Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kepek neden olur ve nasıl önlenir, kepekten kurtulmak için kesin çözüm

Bu haberin fotoğrafı yok

Saçlarda kepek sorunu,saçlarda kepeklenme,saçlarda kepek sorunu nasıl önlenir

SAÇLARDA KEPEKLENME NASIL ÖNLENİR?

Yüz derisinde olduğu gibi, saç derisinde ve saçlarda da bünye özelliklerine göre farklılıklar söz konusudur.
Aslında kepeklenme, derinin kendini yenilemesinin bir sonucudur. Kepeklenme, iki durumda bizler için problem haline gelir. Derinin fazla yağ üretimi nedeniyle kepekler bir kabuk gibi kafa derisine yapışır. Bu durumda saçların dip tarafı yağlı diğer kısımlar ise kurudur.
Yağ bezlerinin az yağ üretmesi durumunda ise, kafa derisi kuru olduğu için kepekler etrafa uçuşur. Bu durumda saçlar da genellikle cansız ve kırılgan olur.

İçsel Nedenleri :
-Hormonal dengesizlikler
-Sağlık sorunları
-Fazla terleme
-Yetersiz temizlik/hijyen
-Alerjik hassasiyetler
-Yorgunluk
-Duygusal stres
-Fazla oranda şeker, yağ, nişasta tüketimi
-Dengesiz/yanlış beslenme
Dışsal nedenleri : 

-Abartılı saç spreyi, saç jölesi veya saç jeli kullanmak
-Saç boya maddelerinin yanlış kullanımı
-Elektrikli bigudilerinin yanlış kullanımı
-Soğuk hava ve kuru mekan sıcaklıkları
-Sıkı şapka veya eşarplar
-Saçın seyrek yıkanması veya iyi durulanmaması
-Stres, panik, tansiyon
Kepekli saçlar için : 
2 çorba kaşığı limon suyu veya sirkeyi 4 su bardağı suya ilave edip ılıtın.
Saçlarınızı yıkadıktan sonra bu karışımla durulayın.
Kepek problemi olan kişiler : 
-Saçlarınızı sık yıkayın ve mutlaka çok iyi durulayın.
-Dengeli beslenin (karbonhidratı özellikle azaltın)
-Kükürtlü şampuanla saçınızı yıkayın.
-( Haftada 1 ya da 2 kez) B vitamini kullanın.
-Kekik ve sarımsak kepeğe karşı etkilidir.
Sizin saçlarınız da yağlı, kuru, kepekli, cansız veya kırılgansa, önerilerimizi uygulayıp sağlıklı saçlara kavuşmanız işten bile değil!
Yağ Şampuanı (Kuru saçlar için) 
2 yemek kaşığı dolusu susam yağı, bademyağı veya ayçiçeği yağı ve 3–4 yemek kaşığı dolusu nohut unu hazırlanır. Saçlar yıkanmadan önce, seçilen yağ ile masaj yapılır. Sonra, artan yağ ile nohut unu karıştırılıp, belki biraz da sıcak su eklenerek, akışkan bir lapa haline getirilir. Bu lapa ile saçlar şampuanlanır ve iyice durulanır.
Lavanta Şampuanı (Tüm saç tipleri için)

100ml hazır bitkisel şampuana 4 damla lavanta ve 4 damla okaliptüs yağı eklenir ve çok iyi karıştırılır. Bu karışım saçlara canlılık verir.
Limon Şampuanı (Yağlı saçlar için)

 5 yemek kaşığı dolusu ince kıyılmış ısırgan otu yaprağı yarım litre soğuk suya eklenip, kaynama derecesine kadar ısıtılır, 15 dk. demlendikten sonra süzülür. Bu arada, bir limonun suyu sıkılır. Ayrıca 2 yumurta sarısı çalkalanır. Limon suyu, yumurta sarısı, 5 damla limon yağı ve bir tatlı kaşığı dolusu hazır bitkisel şampuan, ısırgan otu çayına eklenerek karıştırılır. Saçlar bu şampuanla yıkanır ve iyice durulanır.
Yağ Friksiyonları
Yağ friksiyonları her saç tipi için yararlıdır, ama özellikle hırpalanmış ve kuru saçlar, uçlarına kadar bu bakımdan yararlanırlar. Şifalı bitki çayları ile birlikte de kullanılabilen değerli bitki yağları, saçlara canlılık, esneklik ve parlaklık kazandırır, zararlı çevresel etkilerden korur, perma, çok sıcak fön çekme ve sürekli boyanın olumsuz etkilerine karşı dayanıklılık kazandırır.
Yağ Friksiyonu (Kuru ve yıpranmış saçlar için)

 25 ml badem yağı (veya kabak çekirdeği yağı) ve 25 ml zeytinyağı karıştırılır ve saçlara friksiyon yapılır. Daha sonra saçlar bir havlu ile örtülerek, birkaç saat veya gece boyunca bekletilir.
Yağ Friksiyonu (Boya, perma vb. sırasında yapısal zarar görmüş saçlar için) 
40 ml tatlı badem yağı ve 20 ml hintyağı karıştırılarak saçlara ve özelikle de saç uçlarına iyice yedirilir. Bir saat süreyle bekletilir.
Yağ Friksiyonu (Kepeğe karşı)

 10 damla ökaliptus yağı, 15 damla biberiye yağı ve 50 ml jojoba yağı sıcak su banyosunda ısıtılarak iyice karıştırılır ve kafa derisine ve saçlara yedirilir.
Yağ Friksiyonu (Yağlı saçlar için)
12 damla bergamot yağı (turunç kabuğu yağı), 13 damla lavanta yağı ve 50 ml jojoba yağı, sıcak su banyosunda ısıtılarak iyice karıştırılır ve saçlara yedirilir.


Kepek Nasıl Önlenir

Saçları 2-3 günde bir şampuanla yıkamalıdır. İlaçlı bir şampuan kullanmamalıdır. İçindeki antiseptik madde kafa derisini tahriş edip durumu kötüleştirebilir. Asla gereğinden fazla (bir defadan fazla) yıkanmayın ve saçınızı ovup şampuanı saçınızda bir dakikadan fazla bırakmayın. Kuvvetle masaj yapıp fırçalamayın, taramayın.

Tıbbi tedavi
Eğer seboreik dermatidiniz varsa, doktor iltihab çözücü bir steroid krem veya losyon verebilir. Bu ilacı kafa derinize bir santimlik şeritler üzerine ince bir tabaka halinde sürmelisiniz.

Kepeğe Yol Açan Nedenler
Kepek bulaşıcı olmadığı gibi anormal de değildir. Normalin değişik bir şeklidir. Keratin pullan halin*deki ölü deri hücrelerin hergün deriden atılmaktadır. Farkına varmadan bunlar çevreye sürtünüp kaybolur. Kafada saçın varlığı, bu pulların farkedilmeden kaybolmasını önler. Bu yüzden birikip, görünen parçalar halinde koparlar. Derideki hücrelerin dönüşüm hızı iç ve dış birçok faktöre bağlıdır. Güneş yanığı (soyulma şeklinde) bu dönüşümü hızlandırır. Derinin iltihabi hastalıkları (dermatit) sıkıntı ve üzüntülerde güneş yanığı gibi tesir yapar. Bu etkenlere karşı derinin tepkisi değişiktir. Kepek olması, kafa derisinin hassas bir dönemde olduğunu gösterir. Uyarıp daha fazla hassas yapacak şeylerden kaçınılması gerekir. Amaç kafa derisini sakinleştirmek olmalıdır: Masaj, ovma, kuvvetli fırçalama ve tarama, pulları parmakla tek tek koparma durumu kötüleştirir.

Saçta Kepekten Korunma
Kepeğin sebebi sebore veya seboreik dermatit (Kulaklar, burun, kaşlar, kirpikler, göğüs, omuzlar gibi fazla yağ salgısı olan bir bölgede meydana gelen dermatit) olabilir. Kafa derisinde iltihap varsa ya da sulanıyorsa, bunun tedavisi için doktora başvurmalıdır. Dermatit oluşma eğilimi katılımla geçtiği için bu durumun orta*ya çıkması engellenemez.

Kepek sorunu için bitkisel çözüm ısırgan otu

Isırgan otu problemli saçların çözümü olarak kullanıldığı gibi, kanser, romatizma, varis, kansızlık gibi sayısız hastalığı tedavi edici unsur olarak da kullanılmaktadır. Bütün bunların yanında saçların dökülmesini ve kepeklenmesini önlemede ve saçları sıkılaştırmada ve ergenlik sivilcelerini ortadan kaldırmada etkin rol oynamaktadır.

Saçlarınız için

1- Yarım litre kaynatılmış su içine, ısırgan otu çayından 5 poşet ekleyiniz, sonra kabınızın ağzını kapatarak hazırladığınız karışımı 5- 10 dakika kadar dinlendirerek soğumaya bırakınız. Hazırladığınız bu karışımı banyodan sonra saçlarınızı durulamanın ardından, ilaveten bir durulama suyu olarak kullanınız ve bu işlemi saç diplerinize masaj olarak uygulayınız. Böylece saçlarınız güçlenecek, kepek oluşumunun önüne geçmiş olunacak ve dolayısıyla saç kaybı da bütün bu artılar neticesinde engellenmiş olacaktır. Bu karışımın başka bir alternatifinin de yüzünüze tonik olarak uygulama olduğunu yazmadan da geçemeyeceğiz. Hazırladığınız karışımı yüzünüze tonik niyetine uygulamak cildinizi sıkılaştıracaktır.

2- 100 gram ısırgan otu kökü, 60 gram simsir ağacı yaprağını ve 100 gram dulavrat otu kökünü iki litre sirke içine bırakın. Bitkileri sekiz gün sıcak bir yerde dinlendirdikten sonra süzün.

Elde ettiğiniz sıvıyı kafa derinize masaj yaparak uygulayın. Bu uygulamayı düzenli bir şekilde uyguladığınız takdirde saçlarınızın kısa bir süre zarfında etkili bir şekilde güçlendiğini göreceksiniz.

3- Kepeğe karşı 2 bardak dolusu kaynar derecedeki suya 1 tatlı kaşığı dolu ince kıyılmış hindiba çiçeği (sarı saçlara), yahut bir tatlı kaşığı dolu ince kıyılmış ısırgan otu yaprağı (kumraldan esmere kadar) ekleyiniz ve soğuyana kadar demlenmeye bırakınız. Daha sonra hazırladığınız karışımı süzün ve elde ettiğiniz sıvıyla saçlarınızı durularken, kafa derisine de hafif masaj yaparak karışımı derinize yedirin.

4- Kafa derisi kaşıntısına karşı: ¼ litre elma sirkesini kaynama derecesine gelene kadar ısıtın (ama kaynatmayın) ve içine 1 avuç dolusu ısırgan otu yaprağı ekleyiniz Karışımı 15 dakika demlendirdikten sonra süzünüz, saçlarınızı bu suyla durulayın ve kafa derinize masaj yaparak uygulayınız.

Günaydın! Sevgilinize romantik bir mesaj göndermek istiyorsanız, en güzel günaydın
Sıradaki Haber Kızdan erkek sevgiliye günaydın mesajları: Kalbini ısıtacak sözler