Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Milli bayramlar ve tarihleri

Milli Bayramlar Şehir ve

Milli Bayramlar

Şehir ve kasabalarda bir şenlik havası içinde kutlanan bu bayramların (30 Ağustos Zafer Bayramı, Cumhuriyet Bayramı, Kurtuluş Bayramları gibi) özelliği; askeri geçitler, fener alayları v.b. “resmi” gösterilere seğmenler, zeybeklerin ve diğer halk oyunları ekiplerinin özel kıyafetleriyle katılmalarıdır. Ama bu bayramlar nedeniyle resmi gösteriler bittikten sonra, kimi yerlerde gece geç vakitlere kadar işçilerin, esnafın kendi aralarında hükümet ya da belediye meydanında düzenledikleri eğlenceler bu şenliklere farklı bir anlam katmaktadır.

Bu eğlencelere davul, zurna takımları da katılır. Anadolu kasabalarında her yerin kendi oyunları oynanmasına karşılık, İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerde bu toplantılara farklı gruplar gösterileriyle katıldıklarından, eğlenceler bir tür “halk dansları festivali” görünümündedir. Resmi bayramlarda birçok yerlerde resmi törenlerden sonra bayram yeri olarak nitelendirilen çayırlarda güreşler, koşular ve başka çeşit yarışmalar düzenlenir.

Geçmiş yıllarda siyasi partiler resmi bayramlarda davullu zurnalı eğlenceler düzenleyerek bir yandan bayramların daha canlı geçmelerini sağlamış bir yandan da diğer partilerle bir yarışma ortamına girmişlerdir. Böylece bayram gelenekleri de değişimden payını almışlardır.

Milli bayramlar nelerdir, kaç tane ve neden kutlanır? Milli bayramlarımızın isimleri ve tarihleri

Milli bayramlar toplumun değerlerini yaşatmak adına çok önemlidir. Milli bayramlarına sahip çıkan toplumlar daha iyi bir geleceğe sahip olabilirler. Bundan dolayı ülkemizde kutlanan milli bayramlar bulunmaktadır. Bu bayramlar günü geldiği zaman her sene olduğu gibi aynı coşkuyla kutlanmaya devam eder. Milli bayramları her neslin mutlaka bilmesi ve gelecek nesillere aktarması gerekmektedir.

Milli Bayramlar Nelerdir, Kaç Tane ve Neden Kutlanır?

Ülkemizde kutlanan milli bayramların sayısı toplamda 4 tanedir. Bu dört bayramda toplumumuz adına büyük bir öneme sahiptir. Çünkü kutlanan bayramların tarihleri oldukça anlamlıdır. Çeşitli mücadeleler sonucunda elde edilen zaferler sonrasında bu bayramlar ortaya çıkmıştır. Ayrıca yakın tarihimizde yapılan 15 Temmuz darbe girişimine karşı verilen mücadelede her sene kutlanmaya başlanmıştır. Bundan dolayı 15 Temmuz tarihini bilmekte de fayda vardır.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

Bu bayram çocuklara armağan edilmiş bir bayramdır. Her sene 23 Nisan gününde bu milli bayram kutlanmaktadır. 23 Nisan 1920 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi açılmıştır. Yapılan açılış oldukça görkemli olmuştur. Bu açılış ulusumuz adına bir bayram olarak kabul edilmiştir. Ayrıca meclisin açılışı ülkemizde ve tüm dünyadaki çocuklara armağan edilmiştir. Bundan dolayı ülkemizde ve daha birçok farklı ülkede 23 Nisan kutlamaları yapılmaktadır.

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı

Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’a ayak basmıştır. Bu günün önemi ise oldukça çoktur. Çünkü bugün yaşadığımız Türkiye’nin ilk temelleri 19 Mayıs günü yapılmıştır. Milli mücadele konusunda büyük işler yapan Mustafa Kemal’i anmak ve spora verdiği önemi ortaya koymak adına her yıl 19 Mayıs etkinlikleri yapılmaktadır.

30 Ağustos Zafer Bayramı

30 Ağustos 1922’ye gelindiği zaman Kurtuluş Savaşı’nın sonucunu belirleyen Başkumandanlık Meydan Savaşı kazanılmıştır. Bu savaşın kazanılması her sene 30 Ağustos Zafer Bayramı olarak kutlanır. Yani elde edilen zaferin sembolü 30 Ağustos günü olmuştur.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

Milli bayramlar arasında en çok bilineni 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’dır. Çünkü 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyet ilan edilmiştir. Cumhuriyet ilan edildikten sonra yeni bir düzen ortaya çıkmıştır. Bu düzenin korunması ve ileriye götürülmesi oldukça önemli olmuştur. Bundan dolayı 29 Ekim günü her sene büyük bir coşkuyla kutlanmaktadır.

Ayrıca Mustafa Kemal Atatürk, ölümünden bir sene önce 29 Ekim’in en büyük bayram olduğunu belirtmiştir. Bu nedenle 29 Ekim günü ayrı bir heyecanla kutlanmaktadır.

Milli Bayramlarımızın İsimleri ve Tarihleri

Milli bayramlar her sene olduğu gibi aynı günde kutlanmaya devam eder. Yani milli bayramların günleri belirlidir. Ayrıca milli bayramların kutlanma sebepleri biribirinden farklıdır. Bundan dolayı her milli bayram günün anlam ve önemine göre kutlanır. Yapılan kutlama hazırlığı da günün önemine göre yapılmaktadır. Milli bayramlar arasında 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ayrı bir öneme sahiptir. Bu yüzden bu, bayram daha coşkulu bir şekilde kutlanmaktadır. Tabi her milli bayramın bir zafere veya başarıya sembol olduğu asla unutulmamalıdır.

23 Nisan – Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

19 Mayıs – Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı

30 Ağustos – Zafer Bayramı

29 Ekim – Cumhuriyet Bayramı

 

Milli Gün ve Bayramlar  Sırasıyla Milli Bayramlarımız Nelerdir, Kaç Tanedir ve Tarihleri Nelerdir?

Milli bayramlarımız tüm ulus tarafından kutlanan, birlik ve beraberliğimizi bir arada yaşadığımız özel günlerdir. Bu özel bayramlarımızı kutlarken tarihte atalarımızın başarı ve kahramanlıklarını anar ve bize emanet ettikleri tüm değerlerin önem ve kıymetini idrak etmiş oluruz. Milletimizin milli bayramları kutlamasının diğer nedenleri arasında ise verilen mücadelelerin yad edilmesi gelmektedir. Ulusal bayramlar dendiğinde akla ilk gelen okullardır. Okullarda şenlik havasında kutlamalar, kitle iletişim araçlarının yayınları ve halkın coşkusu ile ortak değerlerimizin toplumla bütünleşmesi adına milli bayramlarımız sevinç ve neşe içinde kutlanmaktadır.

MİLLİ BAYRAMLAR VE TARİHLERİ 2022

Ulusal birlik ve beraberliğin önem arz ettiği bu önemli tarihler ülkemizde coşku ve heyecanla kutlanmaktadır. 2021 Milli Bayramlar ve Tarihlerine ilişkin detaylar şöyle sıralanabilir;

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK CE ÇOCUK BAYRAMI: 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi kurulmuştur. Türkiye Büyük Millet Meclisi açılışı ve diğer yandan halkın yönetime tamamen hakim olmasının ilk günü olarak ulusal egemenlik açısından oldukça önemli bir gündür. Bu özel gün yalnızca Türk çocuklarına değil, dünyadaki tüm çocuklara armağan edilen, her sene 23 Nisan günü kutlanan, Türkiye’nin milli bayramıdır.

19 MAYIS ATATÜRK’Ü ANMA GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI: 19 Mayıs 1919’da Türkiye Cumhuriyeti tarihinde önemli değişiklikler söz konusudur. Adeta dönüm noktası olan bu tarih, Atatürk’ün Samsun’a ayak bastığı gün olarak hafızalara kazınmıştır. Samsun’a Osmanlı Devleti’nin bir askeri olarak giden Mustafa Kemal, Samsun’dan başlayarak Anadolu’da milli mücadeleye liderlik etmiş ve ülkedeki yabancı askerlerin mağlubiyete uğratılması için insanları örgütlemiştir.

Özetle Bugünkü Türkiye’nin ilk adımı 19 Mayıs 1919’da atılmıştır. Bu nedenle de her yıl 19 Mayıs günü, hem Atatürk’ü anmak hem de Atatürk’ün önem verdiği iki konu olan gençlik ve spor hakkında çeşitli etkinlikler yapılarak ülke genelinde kutlanmaktadır.

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI: 30 Ağustos 1922’de Kurtuluş savaşının sonucunu belirleyen Başkumandanlık Meydan Savaşı’nın kazanılması nedeniyle 30 Ağustos Zafer Bayramı olarak kutlanır. İşgal birliklerinin ülke sınırlarını terk etmesi daha sonra gerçekleşse de 30 Ağustos sembolik olarak ülke topraklarının geri alındığını günü temsil eder.

29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI: Cumhuriyet Bayramı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet yönetimi ilan etmesi anısında her sene 29 Ekim günü Türkiye’de ve Kuzey Kıbrıs’ta kutlanan milli bir bayramdır. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, 29 Ekim 1933 tarihinde vermiş olduğu 10. Yıl Nutku’nda, bu günü en büyük bayram olarak nitelendirmiştir.

SIRASIYLA MİLLİ BAYRAMLAR

Başarı ve zafer karşılığı olarak karşımıza çıkan önemli tarihler günümüzde bayram olarak kutlanıyor. Geçmişten ders alarak geleceğe ışık tutmak açısından oldukça önemli olan ulusal bayramlar toplumumuzda çok özel bir yere sahiptir. Sırasıyla milli bayramlar aşağıda yer almaktadır;