Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Lokum nasıl yapılır

Osmanlıca’da boğaz rahatlatan demek

Osmanlıca’da boğaz rahatlatan demek olan lokum, 15. yüzyıldan bu yana Anadolu’da yapılmaya başlanmıştır.

Bugün dünyada Türk lokumu çok özel bir yere sahip tatlı olarak bilinmektedir.

Anadolu’ya Persler’den geçtiği düşünülmektedir

  1. yüzyılda nişasta ve rafine şeker olmadığından bal ve pekmez ile yapılan lokum, 17. yüzyıldan sonra şeker ile yapılmaya başlanmıştır. Bugün yediğimiz lokum ile o dönem yapılan lokum arasında tat ve şekil farkı bu nedenle vardır. O dönemlerde ilk olarak sağlık için yapılmıştır. Boğaz ağrısı, böbrek hastalıkları, yara ve çıbanlar da kullanılmıştır. Zamanla eklenen kuru yemişler ve gül suyu ile sarayların en değerli tatlısı olmuştur. Geleneksel olarak usta çırak ilişkisi ile günümüze kadar gelen bir sanat olarak kabul edilmiştir.

Lokum yapmak için kısa bir tarif vermek gerekirse; Malzemeler, 2 su bardağı toz şeker, 2 çorba kaşığı nişasta, nohut tanesi kadar krem tartar ve hindistan cevizi. Arzuya göre fındık, fıstık veya gül suyu ilave edilebilir. Şekeri derin bir tencereye koyarak 2 su bardağı su ile kaynatın. Krem tartarı suda eritin ve karışıma ekleyin. Karışım kaynarken, üstünde olan köpükleri bir kağıt ile toplayın.

Nişastayı bir miktar su ile ezin ve topaklanmayı alın. Nişastayı yavaş yavaş karışıma ekleyin ve katılaşmasına kadar kaşık yardımıyla karıştırın. Ateşten katılaşınca alın. Bir tepsiye hindistan cevizi ve arzuya göre fındık, fıstık serpin. Bu tepsinin üstüne her yere eşit gelecek şekilde lokumunuzu dökün. Bir düz bıçak yardımıyla düzeltin ve üstüne tekrar hizdistan cevizi serpin. Soğuduğunda kare kare keserek servis yapın. Bu basit bir lokum tarifidir. Bugün yapılan lokumlar da ayrı bekleme süreleri ve kaynama ayarları vardır.

Lilith nе dеmеk? Lilith, mitolojidеki
Sıradaki Haber Lilith Ne Demek? Lilith Nedir? Mitolojideki Gizemli Figürün Sırları