Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Mantar nedir

Mantarlar bitki mi yoksa hayvan mı? çok karıştırılır. Mantar, klorofil

Mantarlar bitki mi yoksa hayvan mı? çok karıştırılır. Mantar, klorofil içermeyen bu nedenle yaşamını devam ettirmek için dış ortamda beslenmek zorunda olan bitki türevidir. Normal bitkilerden çok farklı olmaları nedeni ve 100 bin üstünde türü olması ile dikkat çekicidirler. Bazı mantar türleri tek hücreli, bazıları ise çok hücrelidir.

Mantar yapısı ve gelişimi nasıl olur?

Bu gün dünyada nereye bakarsak bakalım, bir mantar türü yaşamaktadır. Toprakta, suda ve havada yaşayan bu canlılar, hayvanların ve bitkilerin ya da artıkların üstünde yaşarlar. Gözle görülmeyen çok küçük mantarlardan, büyük şapkalı mantarlara kadar farklı türleri de vardır.  Bayatlamış ekmek, peynir ve salça gibi ürünlerde çoğalarak, yeşilimsi sarı ya da mavi küf katmanları oluşturan mantarlar ile bira ve ekmek yapımında kullanılanlar aynı soydandır. Ayrıca ağaçlar üstünde raf şeklinde olanlar, çeşitli bitkilerde hastalıklara neden olan pas mantarları, yanık mantarları da bu grubun mantarlarıdır. Mantar, yapı olarak basit bir bitkidir. Yapısı genellikle ince ipliklerden oluşmaktadır. Bunlara hif denilmektedir. Hifler, yani mantar iplikleri kolaylıkla besleneceği bir ortamda hızla yayılır ve büyürler. Eğreltiotları ve suyosunları gibi mantarlar da tohumla değil sporları ile ürerler. Çevreye dağıldıktan bir süre sonra, nemli bir yüzeyde tutunduklarında gelişerek, hızla hifler oluşmaya başlar.

Mantarlar nasıl beslenir?

Mantarlar klorofil içermediklerinden, fotosentez ile beslenemezler. Bu nedenle, besinlerini bitki ve hayvanlarca üretilmiş organik maddelerden edinirler. Çevrede bulunan bu besinler dönüştürülür. Bitkisel ve hayvansal artıklarda yaşayan mantarlara çürükçül, doğrudan canlı bitki ve hayvanlarla beslenen mantarlara asalak mantar denilir. Bir de suyosunu ile birleşerek ortak yaşayan mantarlar vardır. Bunlara ortakyaşar yani liken adı verilir. Bir mantarın altına yani şapka altına baktığınızda, yan yana dizilmiş levhalar vardır. Bu her levhada, yeni mantar üretecek milyonlarca spor hücresi vardır.

Arı sütü işçi anlar tarafından Hani maddesi nektar ve polen
Sıradaki Haber Arı Sütü Nedir? Faydaları Nelerdir?