Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Mide üşütmesi mi? Besin zehirlenmesi mi?

Yemek sonrasında yaşanan karın ağrısı, ishal ve kusma genelde mide

Yemek sonrasında yaşanan karın ağrısı, ishal ve kusma genelde mide üşütmesi olarak algılanıyor. Halbuki bu, daha çok besin zehirlenmesidir. Özellikle dışarıdan aldığınız kremalı pasta, et ürünleri, peynir, dondurma ve mayonez gibi yiyeceklere dikkat edin. Belirtiler devam ederse mutlaka bir doktora başvurun.

Lokanta veya restoranlarda yemek yediniz ve her şey eve gelene kadar normaldi. Ancak birkaç saat sonra bağırsak bozukluğu, karın ağrısı gibi şikâyetlerle karşı karşıya kaldınız. Birçoğumuz bu durumu ‘mide üşütmesi’ olarak düşünür ve bu rahatsızlığın üzerinde çok fazla durmaz. Oysaki bu belirtiler mide üşütmesinin değil, gıda zehirlenmesinin işaretidir. Bu durum sadece dışarıda tükettiğimiz hazır gıdalarla sınırlı değil elbet. Evde hazırlanan yiyeceklerde de bu durum söz konusu. Özellikle yaz aylarının gelmesiyle birlikte besinlerin hazırlanması ve pişmiş yemekler saklanırken yapılan yanlışlar, gıda zehirlenmelerinin artmasına sebep oluyor. Uzmanlar, bazı mikroorganizmalardan kaynaklanan gıda zehirlenmelerinde, ileride böbrek yetmezliği gibi rahatsızlıkların meydana gelebileceğini söylüyor.

Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği (GİMDES) Hanımlar Komisyonu Başkan Yardımcısı Gıda Mühendisi Merve Bostan, kremalı pasta, et ürünleri, peynir, dondurma ve mayonez gibi yiyeceklerin bozulması sonucu zehirlenmenin etkisini 2-4 saat arasında göstereceğini belirtiyor. Bostan, “Yaz aylarında özellikle salatalar, kıyma ve kıymalı yemekler, yumurta, uzun süre ılık şartlarda bekletilen yemekler nedeniyle zehirlenmeler meydana geliyor. Zehirlenme etkisini 12-36 saatte gösterse de hastalık 7 güne yakın sürüyor. Herhangi bir gıdayı tükettikten birkaç saat sonra bulantı, ishal, kusma, karın ağrısı, baş dönmesi, ateş gibi belirtilerden birkaçını hissediyorsanız bu durum sizin zehirlendiğinizi gösterir.” dedi.

Gıda zehirlenmelerinin çoğunlukla hafif atlatıldığını dile getiren Memorial Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Selahattin Türen ise bazı bakteriler nedeniyle ortaya çıkan gıda zehirlenmelerinin ileride ciddi rahatsızlıklara yol açabileceğini vurguladı. Türen, “Genellikle gıda zehirlenmeleri ileride ciddi rahatsızlıklara yol açmaz. Ancak bazı tipte bakterilerle gelişen gıda zehirlenmeleri, yaklaşık 1-2 hafta sonra hemolitik-üremik sendrom dediğimiz kanda birtakım anormalliklere ve böbrek yetmezliğine sebep olabiliyor. Bu nedenle meyve ve sebzeler çok iyi yıkanmalı, açıkta ve sıcakta beklemiş, rengi ve kokusu bozulmuş yiyecekler tüketilmemeli.” uyarısında bulundu. Türen, ishali olan kimse rahatlıkla beslenmesine devam edebiliyorsa, karın ağrısı yoksa ve yakınmaları 24-48 saatten kısa sürüyorsa kişinin bol sıvı alarak bu durumu atlatabileceğini ifade etti.

Hangi durumlarda doktora başvurmalıyız?

2 günden uzun süren bulantı, kusma ve ishal varsa. Belirtiler yaşlı ve çocuklarda görülürse…

Ateşle birlikte şiddetli karın ağrısı.

Bulantı ve kusma şikâyetleri şiddetli olup bu nedenle yeterli gıda ve sıvı alınamaması halinde.

Yüksek ateş, kanlı ishal.

Bilinci kapanan, yutma, konuşma güçlüğü çeken, kol ve bacaklarda kuvvetsizlik hissi yaşayanlar mutlaka doktora başvurmalı.