Size sayısal puan türü ile öğrenci alan bölümleri tanıtmaya devam ediyoruz. Mesleğinize karar vermeden önce mutlaka hangi meslekler olduğunu öğrenmelisiniz…
Bilgisayar enformatik MF-4
Bilgisayar ve enformasyon sistemleri MF-4
Programın amacı; donanım ve yazılım sistemlerinin bütünleştiği bilgisayar sistemlerinin matematiksel ve mantıksal temellerini kuramsal olarak inceleyip geliştiren, bu temellere dayalı olarak tasarım, yapım ve kullanım için yöntem, teknik ve teknolojiler üreten uzmanlar yetiştirmektedir.
Bölüm mezunları donanım, yazılım, bilgi-işlem ve sistem-analiz-tasarım kavram ve ilişkilerini bilme düzeylerine bağlı olarak özel sektör ve kamuda; bilgi işlem yöneticisi, programlama uzmanı, veritabanı yöneticisi, sistem analiz uzmanı, web tasarımcısı, enformasyon sistemleri uzmanı/yöneticisi bilgisayar programcısı ve ileri aşamada sistem analisti olarak geniş iş olanaklarına sahiptirler.
Bilgisayar ve öğretim teknolojileri öğretmenliği (Yüksekokul) YGS-1
Programın amacı, teknik liselerde, endüstri meslek liselerinde ve yaygın eğitim kurumlarında bilgisayar sistemleri konusunda eğitim yapacak öğretmenleri yetiştirmektir. Mezunlar; MEB’e bağlı teknik liseler, endüstri meslek liseleri ve yaygın eğitim kurumlarında çalışabileceklerdir.
Bilgisayar her alanda kullanılan bir araç olduğundan bilgisayar öğretmenleri genel eğitim veren okullarda da öğretmen olarak görev alabilmektedirler. Bunun gibi özel sektöre bağlı eğitim kurumları ile işletmelerde de çalışma olanağı bulabilirler, kendileri özel iş yeri açabilirler.
Bilişim sistemleri ve teknolojileri (Yüksekokul) YGS-1
Bilişim sistemleri mühendisliği MF-4
Bilişim sistemleri ve teknolojileri MF-4
Programın amacı; özellikle yazılım, endüstri ve işletmelerde yer alan kurumsal bilgi sistemlerinin analiz, tasarım ve geliştirme konularında uzmanlar yetiştirmektedir. Bilişim sistemleri, organizasyonel amaç ve hizmetlere ve bu hedeflere varmak için bilgi teknolojisinin kullanımına odaklanır.
Program mezunları, banka, hastane, okul gibi yapılanmaların bilgi işlem bölümlerinde, bilgi işlem üzerine araştırma yapan kurumlarda, ticari paket program geliştiren firmalarda, kamu kurumlarında, özel işletmelerin bilgi işlem departmanlarında çalışma imkanına sahip olurlar.
Bitki koruma MF-2
Programın amacı; ülkemiz bitkilerinde ekonomik kayba yol açan zararlı, hastalıklı ve yabancı otların tanımı ve bunlarla mücadele yöntemlerini incelemektir.
Bitki koruma bölümünden mezun olanlar konuyla ilgili kamu kuruluşlarında iş bulacakları gibi özellikle zirai ilaç bayiliği, hastalık ve zararlılardan uzak bitki materyali üretimi ve son yıllarda önem kazanan organik tarım işletmelerinde iş olanağı bulabilmektedirler. Mezunlar Ziraat Mühendisi unvanını alırlar.
Biyokimya MF-3
Programın amacı; biyolojik bilimler, sağlık bilimleri, beslenme ve çevre olayları ile ilgili konularda araştırma yapabilecek uzmanlar yetiştirmektedir. Bölüm “Biyokimyagerlik” “ Biyoteknoloji Ağırlıklı Kimyagerlik” olmak üzere iki alt dala ayrılmaktadır. Mezunlar bitirdikleri dala göre “Biyokimyager” veya “Biyoteknoloji Ağırlıklı Biyokimyager” unvanı ile çalışmaktadırlar.
Mezunlar; gıda, ilaç, tıbbi kimyasal maddeler, tarım ilaçları, kozmetik ve deterjan sanayileri ile fermantasyon teknolojisine dayalı sanayi kollarında, üniversitelerde, tıbbi tarımsal ve çevre araştırma merkezlerinde ve araştırma laboratuarlarında görev alabilmektedirler.
Biyoloji MF-2
Biyoloji; canlıların evrimini, yeryüzündeki dağılımını, anatomisini ve fizyolojisini inceleyen bir disiplindir. Mezunlar; hastanelerde, hidrobiyoloji araştırma merkezlerinde, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığına bağlı kuruluşlarda, ilaç ve besin endüstrisinde çalışabilirler.
Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans programını tamamladıkları takdirde, MEB’e bağlı resmi/özel orta dereceli okullarda ve dershanelerde biyoloji öğretmenliği yapabilirler.
Biyoloji öğretmenliği MF-2
Program, MEB’e bağlı resmi/özel okul, dershane ve kurslarda biyoloji alanında eğitim verecek yeterliliğe sahip öğretmenler yetiştirmeyi amaçlar.
Biyomedikal mühendisliği MF-4
Programın amacı; sağlık alanında teşhis ve tedavi amacıyla kullanılan mekanik ve elektronik sistemlerin tasarım, üretim, geliştirme, teknik, işletme ve bakım-onarım konusunda uzmanlar yetiştirmektedir.
Mezunlar; tıbbi cihazların tasarımı ve üretilmesi, hastaların durumunu izleyecek elektronik ve bilgisayar sistemlerinin tasarlanması ve kurulması, kan analizi için gereken sensörlerin tasarlanmsı ve yapılması, ultrason, manyetik rezonans, röntgen, anjiyo vb. tıbbi görüntüleme sistemlerinin tasarlanması ve yapılması, çeşitli tedavilerde kullanılacak yeni biyomalzemeler tasarlanması ve malzemelerinin kullanabilirliğinin test edilmesi, yaralanma, incinme vb. tedavileri incelemek için bilgisayar modellerinin geliştirilmesi ve kullanılması alanlarında hizmet veren, tıbbi malzeme üreten ve satan firmalarda çalışabilecekleri gibi, hastanelerde ve dispanserlerde de çalışma imkanına sahiptirler.
Biyomühendislik MF-4
Biyomühendislik; tıp, fizyoloji ve biyolojinin sorunlarını tanımlamak ve çözmek için mühendislik ve fizikokimya bilimlerinin yöntemlerini yaşam ve tıp bilimlerine uygulayan bir disiplindir. Bu program, temel tıp bilimleri ile mühendislik arasında bağlantı kurarak çalışmalar yapar.
Biyoteknolojik yöntemlerle çeşitli gıda malzemeleri, içecekler, enerji kaynakları, ilaçlar ve biyokimyasal maddeler elde edilmesi için uygun ekipmanı seçme veya geliştirme ve amaca uygun üretimi planlama ve uygulamadan sorumlu olan mühendisler yetiştirir.
Mezunlar; gıda, tarım, sağlık ve ilaç sektöründen, çevre sektörüne kadar geniş bir endüstriyel yelpazede, hastane ve kliniklerde, Hıfzısıhha ve TSE gibi yasal yükümlülükleri olan kuruluşlarda, genetik tanı ve tedavi merkezlerinde, aşı üretim tesislerinde, ithalat-ihracat şirketlerinde görev alabilirler.
Biyosistem mühendisliği MF-4
Programın amacı, mühendislik biliminin biyoloji, çevre ve tarım bilimleriyle bütünleştirildiği bir mühendislik alanında uzmanlar yetiştirmektir. Bölümde hassas tarım teknikleri, bitkisel ve hayvansal üretimde mekanizasyon uygulamaları, hasat sonrası mekanizasyon uygulamaları, tarımsal yapılar, arazi ve su kaynaklarının geliştirilmesi konusunda eğitim ve araştırma yapılmaktadır.
Mezunlar; kamu kuruluşlarında (İl Özel İdareleri, DSİ, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik, Orman ve Su İşleri Bakanlıkları, Belediyeler vb.), tarım makineleri sanayinde, traktör sanayinde, tarıma dayalı kooperatiflerde, tarım makineleri müteahhitlik kuruluşlarında, sulama-drenaj müteahhitlik firmalarında, mühendislik ve danışmanlık bürolarında, hayvancılığa dayalı makine sanayinde, gıda makineleri sanayinde, tarımsal işletmelerde tarım makinelerine dayalı mekanizasyon uygulamalarında çalışabilirler.
Meslekleri tanıyalım (sayısal)-1
The post Meslekleri tanıyalım (sayısal)-2 appeared first on Yumurtalı Ekmek.