Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kurbanlık koyun kaç yaşında olmalı Kurbanlık Hayvanın Yaşı Nasıl Anlaşılır?

Kurbanlık Hayvanlar Kaç Yaşında

Kurbanlık Hayvanlar Kaç Yaşında Kesilir? Kurbanlık Hayvanın Yaşı Nasıl Anlaşılır?

Özellikle kurbanlık tercih edilirken hayvanların yaşlarına dikkat etmek büyük bir öneme sahiptir. Bu konuda özellikle Türkiye’de sığır, koyun, keçi gibi hayvanlar ön plana çıkmaktadır. Tabii farklı yerlerde kurbanlık olarak develer de yine değerlendirilir. Peki, kurbanlık hayvanlar kaç yaşında kesilir?

Hem büyükbaş hem de küçükbaş hayvanlar adına kurbanlık için standart belli yaşları bulunmaktadır. Bu doğrultuda yaşını doldurmuş olan hayvanlar, eğer gerekli koşullar sağlanmış ise kurbanlık olarak kesilir. Belirli yaşını doldurmamış hayvanlar ise istisnai durumlar dışında kesinlikle kurban edilemez.

 Kurbanlık Hayvanlar Kaç Yaşında Kesilir?

Hayvanların türüne bağlı olarak kurbanlık yaş sınırı bulunmaktadır. Bu yaş sınırı koyunlarda 1 yaş olarak ifade edilir. Ancak 6 ayını doldurmuş olan koyunlar, 1 yaş gibi gösterişli bir görüntüye sahip ise istisnai olarak kurban edilebilir. Bu durum sadece koyunlar için istisnai bir unsur olarak öne çıkar.

Kameri yıl esasına göre bakıldığı zaman develer ise mutlaka 5 yaşını geçmiş olması gerekir. Sığır ve manda için ise bu durum 2 yaş olarak ifade edilmektedir. Koyun ile beraber aynı zamanda keçi de yine 1 yaş sınırı üzerinden kurbanlık için ele alınmaktadır. Bunların dışında herhangi bir alt yaş kapsamında hayvanlar kurban edilemez. İstisnai olarak koyun dışarıda bırakıldığı vakit, diğer hayvanlar için mutlaka yaş sınırı beklenir.

 Kurbanlık Hayvanın Yaşı Nasıl Anlaşılır?

Eğer doğum tarihi yazılmış ise, hayvanın kurbana düşüp düşmediği bu şekilde anlaşılabilir. Tabii ki bu konudaki küpelendirme beyana dayalı olduğu için, her zaman kesin bir sonuç vermemektedir. Aynı zamanda kurbanlık hayvanların dişlerinin düşüp düşmediği üzerinden de hayvanın yaşını anlamak mümkündür.

Özellikle sığırlar 2 yaşını doldurduğu vakit, 2 ön dişi düşer ve üzerinde yeni diş ve dişler gelir. O yüzden buna bakılmak suretiyle hayvanın kurbanlık hale gelip gelmediği ve yaşını doldurup doldurmadığı da anlaşılabilmektedir. Diğer yandan bakanlıkta kaydı bulunan kurbanlık koyunlar üzerinden de bilgi almak mümkün. Yani küpe sorgulama işlemi, internet üzerinden yapılabilmekte ve buna göre doğru hayvan seçimi gerçekleşmektedir. Böylece dini bayramlarda ya da farklı amaçlar altında kurbanlık koyunlar için doğru yaş sınırı öğrenilebilir.

Kurban edilecek hayvan en az kaç yaşında olmalı? Kurbanlık seçerken dikkat!

Diyanet İşleri Başkanlığı Yüksek Kurulu Başkanlığı tarafından Kurban Bayramı ve kurban ile ilgili merak edilen soruların yanıtı elektronik ortamda okuyucuların erişimine açık. İşte kurban edilecek hayvan ile ilgili merak edilen ayrıntılar…

KURBAN EDİLECEK HAYVANIN ÖZELLİKLERİ NASIL OLMALI?

Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, organları tam ve besili olması, hem ibadet açısından, hem de sağlık bakımından önem arz eder. Bu nedenle, kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memelerinin yarısı kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz.

Ancak, hayvanın doğuştan boynuzsuz olması, şaşı, topal, hafif hasta, bir kulağı delik veya yırtılmış olması, memelerinin yarıdan daha azının olmaması, kurban edilmesine engel değildir.

Bunun yanında kesileceği yere gidemeyecek derecede topal olan hayvanlar da kurban edilemez. Buna göre hayvanın değerini düşürücü nitelikteki kusurlar kurbana engeldir.

Şâfiî mezhebinde, genel olarak yukarıda sayılan kusurlardan birinin bulunması, bir hayvanın kurban olmasına engel teşkil ettiği gibi, uyuz olan hayvanlar ile yem yemesini engelleyecek derecede dişlerinin bir kısmı dökülmüş olan hayvanların da kurban edilmesi caiz değildir.

KURBAN HAYVANININ YAŞI KAÇ OLMALI?

Kurbanlık hayvanların yaş sınırı, Hz. Peygamberin sünneti ile tespit ve tayin edilmiştir. Buna göre kameri yıl esasına uygun olarak, devede 5; sığır ve mandada 2; koyun ve keçide ise 1 yaşını doldurma şartı aranır. Bunun yanında, 6 ayını tamamlayan koyun, bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması hâlinde kurban edilebilir. Koyunlardaki bu istisna bizzat Hz. Peygamber tarafından yapılmıştır.

Bunun yanında deve, sığır ve keçinin, koyuna kıyaslanarak besili olması hâlinde söz konusu yaşları doldurmadan kurban olabileceği söylenemez. Nitekim bir yaşına varmamış ama yetişkin olan oğlağını kurban etmek isteyen bir kimseye Hz. Peygamber, “Bu sadece sana mahsustur. Senden sonra başkası için yeterli olmaz.” buyurmuştur.

Kurbanlık Koyun Kaç yaşında Olmalı?

Kurban bayramına az bir süre kala kurbanlık alma telaşı pek çok kişi için devam ediyor. Ancak kurban kesmenin belli başlı şartlarını göz önünde bulunduracak olursak, bunlardan biri de kurbanlık hayvanın kaç yaşında olması gerektiği konusudur. Kurbanlık hayvanların yaşı hayvanın türüne göre değişkenlik gösteriyor. Diyanetten yapılan açıklamaya göre kurbanlık hayvanların yaşları şu şekilde ifade ediyor. Kameri yıl olarak ifade edilen süre esasına göre eğer kurbanlık olarak deve kesimi yapılacaksa 5 yaşında olması esası aranıyor. Yine buna eş değer olarak sığır kurban olara kesilecekse 5 yaşında olması şartı gerekiyor. Manda kurban olarak kesilecekse eğer 2 yaşını doldurmuş olmalı. Koyun ve keçide ise 1 yaşını mutlaka doldurmuş olması şartı gerekiyor. Kurbanlık seçiminde yaş konusuna dikkat etmek gerekiyor. Özellikle yavru olan hayvanların kesinlikle kurban edilemeyecek olduğu bilincini bilmek gerekiyor.

Kurbanlık İçin Uygun Olmayan Hayvanlar Nelerdir?

Kurbanlık kesimi için önemli kurallar vardır. Bun kurallara dikkat etmek son derece önemlidir. İslami açıdan bu kurallara uyulmadığı takdirde kurban kesimin bir anlamı olmayacaktır. Bu kurallardan biri de kurbanlık için uygun olmayan hayvanlardır. Kurban edilecek hayvanın sağlıklı ve kurban edilmeye uygun olması çok önemlidir. Hayvanın sağlık durumunun kesinlikle iyi olması, gerek iç organlarında gerekse dış organlarında hiçbir eksiğinin bulunmaması büyük önem taşıyor. Gözleri görmeyen ya da bir gözü kör olan hayvan kurban için kesinlikle uygun değildir. Ayağında yara bere olan, boynuzu kopmuş ya da yaralı olan, dili ya da ağzı yaralı olan hayvan da kurbanlık için kesime uygun olmayan hayvanlar kategorisinde yer almaktadır. Kurban kesimi için büyük baş hayvan olmak durumundadır. Küçük hayvanlar; kuş, tavuk, hindi gibi türler kurban olarak kesilememektedir. Ancak bu tür hayvanlar adak adanırsa o şekilde tercih edilebilecek olan türlerdendir. Hamile olan hayvanın da kurban olması kabul edilmemektedir. Hayvanın hamile olduğunu bilmeden kesim işlemi yapılırsa bu durum bazı kaynaklarda kabul edilebilir olarak geçse de bazı kaynaklarda kabul olmadığına dair bilgiler mevcuttur. Bu nedenle kurbanı riske atmamak gerekir. Bu nedenle bu tür durumlar için yedek kurbanlık gibi önlemler alınabilmektedir.

Kurban Keserken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Kurban kesimi oldukça önemsenecek ve İslami kurallara tam anlamı ile uyularak yapılacak olan bir işlemdir. Kurbanın kabul olması için bu durum oldukça önemlidir. Kurban kesiminin helal kategorisinde olması için mutlaka kesmeden önce besmele çekilmelidir. Bile bile besmele çekilmeden kurban kesimi yapılırsa o kurban helal olmayacaktır. Ancak kesmeden önce besmele çekmeyi unutursa bu durum haram kategorisine girmemektir. Kurban keserken bu işi bilen birinin mutlaka kesim işlemini yerine getirmesi gerekiyor. Kurbana kesinlikle acı çektirmeden kesim işleminin tamamlanması gerekiyor. Kurban kesmeden hemen önce eğer( kurbanlık kuzu ya da koyun ise )yününün kesilmemesi gerekiyor. Eğer yünün kesilmişse bu yünün muhtaç olan birine verilmesi gerekiyor. Kurbanın tam anlamı ile tüm kurallara uygun bir şekilde kesilmesinin çok önemli olduğunu bilmek gerekiyor. Kurbanlık hayvanın alım işleminden başlayarak kesim sürecine kadar tüm detayların İslami usullere göre yapılması gerekmektedir.

 

Fetanet, akılla aklı aşma demektir.
Sıradaki Haber Fetanet ne demek?