miktarı vücutta kalarak ince bağırsaklardan kalın bağırsaklara geçerek bir süre emilir; en sonunda da bir kısmı makattan dışarıya gaz olarak çıkartılır.

Karın şişliği tedavisi nasıl yapılır?

Yazımızın başlarında da belirttiğimiz gibi bireyler için hem sağlık açısından hem de estetik açıdan rahatsız edici bir problem türü olan karın şişliği, çoğu kişi tarafından kulaktan duyma bilgilerle değerlendirilmeye çalışılsa da daha sağlıklı ve randımanlı sonuç almak için detaylı araştırılması gereken ve konuyla ilgilenen uzmanların verdikleri tavsiyelere uyulması gereken bir konu olarak göz önüne çıkmaktadır.

Karın şişliği durumunun ciddiyeti nedir?

Piyasada dolanmakta olan karın şişliği vakalarına kolay ve etkili çözümlerin dışında, kişinin kendi bünyesinde de eğer bu tip bir problem oluşmuşsa ve alması gereken önlemleri almasına rağmen problemden hala kurtulamıyorsa bu konuda yapılması gereken artık bir doktor kontrolüne gidilmesidir. Çünkü özellikle 2 haftadan fazla süren ve şişkinlikten dolayı çekilen ağrının şiddetinin giderek yükselmesinden ötürü bu safhada başka bir durumdan da bahsedebilmek mümkün hale gelmektedir.

Bash geçen ve en kısa sürede bir uzman kontrolüne gidilmesi gereken durumlar ise; kişinin kendisini uzun süreçlerde aşırı bir şekilde stresli ve gergin hissetmesi, bu streslilik durumundan doğan kalp ağrısı, yutkunma becerisinde gün geçtikçe azalma, sürekli olarak kilo kaybedilmesi; boyun bölgesine, kollara ya da çeneye ansızın bir ağrı saplanması ve bu ağrının da nefes alış verişlerini zorlaştırması, kan kusmaya başlama, gün içinde sık sık kusmaya başlama, iştah durumunda belirgin bir azalmanın meydana gelmesi, sürekli olarak halsiz ve yorgun hissetme ve de dışkının renginin çok koyu siyah olmasıdır.

Karın şişliği için yapılacaklar nelerdir?

 

 

 

 

 

 

 

Tüm bu anlatılanlarla birlikte; karın şişliği problemi çeken kişilerin kullanmasının tavsiye edildiği faydalı ve sorun giderici besinler ise şu şekilde sıralanabilmektedir;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version