Öncelikle size sayısal puan türü ile öğrenci alan bölümleri tanıtacağız. Mesleğinize karar vermeden önce mutlaka hangi meslekler olduğunu öğrenmelisiniz…
Acil yardım ve afet yönetimi (Yüksekokul) YGS-2
Bu programın amacı; her türlü sağlık kuruluşu ile itfaiye teşkilatı bünyesinde uzman ve yönetici pozisyonlarında görev alabilecek, bu alanda uygulanan temel yöntemleri bilen ve uygulayabilen, aynı zamanda görev aldığı bilim bünyesinde görevli elemanlara konunun gerektirdiği eğitimi verebilen görev alacağı birimi sevk ve idare edebilme yeteneğine sahip uzman yetiştirmektir. Mezunları, itfaiye teşkilatlarında, Kızılay’da, Sağlık Bakanlığında ve Emniyet Genel Müdürlüğünde çalışma imkanları bulunmaktadır.
Aktüerya (Yüksekokul) YGS-1
Aktüerya bilimleri MF-1
İnsanların doğum, ölüm, hastalık, sakatlık, emeklilik gibi yaşamını; yangın, kaza, deprem, sel, hırsızlık gibi mal varlığını etkileyen olaylarla ve bu olayların finansal etkileriyle ilgilenir. Aktüerya bilimcileri bu tür olayların oluşma riskini analiz etmek, olasılıkları tahmin etmek ve bu olayların finansal etkilerini hafifletici güvenlik programları oluşturmak üzere eğitilirler.
Aktüerler; kaza, hastalık, yangın vb. olasılıkların ve buna bağlı sigorta ve emeklilik şartlarının hesaplanması konusunda eğitilmiş uzmanlardır. Mezunlar, sigorta şirketleri, ticari bankalar ve yatırım bankaları gibi finansal hizmet sektörü ile özel güvenlik kurumları ve kamu sosyal güvenlik kurumlarında iş imkanı bulabilirler. Uluslar ya da uluslar arası aktüerlik sınavlarına girerek Aktüerlik Yönetmenliği’nin öngördüğü koşulları yerine getirdikleri takdirde, imza yetkisine sahip aktüer unvanını alabilirler.
Astronomi ve Uzay bilimleri MF-1
Programın amacı, evrendeki varlıkların (güneş, yıldızlar, galaksiler vb.) niteliklerini, niceliklerini, hareketlerini ve konumlarını inceleyecek uzmanları yetiştirmektir. Bu programları bitirenlere Astronom unvanı verilir.
Astronomi, astronometri ve astrofizik şeklinde iki ana bilim dalından oluşur. Birincisinde evrendeki maddelerin konumları, hareketleri ve genel özellikleri araştırılırken ikincisinde ise gök cisimlerinin fiziki yapıları incelenir. Astronomlar yerden ve uzaydan gözlemler yaparak gezegenleri hareketleri ile ilgili bilgi toplarlar, çözümler ve yorumlarlar. Çalışmalarını optik teleskopla yürütürler.
Gece gündüz gözlemler yaparlar ve bu elde ettikleri bu verileri değerlendirirler. Mezunlar; Meteoroloji Genel Müdürlüğüne bağlı gözlem istasyonlarında ve rasathanelerde görev alabilecekleri gibi çeşitli kurumlarda bilgisayar programcısı olarak da çalışabilirler.
Bahçe Bitkileri MF-2
Programın amacı, meyvecilik, sebzecilik, bağcılık, süs bitkileri yetiştiriciliği ve sorunları, seracılık, bahçe ürünlerinin muhafaza ve pazara hazırlanması, çoğaltılması, ıslahı, biyoteknolojisi, fizyolojisi ve hasat sonrası fizyolojisi konularında eğitim ve araştırma yapmaktadır.
Adaylar, Ziraat mühendisi unvanıyla mezun olmaktadırlar. Mezunlar Tarım ve Köyişleri Bakanlığının ilgili birimlerinde, tohum ve tarımsal ilaç şirketlerinde, bahçe bitkileri ürünlerini işleyen fabrikalar, ürünlerin depolanması ve muhafazası ile ilgili çalışan firmalar ile kalite-kontrol, araştırma-geliştirme laboratuarlarında çalışabilecekleri gibi birçok firmaya danışmanlık da yapabilmektedirler.
İsteyen mezunlar kendilerine ait işyeri de açabilirler. Bunlar arasında çeşitli sebze ve meyve türlerinin ticari yetiştiriciliği, bağcılık, fidancılık, fidecilik, seracılık, mantar yetiştiriciliği, zirai ilaç, tohum ve gübre bayiliği yer almaktadır.
Balıkçılık teknolojisi (Yüksekokul) YGS-2
Balıkçılık teknolojisi mühendisliği MF-2
Programın amacı, iç sularda ve denizlerde yaşamakta olan canlıların niteliği, avlanma teknolojisi, su ürünleri yetiştiriciliği, su ürünleri işleme ve değerlendirme teknolojisi, genel okyanus bilimi ve gemi yapımı, onarımı, yönetimi ile su altı tekniği konularında çalışacak insan gücünü yetiştirmek ve bu alanlarda araştırma yapmaktadır.
Mezunlar, yurt içinde ve yurt dışında deniz ve iç sularda su ürünleri üretim ve avlanması alanında faaliyet gösteren her türlü kamu ve özel kuruluşta görev alabilirler. Ayrıca kendilerine ait su ürünleri yetiştirme çiftlikleri kurabilirler.
Beslenme ve diyetetik (Yüksekokul) YGS-2
Beslenme ve diyetetik MF-3
Programın amacı, beslenme ve besinlerle ilgili bilimsel ilkelerin, sağlığın korunması ve hastalıkların iyileştirilmesi çalışmalarının uygulanması alanında çalışacak insan gücünü yetiştirmek ve bu alanda araştırma yapmaktır. Diyetisyen sağlık hizmetleri içerisinde yer alır. Diyetisyenler, yönetici diyetisyen, tedavi diyetisyeni ve halk sağlığı diyetisyeni olarak ayrılırlar.
Mezunlar sağlık kuruluşlarında, yataklı tedavi kurumları diyetisyenliği ve halk sağlığı diyetisyenliği yapabilirler. Toplu beslenme kuruluşlarında çalışabilirler. Beslenme eğitimcisi ve öğretmen olarak eğitim kurumlarında çalışabilirler. Araştırma ve endüstri kuruluşlarında görev alabilirler.
Bilgisayar bilimleri MF-1
Bölümün amacı, bilgisayar sistemlerinin özellikleri, yapısı, işleyişi, tasarımları ve bu sistemlerinde kurulması konusunda yetkin, yazılım dillerini bilen uzmanlar yetiştirmektir.
Mezunlar her türlü yapılanmanın AR-GE ve bilgi işlem biriminde, bankacılık, eğitim, ulaşım, telekomünikasyon, satış vb. sektörlerin yazılım geliştirme birimlerinde görev alabilmektedirler.
Bilgisayar mühendisliği MF-4
Bilgisayar sistemlerinin özellikleri, yapısı, işleyişi, tasarımı, projelendirilmesi ve bu sistemlerin kullanılması konularını içeren bir mühendislik dalıdır. Programlama dillerinden yazılımlara ve bilgisayar donanımlarına kadar birçok konuyu inceler.
Mezunlar, eğitim, yönetim, endüstri, ticaret, hizmet alanlarında faaliyet gösteren kamu kurumlarında ve özel kuruluşlarda sistem çözümleyici ve uygulama programcısı, bilgisayar donanım-yazılım üreten ve pazarlayan şirketlerde, bilgi işlem merkezlerinde, veri yönetmeni, bilgisayar destekli endüstriyel sistemlerin tasarım ve üretiminde araştırma geliştirme mühendisi olarak görev alabilirler.
Bilgisayar teknolojisi ve bilişim sistemleri (Yüksekokul) YGS-1
Programın amacı, bilgisayarların temel işlevlerini ve prensiplerini bilen bilgisayar elektroniği ve donanımı hakkında bilgi sahibi, işletim sistemleri, dosya yönetim ve düzenleme programlarını ve çok yaygın olarak kullanılan genel amaçlı paket programları kolaylıkla kullanabilen elemanlar yetiştirmektedir.
Mezunlar, sistem yöneticisi, network yöneticisi, web tasarımcı ve programcı pozisyonlarında pozisyonlarında resmi ve özel kuruluşlarda görev alabileceklerdir. İşletme yönetimine ilişkin muhasebe, yönetim ve organizasyon bilgileriyle donatılmış olmaları ise istihdam alanlarının daha da genişlemesine olanak tanımaktadır.
Meslek seçerken nelere dikkat etmeli?
The post Meslekleri tanıyalım (sayısal)-1 appeared first on Yumurtalı Ekmek.