Açılımı ”lösemili çocuklar sağlık ve eğitim vakfı” olan LÖSEV, 1998 yılında kurulmuştur. Dr. Üstün EZER’in kuruculuğunu üstlendiği LÖSEV, tüm lösemili çocuklara tedavi için yardımcı olma ve ihtiyaçlarını karşılama amacını gütmektedir. Bu yardım amaçlarının başlıcaları sağlık ve eğitim konusunda olmakla birlikte, hasta çocukların genel olarak bu hastalığa yakalanma süreçlerini( kalıtsal ya da edimsel olmak üzere) araştırıp bu yöndeki tedavi süreçlerinin üzerine gitmektir.
Lösemi nedir? Hastalığın tanısı nasıl konur?
Lösemi hastalığı genel olarak kan kanseri olarak tanımlanmakta ancak lösemiye yakalanan hastaların bünyeleri tedavi sürecinde incelendiğinde kesin ve net olarak neden bu hastalığa yakalandıkları belirlenememektedir. Türkiye’de her yıl 1200-1500 16 yaşın altındaki çocuk vakalar lösemi hastalığına yakalanmaktadır. Hastalık çocuk vücudunda ortaya çıktığında genel olarak kalıtsallık, bali vs. gibi uçucu zararlı maddeler, radyasyona maruz kalma, kimyasal maddeler(böcek ilaçları gibi) gibi sebeplerden nüksetmektedir. Lösemi, her yaştaki bireyde görülse de çoğunluk olarak çocuk yaştaki bireylerde rastlanır bir hastalık halindedir. Hastalığın tanım aşamasında genel olarak vücuttaki belirtileri; iştahsızlık, bacaklarda kemik ağrıları, burun ve diş etinde kanamalar, zayıflama ve ateşlenmedir. Bazı durumlarda etki ettiği organlarda da sıkıntılar yaratabilir(görme bozukluğu gibi). Bu şikayetlerle hastaneye gelen hastalara kan hastalıkları bölümünde kan testi, kemik iliği testi gibi testler yapıldıktan sonra kesin bir tanı yapılabilir.
LÖSEV’in tedavi sürecindeki yeri
Genelde sayılarının çokluğu nedeniyle çocuk yaştaki hastaların tedavi süreciyle yakından ilgilenen LÖSEV; tedavi gördüğü süre boyunca hastalığını travma haline getiren çocuklara, maddi imkanlar yüzünden tedavi sürecinde yetersiz kalan hasta ailelerine ilk başta psikolojik yardım olmak üzere tüm maddi ve manevi imkanlarını sunar. Tedavisi için kemoterapi gören hastaların saçları dökülür, vücudundaki değişimler yüzünden ağzında ve bağırsaklarında yaralar görülebileceğinden halsiz düşer, bu noktada LÖSEV her türlü desteği sağlamak için tüm çalışanlarıyla hastalarının ve hasta yakınlarının yanında bulunur.
LÖSEV’in çalışmaları
Türkiye’de ilk kez Ankara’da ”LÖSANTE” adında bir hastane, lösemili çocuklara hizmet verme amacıyla kurulmuştur. İstanbul, İzmir, Diyarbakır, Antalya ve Bursa’da şubeleri bulunan LÖSANTE Vakfı’nın toplam 14.000 çocuk hastası vardır. Vakıf, bu çocuklar için yine Türkiye’de bir ilk olarak lösemili çocuklar için ana okulu ve ilk okul açmıştır. Bu okullar her yıl 100 tane hasta çocuğa parasız eğitim imkanı sunmaktadır. 2010 yılında ise ”Lösemili Çocuklar Köyü” açılmış, bu sayede Ankara dışından gelen hastalar için ailelerine barınma ve iş imkanı sağlanmaktadır.2012 yılında Ankara’da diğerleri gibi Türkiye’de bir ilk olacak ”Lösemili Çocuklar Kenti” yapılmaya başlanmıştır. Bu alanın yapımı 2015’te tamamlanmış, içerisinde yetişkin hastaların da tedavi göreceği bir hastane, tedavi süresince aynı anda okula da gidebilmeleri için bir okul binası ve konaklama için bir otel bulunmaktadır. Ek olarak her yıl LÖSEV’in liderlik ettiği ”Uluslararası Lösemili Çocuklar Haftası” 26 Mayıs- 1 Haziran tarihleri arasında biraz daha farkındalık yaratma amaçlı kutlanmaktadır.
LÖSEV DÜKKAN’ın çalışmaları
Tedavisi başarıyla sonuçlanan eski hastaların ve annelerinin ortak çalışmalarıyla ürettikleri ürünleri sattıkları LÖSEV DÜKKAN(yaygın adıyla ISPANAK), LÖSEV’in Ankara merkezi ve İstanbul bürolarında yer almaktadır. Bu ürünlerin satışıyla elde edilen gelir direk olarak lösemili çocukların tedavileri için harcanmaktadır. Bunun dışında eğer isterlerse tedavisi olumlu biten gençler bu satış dükkanlarında işe girme imkanına da sahip olabilirler.