MİDE AĞRIMASI
Midede ya da karındaki ağrı ile kendini hissettiren karın ağrısı hemen hemen herkeste görülebilen ve önemsenmesi gereken belirtilerdendir. Yemek yedikten sonra, yemeden önce sol kaburganın hemen altında karına bazen de sırta doğru vuran ağrılar hissedebilirsiniz. Mide ağrılarının karakteristik bir özelliği de batma şeklinde kendini hissettirmesidir. İhmal edindiğinde kaynağına bağlı olarak daha ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Bu nedenle süregelen ağrılarda bir doktorun muayenesine ihtiyaç vardır.
MİDE AĞRIMASINA NELER NEDEN OLABİLİR?
* Gastrit, kolit,
* Sinirsel hazımsızlıklar,
* Düzensiz ilaç kullanımı,
* Günlük yaşamın getirdiği stres, gergin bir yapıya sahip olma,
* Bazı yiyeceklere karşı alerjisi olma,
* Reçetesiz romatizma ilacı kullanılmaması,
* Alkol kullanımı,
* Müzmin safra kesesi iltihabı, safra taşı,
* Mide ülseri veya mide kanseri olası şüpheli rahatsızlıklar arasında yer almaktadır.
Genel anlamı ile mide ağrısına sindirim sistemi sorunları neden olmaktadır. Bunun en başında da hazımsızlık gelmektedir. Bu da şu anlamı doğurur.”düzensiz beslenme”
Hazımsızlık belirtileri ise şöyle sıralanabilir.
* Midede dolgunluk hissi,
* Midede ağrı ve yanma,
* Karında şişlik, geğirme ve gaz çıkarma,
* Kabızlık, nadir durumlarda ishal,
Hazımsızlığın ve birçok hastalığın üstesinden gelmenin en pratik ve etkili çözümü kesinlikle yiyeceklerin ağızda iyi çiğnenmesidir. Hazımsızlığın bir diğer sebebi, bol yağlı ve nişastalı (hamur işi) yemeklerle beslenmedir. Bu şekilde beslenme bağırsak tembelliğine yol açmaktadır.
NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
* Yağlı ve unlu yemekleri tıka basa yemeyiniz.
* Sofranızda mutlaka sebze yemeği ve yeşillik bulundurunuz.
* Tuzlu, şekerli, baharatlı yemekler, et konserveleri, kızartmalar, çay, kahve, sigara ve alkol, çiğ soğan az tüketin.
* Et, yumurta, taze peynir, süt gibi proteinli yiyeceklerle tuzsuz ve az yağlı yemekler perhiz için faydalı olan gıdalar tüketin.
* Yemek sonunda unlu tatlılar yerine taze meyve yiyin.
* Etli ve hamur işi yemekleri salata ile tüketiniz.
Hazımsızlıktan şikâyet eden kimse, beslenmesine dikkat ettiği halde rahatsızlıkları devam ediyor ise; mutlaka bir doktora muayene olmalı, gerekirse teşhis için film çektirmeli ve testler yaptırmalıdır.
MİDE AĞRISINDA TEDAVİ
Tedavide, mide ağrılarına neden olan faktörleri ortadan kaldırmak ve duruma göre ilaçlı müdahale etmek yer alır. Midede oluşan tahrişlerin iyileştirilmesinde ilaç tedavisi ile çok iyi sonuçlar alınmaktadır. Ancak unutulmaması gereken şey erken teşhistir. Erken teşhis birçok hastalığın iyileşmesinde çok önemli bir etkendir.
HANGİ ŞİFALI BİTKİLER MİDE AĞRILARINA İYİ GELİR?
Tarçın, bal, nane ve papatyanın mide ağrılarına çok iyi geldiği bilinmektedir. Bu bitkilerin çayları midenizin ağrısını kesmesine yardımcı olacaktır.
Sağlık tavsiyesi değildir, sağlık sorunlarınızda uzman doktorlara müracaat etmeniz tavsiye olunur.