Migrenin tedavi edilmesi günümüzde mümkün. Ancak siz de birkaç önlemle kendinizi hastalığa karşı koruyabilirsiniz
Migrenin ortaya çıkışında genetik yatkınlık, çevresel ve kişisel faktörler etkili oluyor. Bu faktörlere bağlı olarak oluşan migren daha çok tek yanlı, zonklayıcı, şiddetli ve bulantının da sıklıkla görüldüğü, ağrı sırasında sesin, ışığın rahatsız ettiği baş ağrısı ataklarıyla kendini gösteriyor.
Migrenin dört saatten üç güne kadar uzayabildiğini anlatan Liv Hospital Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Ertaş, migrenin oluşmasında regl, rüzgar, klima, açlık, fazla veya az uyku, stres, fiziksel efor, sigara dumanlı ortam ya da fazla ışıklı ortamların yanı sıra gıdaların belirleyici olabileceğine işaret etti.
Migreni tetikleyen gıdaların tespit edilmesinin güçlüğünü ve tetikleyiciye maruz kalındığı anda baş ağrısı ortaya çıkmadığını dile Ertaş, “Migreni hangi gıdaların tetiklediğini ortaya çıkarmak için klinik çalışmalar yapıyoruz. Çalışmadan yola çıkarak hastanın hassas olduğu gıdaların belirleyerek, kişiye özel gıdaları içeren diyet hazırlıyoruz. Böylece baş ağrılarında anlamlı bir azalma sağlıyoruz” dedi.
Bunlardan kaçının
Bunun dışında Prof. Dr. Ertaş, şu önerileri sıraladı:
“Sabah banyo yapıp sokağa çıkmayın. Gece banyo yapıp saçınızı iyice kurutun. Rüzgarda durmayın. Ev veya araçta klimayı doğrudan yüzünüze üfletmeyin. Çok şiddetli çalıştırmayın. Migreninizi lodos tetikliyorsa o gün dışarı çıkmamaya çalışın. Kapıyı bile açıp o havayı içeri aldığınızda evinizde lodosun etkisini yaşama şansınız var.
Araba yolculuğunda pencereyi esintiyi hissedeceğiniz şekilde açmayın. Saç kurutma makinesini ılık ayarda kullanın. Vücut ısısına yakın olmalı ve hızlı üflememeli. Jöle sürmeyin çünkü jöle iletkenliği artırıyor.”
The post Migreni olan bunları yapmasın! appeared first on Yumurtalı Ekmek.