Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

KARSTİK SAHALARDA AĞAÇLANDIRMA TEKNİĞİ

Karstik sahalar, ana kayanın yarık ve çatlaklar gösterdiği ve keskin

Karstik sahalar, ana kayanın yarık ve çatlaklar gösterdiği ve keskin kenarlarla parçalandığı kalker taşlarından oluşan yerlerdir. Karst formasyonu, jeolojik açıdan huni şeklinde çöküntüler, basen şeklinde arazi şekilleri, mağaralar, toprak altı su kaynakları ve toprak üstü su kaynaklarının yokluğu veya azlığı ile karakterize edilir.

Vejetasyonu tahrip edilmiş karstik sahalarda; Ağaçlar seyrek yapıda veya hiç yoktur. Toprağın beslenme gücü zayıftır. Arazi taşlı ve oluşan yeni topraklar kolayca taşınabilmektedir.
Tahribata uğramamış yerlerdeki topraklar ise, iskeletçe zengin, permeabilitesi yüksek, sıcak ve faaldir. Bitkiler, yarık ve çatlaklar arasında bulunan bu topraklardan kolayca su ve besin maddelerini temin ederler.
Kireç taşlarından oluşan topraklar, taşların çatlaklık durumuna, taşın bünyesinde bulunan kil miktarına ve tabakaların eğim durumuna göre değişir. Kalsiyum karbonat miktarı fazla olan ve çatlaklı kireç taşlarımızın bulunduğu karstik sahalardaki topraklar, taşların çatlak ve tabakalaşma yüzeyleri boyunca veya tabaka aralarında bulunmaktadır.
Eğimli sahalardaki toprak yüzeyde oluşmadığı için arazi kayalık saha görünümündedir. 
Bu kayalık durum toprak aşınmasının bir sonucu değildir. Çünkü su, çatlaklı alan kireç taşlarının yüzeyinde tutulmakta ve yağış suları çatlak ve tabaka aralarındaki zayıf boşluklar boyunca derinlere sızmaktadır. Toprak ise suyun tutulduğu çatlaklarda oluşmaktadır.
Rehabilitasyon Yöntemi
Karstik sahaların rehabilitasyonunda aşağıdaki teknik esaslar uygulanır. 
•Bozuk doğal vejetasyonun canlandırma kesimleriyle geliştirilmesi, ormanın yeniden optimal orman kuruluşuna kavuşmasının sağlanması,
•Mevcut bozuk ormanların korumaya alınması ile doğal tohumlama,
•Uygun doğal ağaçların aşılanması,
•Boş alanlara serpme şeklinde tohum ekimi ile ağaçlandırma.
•Eğimin uygun, yeterli toprağın mevcut olduğu açık alanlarda ağaçlandırma amacıyla makineli veya işçi ile toprak işleme, kesik teras, ay teras yapımı, uygun olan yerlerde derin ve geniş çukur açılması ve dikim,
•Dikimde yöreye uygun tür seçimi, sıhhatli tüplü fidan,
Müziği sevmeyenimiz pek yoktur. Dini duyguları ortaya çıkaran müziğin adı
Sıradaki Haber Tasavvuf Müziği Nedir ?