Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kurban bayramında neler yapılmalı

Bayramda erken kalkmak, gusletmek,


Bayramda erken kalkmak, gusletmek, misvak kullanmak, ( KURBAN BAYRAMINDA NELER YAPILIR ) güzel koku sürünmek, yeni ve temiz elbise giymek, sevindiğini belli etmek sünnettir.

Bayram günü yüzük takmak, karşılaştığı müminlere güler yüzle selam vermek, fakirlere çok sadaka vermek, İslâmiyete doğru olarak hizmet edenlere yardım etmek, dargınları barıştırmak, akrabayı, din kardeşlerini ziyaret etmek, onlara hediye qötürmek sünnettir.

Bayram gecelerini ihya edenin büyük saadete kavuşacağı bildirilmiştir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Ramazan ve Kurban bayramı gecelerini ihya edenin kalbi, kalblerin öldüğü günde ölmez.) [Taberânî]

Dargın olanların, bayramı beklemeyip, hemen barışması gerekir. Allahü teâlâyı ve Peygamber efendimizi seven kimse, insanların kusurlarına bakmaz, hoşgörülü olur. İyi insan, yani mümin, herkesle iyi geçinir. Başkalarına sıkıntı vermediği gibi, onlardan gelecek eziyetlere de katlanır. Bir kusurundan dolayı kimseye darılmamak gerekir.
Bayramda küs durulmaz

Dargınlık olsa bile üç günden fazla sürmemelidir. Şayet bayrama kadar süren bir dargınlık olduysa, daha fazla gecikmeden barışmalıdır. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

(Birbirinizle münasebeti kesmeyin! Birbirinize arka çevirmeyin! Birbirinize kin ve düşmanlık beslemeyin! Birbirinizi kıskanmayın! Ey Allahın kulları kardeş olun! Bir müslümanın diğer kardeşine darılarak 3 günden çok uzaklaşması helal değildir.) [Buhârî]

(Müslümana 3 günden fazla dargın duran, cehenneme gider.) [Nesâî]

(Birbirine dargın iki kimseden, hangisi önce selam verirse, günahları affolur. Verilen selamı öteki almazsa, bu selamı melekler alır. Selam almıyan kimseye de şeytan, sevinerek iltifatta bulunur.) [İbni Ebî Şeybe]

BATRAM NAMAZINA ERKEN KALKIP MULAKA SABAH NAMAZINI EDA ETMEK GEREK. AHIRETTE BAYRAM NAMAZINI DEĞİL ÖCE SABAH NAMAZI SORARLAR. VACİBİ SOORMAZLAR. ÇOK BÜYÜK SEVABI VARDIR. AMA NAMAZINDA TERKİNDE ÇOK GÜNAH VARDIR. Namaza giderken tekbirler selevatlar ihmal edilmemeli.
KURBAN KESENLERİN EN AZ İKİ REKAT KURBAN NAAZI KILMALARI VACİPTİR.
KURBAN KÜÇÜK BAŞ HAYVANLARA BİR KİŞİ NİYETLENİR. SIĞIR KESENLER 1-2-3-4-5-6-7 KİŞİ NİYETLENİRLER. EĞER TEK KİŞİ 3-5 7 GİBİ DAHA HAYIRLDIR. HEPSİDE MAKBULDÜR TEK,ÇİFT,İKİSİDE MAKBUL, KABUL OLUR.
BAYRAM NAMAZINDA 1-2-3 GÜNLERİ AKŞAM NAMAZINA KADAR KURBAN KESİLİR GECE AYDINLAYILMIŞ YERLERDEDE KESİLİR. NİYET VE TEKBİR ŞARTTIR
KURBAN BAY. 1-2-3-4 GÜNLERİ KILINACAK VAKİT NAMAZLARININ FARZINDAN SONRA TEKBİR GETİRİLİR. ‘ALLAHU EKBER,ALLAHÜ EKBER, LA İLAHA
İLLALLAHÜ vallhü EKBER, ALLAHÜEKBER VELİİLLAHİL HAMD’ BAYRAMIN DÖRDÜNCÜ GÜNÜ İLKİDİ NAMAZINDAN SONRAKİ NAMAZLADA TEKBİR BİTER.
ÖNCE CAMİ ÇIKIŞINDA BAYRAMLAŞILIR. EVE GELİNDİĞİNDE AİLE EFRADI İLE BAYRAMLAŞILIR. SONRA KOMŞU ve AKRABALARLA BAYRAMLAŞILIR.
ÖNCE İMANLI , BÜYÜKLERİMİZE ,HOCALARIMIZA, ULAŞABİLDİĞİNİZ KADAR MÜMİN TANIDIKLARA GİDLİR, BAY. KUTLANIR. BAYRAM ZİYARETLERİNE, CAMİYE ALIŞ VERİŞE V.S. YERLERE GİDERKEN, GELİRKEN İNSANLARLA SELAMLAŞILIR, KARŞI TARAFIN DURUMUNA GÖRE BAYRAMLARİDA KUTLANIR.
SELAMLAŞMA DURUMU DİĞER VAKİTLERDEDE İHMAL EDİLMEMELİ. ÇÜNKÜ HER SELAM VEMEDE. ALMADA GÜNAHLARIMIZIN DÖKÜNMESİNE VESİLE OLUR. SELAMI DUYUPta ALMAYANLARADA GÜNAHIN YÜKLENİR.
DARGIN,ve KIRLDIĞIN KİMSELERLE KONUŞULUR. GEREKİRSED HELLELLIK ALINIR. ÇÜNKÜ İKİ TARAF veya TEK TARAF KIRILMIŞTIR. AHİRETE KUL HAKKI İLE GİTMEMELİYİZ.
BAYRAMLARDA, CUMA NAMAZINDA, DİĞER NAMAZLARDA’DA EN ĞÜZEL, NAMAZA EN UYGUN KIYAFETLERİ GİYMEK LAZIMDIR. GÜZEL HAFİF KOKULARDA İHMAL EDİLMEMELİ.
Biraz vaktinizi aldım, helal edin Hepinizin Kurban Bayramını kutlar, Hayılara vesile olmasını dilerim.Rabbim bütün islam alemini korusun.

Gazeteler