Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kireç Nedir? Kireç Çeşitleri Nelerdir?

Sönmemiş Kireç nedir? Kireç

Sönmemiş Kireç nedir? Kireç nasıl elde edilir? Kireç çeşitleri nelerdir? hakkında bilgi

Kalsiyum oksitin (CaO) halk dilindeki adıdır. Sönmemiş kireç, kireçtaşından (kalker) (CaC03) elde edilir. Kireçtaşı 900°C’nin üstünde ısıtılırsa kalsiyum oksit (CaO) ve karbondioksite (CO2) ayrışır.

Yurdumuzda kireç taşı çoğunlukla ilkel kireç ocaklarında yakılır. Yerde veya bir yamaçta kazılmış bir çukura kireçtaşı ve odun parçaları ile çalılar gevşek olarak yerleştirilir, üzeri örtülür ve çalılar tutuşturulur. Isı etkisiyle kireçtaşı 900°C’nin üstünde bozunarak sönmemiş kirece dönüşür. Bu yöntemle devamlı kireç elde edilemez. Her seferinde ocağı yıkıp yeniden kurmak gerekir.

Sürekli ve ucuz kireç elde etmek için düşey kireç fırınları veya daha iyisi çimento fırınlarına benzeyen döner fırınlar kullanılır. Genellikle yakıt olarak jeneratör gazı kullanılır. Gaz yakıtlarla elde edilen kireç daha temizdir, içinde yabancı madde daha azdır.

Bazı kireç fırınlarında gaz yakıt kullanılmaz. Üstten kireçtaşı ile kok kömürü karışık olarak konur. Böyle kirecin içine kömürün külü de karışır. Kirecin özellikleri içinde bulunan yabancı madde oranına, yakma süresi ve sıcaklık derecesine bağlıdır. Yakma sıcaklığı 9000-1000°C olmalıdır. Yabancı maddesi az olan iyi yanmış kireç Yağlı Kireç adını alır.

Sönmemiş kireç su ile ısı meydana getirip, birleşerek kalsiyum hidroksit oluşturur. Buna sönmüş kireç denir.

Pasifik'in Derinliklerinde Bir Dev Uyandı:
Sıradaki Haber Pasifik’te Dev Bir Mercan Kolonisi Keşfedildi: Dünyanın en büyük mercan kolonisi nerede?