Mersin Ağacı Nedir?
Mersin Ağacı boyu üç metreye kadar yükselebilen, kışın yapraklarını dökmeyen, beyaz çiçekler açan, defne meyvesi büyüklüğünde meyveleri lan bir ağaçtır. Akdeniz ve Ege’de çok yetişir. Yeşilimsi kahverengi renk-te olan yaprakları, tüysüz ve derimsidir, keskin kokuludur. Çok tohumludur. Ağacın kurutulmuş yaprakları Şifa verici olarak kullanılır. Taze yapraklarından su buharı distilasyonu ile elde edilen esansı da şifalıdır. Koku ve baharat olarak da kullanılır. Yaprak ve meyveleri ishal kesici, mikrop öldürücü, iştah açıcı, kan dindiricidir. İdrar yolları ve göğüs hastalıklarında antiseptik özelliğinden istifade edilir.
Kullanım yeri ve şekli:
* ishal kesici ve öksürük giderici olarak, kaynamakta olan yarım litre suya, yaprak ve meyvelerinden 50 gr. konur, beş dakika kaynatılır. Balla tatlandırılarak, yemeklerden önce birer bardak içilir. Ayrıca bu suyla yaralar dezenfekte edilir, yüzdeki sivilceler günde 3 – 4 defa silinir. Bilhassa yanıklar üzerinde çok etkilidir.
* Yapraklan toz haline getirilerek, yaralar üzerine serpilir.
* Saçları siyahlaştırmak için, 10 gr. mersin ağacı esansı 100 gr. çörek otu yağma konur, karıştırılır. Saçlar bu karışımla friksiyonlanırsa siyahlaşır. Ayrıca mersin yaprağı distilasyonu sonucu elde edilen esanstan geri kalan su ile saçlar her gün friksiyonlamr ve siyahlaşmaları sağlanır.
* Ayaklardaki mantarlar için, ayaklar sabah ve akşam, 15 – 20 dakika mersin yaprağı suyunda bekletilmelidir.
* Ter kokularını gidermek için, bir miktar patlıcan kaynatılır, mersin yaprağı suyu ile eşit oranda karıştırılır ve koltuk altlarına sürülür. Bu su ayak kokular’ için de kullanılır.
• Egzamaya karşı, mersin yaprakları ve meyvesi toz haline getirilir, vazelinle karıştırılarak merhem yapılır. Yara ve egzamalara sürülür.
* Saçlardaki kepek ve kaşıntılar için, saçlar mersin yaprağı suyu ile friksiyonlar.
* Rahim akıntısı ve beyaz akıntılarda kaynamakta olan bir litre suya, 100 gr. mersin ağacı yaprağı ve meyvesi konur, akşamları buhar’ hazneye gelecek şekilde 10 – 15 dakika durulur.
* Felçli organlar için; taze yaprakları ezilerek suyu çıkarılır, bu suyla felçli organ ovulur, veya felçli organlar mersin yaprağı yağı ile sabah ve akşam ovulur.
* Kalbi kuvvetlendirmek ve kalp çarpıntısını gidermek için, mersin yaprağı çay gibi demlenir ve sıcak olarak içilir.
* Kemik kırklarının çabuk kaynamasını temin için, mersin yaprağı su ile kaynatılır ve lapa şeklinde kırığa sarılır.
* Saçları kuvvetlendirmek için, mersin yaprağı yağı saçlara sürülür.