Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kütlesi ve hacmi olan varlıklara verilen isim

Kütlesi ve hacim olan varlıkların genel adı nedir. “Kütlesi ve

Kütlesi ve hacim olan varlıkların genel adı nedir.

“Kütlesi ve hacmi olan varlıklardır” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Kütlesi ve hacmi olan varlıklara ne denir

Kutlesi ve hacmi olan duyularla algılanabilen, bölünebilen varliklara ” Madde ” adı verilir.

Maddenin 3 hali vardir. Bunlar katı , sıvı ve gazdır.

Maddelere örnek olarak Kedi , Ağac , Taş , Tahta , Molekuller , Atomlar verilebilir.

Madde olmayanlara örnek olarak Isık (kutlesi ve hacmi yoktur.) , Enerji , Zaman verilebilir.

Madde ya da özdek, uzayda yer kaplayan hacmi ve kütlesi olan tanecikli yapılara denir. Beş duyu organımızla algılayabildiğimiz (hissedebildiğimiz)ve eylemsizliği olan canlı ve cansız varlıklara denir.[1]

Madde olmayan şeyler de vardır. Örneğin; ses, gölge, ısı, ışık, sıcaklık, radyo dalgaları, TV frekansları gibi şeyler tanecikli bir yapıya sahip olmadıkları (hacim ve kütleleri bulunmadığı) ve (kendi başına hareket ettikleri ya da araz özelliğine sahip olup) eylemsizlik özelliği taşımadıkları için madde olarak kabul edilmezler.

Maddenin en küçük yapı birimi atomlardır. Atomlar birleşerek maddeleri meydana getirir. Örneğin: İki hidrojen atomu ile bir oksijen atomu birleşerek suyu meydana getirirler.

Bir atom; elektron, nötron ve protondan oluşur.

Elektron maddenin en küçük parçacığıdır ve enerjiden oluşur. Nükleer fizik ve nükleer kimyadanötrino adı ile anılan bu enerji hakkında hâlâ pek az şey bilinmektedir.

Madde kendi çapında:

Atomların çekirdeklerinde değişmeler, parçalanmalar olduğu radyoaktif denilen elementlerden anlaşılmaktadır. Atomların ortasında bulunan çekirdeklerin bu parçalanmasında bir elementin başka bir elemente dönüştüğü anlaşılmıştır. Ayrıca Albert Einstein’in izafiyet kuramına göre madde ve enerji birbirine eş değerdir. Bu sebeple madde enerjiye, enerji de maddeye dönüştürülebilir. Mesela bir uranyum çekirdeğinin veya başka bir ağır atom çekirdeğinin ikiye ayrılmasıyla meydana gelen çekirdek bölünmesinde madde enerjiye dönüşür. Bileşik cisimlerde olduğu gibi elementler de hep değişmekte bir halden başka hale dönmektedir.

Maddenin hâli bir maddenin faz durumunu tanımlar. Şu anda 16 tane madde hâli tanımlanır. Maddenin dört klasik hâli:

Maddenin hallerinin evrende bulunuş yüzdeleri %99 plazma, %0.6 gaz, %0.3 sıvı, %0.1 katı şeklindedir.

Kütlesi, Hacmi Ve Eylemsizliği Olan Her Şeye Ne Denir?

Kuantum fiziğini bir kenara bırakmak gerekirse, matematiksel tüm işlemler genel fiziğe dayanmaktadır. Bu doğrultuda fizik ise kütle ve hacim ile beraber eylemsizlik üzerinden bir tanım öne çıkar. Böylece bu üç unsur bir araya gelmek suretiyle belli bir anlam ifade etmektedir.

Kütlesi, Hacmi ve Eylemsizliği Olan Her Şeye Ne Denir?

Kütlesi ve hacmi ile beraber eylemsizliği olan her şey madde olarak ifade edilir. Aynı zamanda durağan bir madde üzerinden kütle ve hacmi eşliğinde yapısı olduğunu söylemek mümkün. Kısacası dünya ve evren kapsamındaki tüm yapılar madde olarak ifade edilir.

Madde Nedir?

Çevremizde gördüğümüz her şey genel anlamda madde olarak tanımlanır. Fiziki açıdan ele alındığı zaman ise kütlesi ve hacmi ile eylemsizliği olan şeklinde anlatmak mümkün.

 

Milli Eğitim Bakanlığı’nca (MEB) yapılan yеni düzеnlеmе ilе lisеlеrdе okuyan
Sıradaki Haber Ortaokulda devamsızlık kaç gün?