Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kul euzu birabbin nas duası okunuşu

Nas Felak Suresi Türkçe,

Nas Felak Suresi Türkçe, Arapça Okunuşu ve Anlamı: Nas Felak Duası Faziletleri ve Faydaları

Nas Felak Suresi Türkçe, Arapça Okunuşu ve Anlamı: Nas Felak Duası Faziletleri ve Faydaları (Tefsir ve Diyanet Meali Dinle) - Gazete Haberleri

Nas ve Felak Sureleri, insanın başına gelebilecek her tür kötülükten korunabilmesi için okunan surelerdir. Nas kelimesi “insanlar” anlamına gelirken, Felak kelime ise “sabah aydınlığı” demektir..

Felak ve Nas sureleri günlük hayatta en sık okunması gereken dualardandır. Felak Suresi Kuranı Kerim’in 113. süresi ve Nas ise 114. suresidir. Bu iki sureye Muavvizeteyn, yani sığınma sureleri denir. Felak Nas sureleri gün içinde sık sık okunmalıdır. Felak Nas Sureleri kişiyi nazardan, büyüden, şerden, görünen ve görünmeyen bütün kötülüklerden korur. Böyle güzel ve koruyucu bir duanın ne anlama geldiğini ise birçok kişi merak eder. Siz de Felak Nas Surelerinin anlamı, meali ve arapçısı için içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz.

Felak Suresi Kuran’da 113. suredir ve 5 ayetten oluşur. İsmi Güneş anlamındaki felak kelimesinden gelir. Nas ise Kuran’daki 114. ve son suredir. 6 ayetten oluşmaktadır. İsmini insan alamına gelen nas kelimesinden almaktadır. Felak ve Nas basit okunuşları sayesinde ezberlenmesi basit dualardır. Felak ve Nas şifa verici, koruyucu özelliklere sahiptir. Allah’a sığınmak isteyen herkesin için önemli bir duadır.

Felak Suresi Arapça Okunuşu

Bismillahirrahmânirrahîm.

Kul e’ûzü birabbil felak

Min şerri mâ halak

Ve min şerri ğasikın izâ vekab

Ve min şerrinneffâsâti fil’ukad

Ve min şerri hâsidin izâ hased

Felak Suresi Türkçe Anlamı

Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın ismiyle.

De ki: “Sığınırım o sabahın Rabbine,

Yarattığı şeylerin şerrinden,

Karanlığı çöküp bastırdığında bir gecenin şerrinden,

O düğümlere üfleyen üfürükçülerin şerrinden

ve kıskançlık gösterdiğinde bir kıskancın şerrinden!”

Nas Suresi Arapça Okunuşu

Bismillahirrahmânirrahîm.

Kul e’ûzü birabbinnâs

Melikinnâs

İlâhinnâs

Min şerrilvesvâsilhannâs

Ellezî yüvesvisü fî sudûrinnâsi

Minelcinneti vennâs

Nas Suresi Türkçe Anlamı

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla

De ki: Sığınırım ben insanların Rabbine,

İnsanların hükümdarına,

İnsanların ilahına,

O sinsi vesvesecinin şerrinden.

O ki, insanların göğüslerine vesveseler fısıldar.

Gerek cinlerden, gerek insanlardan.

Felak Suresinin Fazileti

Hz. Peygamber sahâbeden Ukbe b. Âmir’e şöyle buyurmuştur: “Görmedin mi? Bu gece benzeri asla görülmemiş âyetler indirildi: Kul eûzü bi-rabbi’l-felak ve Kul eûzü bi-rabbi’n-nâs” (Müslim, “Müsâfirîn”, 264). Resûlullah, Felak ve Nâs sûrelerinin en güzel sığınma duaları olduğunu açıklamış ve çok okunmasını tavsiye etmiştir (Dârimî, “Fezâilü’l-Kur’ân”, 25. Bu iki sûrenin faziletiyle ilgili diğer rivayetler için bk. İbn Kesîr, VIII, 550-553).

Nas Suresinin Fazileti

Nas Suresinin faziletleri arasında şifa vermesi ve kişiyi koruması bulunur. Bu surenin yatmadan önce ve namazlardan sonra okunması gerekmektedir. Hz. Muhammed (SAV) rahatsızlığı döneminde gece yatağa girdiği sırada İhlas, Felak ve Nas surelerini üçer defa okumaktaydı. Sonrasında avuçlarına üfler ve elleri ile vücudunu sıvazlardı.

Felak ve Nas Nasıl Kolayca Ezberlenir?

Her iki sure de kısa olduğundan dolayı 1-2 kez okumayla kolayca ezberlenebilmektedir. Günlük namazlar sırasında bu sureler sıklıkla okunarak akılda kalıcılığı sağlanabilir.

Felak ve Nas Abdestsiz Okunur mu?

Diğer her surede de olduğu gibi felak ve nas abdestsiz şekilde ezberden okunabilir. Ancak Kuran içinden okumak istiyorsanız abdest almanız şarttır.

Felak Kelimesi Ne Anlama Gelir?

Felâk, sabah aydınlığı demektir

Nas Kelimesi Ne Anlama Gelir?

Nâs, insanlar demektir.

Felak Suresi ve Nas Suresi Kaç Ayettir?

Felak Suresi 5 ayettir. Nas Suresi ise 6 ayettir.

Felak ve Nas Suresi Kaçıncı Sayfadadır?

Her iki sure de Kur’an-ı Kerim’in son sayfasındadır.

Felak ve Nas Sureleri Ne Zaman İnmiştir?

Her iki sure de Medine döneminde inmiştir.

Felak Suresi Konusu Nedir?

Sûrede bazı kötülüklerden dolayı Allah’a sığınılması öğütlenmektedir.

Nas Suresi Konusu Nedir?

Sûrede sinsice kötülüğe sürükleyen cinlerin ve insanların şerrinden Allah’a sığınılması öğütlenmektedir.

Felak ve Nas Suresi Türkçe Anlamı 

Nas ve Felak surelerinin konusu genel olarak başımıza gelecek tüm kötülüklere karşı Allah’a sığınmak ve O’nun yarattıklarının şerrinden bizi korumasını istemektir. Gerek kötü kalpli cinlerden, gerek şeytandan gerekse haset eden insanlar için yalnız Allah’a sığınmamız gerektiği anlatılmaktadır. Çünkü gökyüzünü ve yeryüzünü, ikisi arasındaki her şeyi Allah yaratmıştır. Allah birdir ve tektir. Tüm kötülüklerden bizi koruyan da Allah’tır.

Felak ve NasSuresi Anlamı ve Önemi Nedir? 

Bu dünyada edindiğiniz nimetler için yalnız Allah’a hamd ve şükrederiz. Allah, yarattığı alemdeki her şeyi çevrelemiş, sarmış ve idare etmektedir. Sığınacak tek makam da O’nun makamıdır. Nas ve Felak sureleri de hem gelecek tüm kötülüklerden korunmak hem de bu kötülükler karşısında yalnız Allah’a sığınmak gerektiğini vurgulamaktadır.

Felak ve Nas Suresi Kaç Ayet ve Ne Zaman İndirildi? 

Nas Suresi 6, Felak Suresi ise 5 ayetten oluşmaktadır. Surelerin her ikisi de Mekke döneminde indirilmiştir. Her iki sure de 30. cüzün içerisinde yer alır. Kur’an-ı Kerim’in son sayfasında bulunur. Felak Suresi iniş sırasına göre 20. sırada iken Nas Suresi ise 21. sırada yer almaktadır.

Felak ve Nas Suresi Okumanın Faydaları Nelerdir? 

İki sure de bizlere sinsice vesvese veren şeytanın, kötülüğe sürükleyen cinlerin ve insanların şerrinden korunabilmemiz için yalnız Allah’a sığınmamız gerektiğini söyler. Bizi yaratan Allah, ayrıca bizi devamlı olarak gözlemekte ve korumaktadır. İnsan kendini yalnız, kimi zaman çaresiz hissettiğinde ya da vesveselere kapıldığında da bu sureleri Türkçe ya da Arapça okuyabilir.

Felak ve Nas Suresi Abdestsiz Okunur mu? 

Kur’an-ı Kerim abdest alınıp temizlenmeden okunmamalıdır. Kur’an-ı Kerim’e dokunarak okuyacaksanız mutlaka temizlenmeniz yani abdest almanız gerekmektedir. Fakat Nas ve Felak sureleri kolay ezberlenebilen ve her an okuma ihtiyacı hissedebileceğiniz surelerdir. Bu yüzden kendinizi kötü hissettiğiniz anlarda ya da genel olarak kötülüklerden korunmak için istediğiniz zaman Nas ve Felak Surelerini ezbere ya da bir yere yazarak abdest almadan okuyabilirsiniz.

Felak ve Nas Suresi Hikmeti ve Sırları Nelerdir? 

Nas ve Felak sureleri içinde yaşadığımız alemi ve bu alemin sırlarını bizlere göstermektedir. İnsanın bilgisi yaşadığı alemde metafiziksel alanda oldukça sınırlıdır. Fakat Nas ve Felak sureleri okunarak insanlar korku ve panik anlarında Allah’a sığınabilirler. Allah, insana şah damarından daha yakındır ve koruyup gözeten de yalnız O’dur.

Felak ve Nas Suresi Ne Zaman ve Neden Okunmalıdır? 

İnsanı kötülük yapmaya iten şeytan ve bir başka alemde yaşadığını bildiğimiz cinler gözle görülmeyen varlıklar olarak kabul edilmektedir. Diğer yandan cinlerin de insanların da arasında “kötü” diye nitelendirdiğimiz kimseler vardır. Kötülerin şerrinden ve hasetinden korunmak isteyen ve bunlardan korkan kişiler Nas ve Felak surelerini istedikleri zaman yer fark etmeksizin okuyabilirler.

Nas ve Felak sureleri genelde sesli bir şekilde okumalıdır. İnsan korku ve kaygı halinde iken okunduğu takdirde kendini çok daha huzurlu hissedecektir. Nas ve Felak sureleri tesirli sureler olarak bilinmektedir. Gece vakitlerinde çöplerin yanından geçerken ya da banyoda temizlenirken okunmalıdır. Bu sureler okunduğunda Allah, kişiyi görünen ve görünmeyen her tür tehlike ve kötülükten korumaktadır.

Felak ve Nas Suresi Ne Anlatıyor? 

Allah, karanlığı aydınlığa çeviren yegane yaratıcıdır. Gece ve gündüz yalnız onun emrindedir. Felak suresinde “Sabahların Rabbine sığınırım” ifadeleri ile açıkça belirtilmiştir. O’nun yarattığı her tür varlığın şerrinden, gece çöktüğünde gecenin şerrinden, büyü yapan kimselerin yaptığı büyülerden, kıskançlığa kapılan insanların şerrinden korunmak için Felak Suresi okunmaktadır.

Nas Suresi ise ilk ayetinde; insanların ve tüm alemlerin Rabbi olan Allah’a sığınmamız gerektiği belirtilmiştir. Gizlice insanların kalplerine vesvese veren şeytan, kimi zaman bir cin, kimi zaman bir insan vesilesiyle bize kötülük edebilir. İşte bu türden kötülüklere karşı Allah’a sığınmamız gerektiği belirtilmiştir. Allah bizleri her tür kötülükten korur.

Kul euzu birabbil nas ne demek? Nas Suresi okunuşu ve Türkçe anlamı!

Nas Suresi

Nas Suresinin Anlamı

Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın ismiyle.
1- De ki: Sığınırım ben insanların Rabbine,
2- İnsanların hükümdârına,
3- İnsanların ilâhına,
4- O sinsi vesvesecinin şerrinden.
5- O ki, insanların göğüslerine vesveseler fısıldar.
6- Gerek cinlerden, gerek insanlardan.

Nas suresi konusu

Kuran-ı Kerim’de Nas suresi 114. sıradadır ve son suredir. Sure adını ilk âyetinde geçen “birabbinnâs” kelimesindeki “nas” kelimesinden almıştır. Nas, “insanlar” anlamına gelmektedir.

Nas suresinde sinsice kötülüğe sürükleyen cinlerin ve insanların şerrinden Allah’a sığınılması öğütlenmektedir.

Ukbe İbnu Amir rivayette der ki: “Resulullah (s.a.v.), bana, her namazın arkasından Muavvizeteyn’i (Nas suresi ve Felak suresi) okumamı emretti.” (Tirmizi)

Nas süresini devamlı okumayı alışkanlık haline getirenler, devamlı sıhhat ve afiyette olur. Nazara karşı nas ı okuyan kişi şifa bulur. (M. Osman Sahib)

Hz. Peygamber (s.a.v.), her insanın kendine ait bir cini (şeytanı) bulunduğunu bildirmiştir (Dârimi)

Nas suresini yatağa girerken okuyan kimselerin, cin ve şeytan şerrinden kurtulup, vesvesesiz, korkusuz rahat bir uyku uyuyacağı söylenir.

Nas suresi tefsiri

Diyanetin Nas suresi tefsirine göre, 1. ayette insanlardan ve 2. ayette melik kelimesi yani emir ve yasaklarla insan topluluğunu yöneten kişiden bahsedilmektedir. Yönetilen bütün insanlar olunca kanunlarıyla, buyruk ve yasaklarıyla onların yöneticisi, mâlik ve hâkimi de Allah’tan başkası değildir.

Allah Teâlâ bütün mahlûkatın rabbi olduğu halde burada üç ayette de, “insanlar”ın tekrarlanarak vurgulanması, onların mahlûkatın en üstünü ve en şereflisi olduğuna işarettir. Nas suresinde insanların rablerinin de, hükümdarlarının da, ilâhlarının da sadece Allah olduğuna ve yalnızca O’na sığınmak, O’na tapmak, O’nun hükümranlığını tanımak gerektiğine dikkat çekilmiştir.

Nas suresi 4. ayette “Şeytan” diye çevrilen vesvas kelimesi, vesveseden türemiş, aşırılık ifade eden bir sıfat olup “çokça vesvese veren” demektir. Vesvese “şüphe, tereddüt, kuruntu, gizli söz, kişinin içinden geçen düşünce” demektir. Vesvâs kelimesi hem insanlara vesvese veren görünmez şeytanı hem de insanları yoldan çıkarmak ve onlara kötülük yaptırmak için gizlice tuzak kuran insan şeytanlarını, şeytan karakterli insanları ifade eder.

Nas surresinde cin ve insan şerrinden Allah’a sığınmayı isteyen buyruk, bizce belirsiz bir kaynaktan veya içimizden gelen arzu, duygu ve düşünceler karşısında uyanık olmayı, bunları akıl, vicdan ve dinî değerler süzgecinden geçirmeyi de içermektedir.

6. ayettede, insanları aldatmaya ve doğru yoldan saptırmaya çalışan iki tür şeytan vardır: Birincisi cin şeytanlarıdır ki bunlar insanların içine vesvese düşürerek onları yanlış yola sürüklemek isterler. Her insanın, kendisini kötülüklere sürüklemeye, kötü işleri onun gözünde güzel göstermeye çalışan bir şeytanı vardır.

FELAK NAS SURESİ OKU – Felak Nas Suresi Okunuşu ve Anlamı: Felak Nas Duaları Arapça Yazılışı ile Türkçe Meali

Nas Suresi Türkçe Anlamı

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla

De ki: Sığınırım ben insanların Rabbine,

İnsanların hükümdarına,

İnsanların ilahına,

O sinsi vesvesecinin şerrinden.

O ki, insanların göğüslerine vesveseler fısıldar.

Gerek cinlerden, gerek insanlardan.

 

 

Fetanet, akılla aklı aşma demektir.
Sıradaki Haber Fetanet ne demek?