Piramitler
Mısır’da piramitler; Nil nehri yakınlarında ki Giza bölgesinde bulunmaktadır. Kahire’deki modern hayatın bitip çölün başladığı taraftır. Mısır’da küçük-büyük bir çok piramit bulunmaktadır. Ancak en çok dikkat çeken Gize bölgesinde bulunan piramitlerdir. Burada bulunan bütün piramitler, firavunlar tarafından yaptırılmıştır. Piramitlere, yaptıran firavunların adı verilmiş ve piramitlerin içinde firavunların mezarları bulunmaktadır. Mısır, dünyanın yedi harikası piramitleri ile, her zaman gizemli, sırlarla doludur. Keops, Kefren ve Mikerinos ve piramitlerin koruyucusu Sfenks… Keops: Dış görünüşü ile dünyanın birinci harikası olma niteliğini kazanmıştır. M.Ö 2589-2566 yıllarında yapılan Keops’un yüksekliği; 137 metredir, 2.300.000 tane taşın üst üste konulması sonucunda oluşmuş, bazı taşların ağırlığı 10-15 ton civarındadır. Keops’un toplam ağırlığı ise yaklaşık 6,5 milyon tondur. Sfenks: Gövdesi aslan gövdesi, kafası firavun kafasında olan Sfenksin, 3 piramidin koruyucusu olarak yapıldığı düşünülür. O dönemlerin teknolojisiyle, tonlarca ağırlıkta olan taşlarının nasıl olurda bu şekilde üst üste konularak bu piramitler ortaya çıkartılmıştır. Taşlarının ağırlıklarının dışında, piramitlerin konumları ve yılın belli zamanlarında güneş ışığının piramitlerden içeri girmesi gibi çok ciddi anlamda matematik ve geometri bilgisi gereken bu çalışmaların o zamanlarda nasıl yapıldıkları hala bir çok tartışmaların ana konusudur. Nil nehri: Mısır’da en çok ilgi çeken gezilerin başında ise tabii ki de Nil Nehri gezileri gelir. Nehir üzerinden yapılan gemi turları ile Mısır’ın bütün güzelliklerine birde Nil Nehri eklenince keyfine doyum olmaz bir tat çıkıyor ortaya.
KAHİRE
Kahire, Mısır’ın çöl havası, piramitlerin gizeminin dışında şehirleşmiş, kalabalık ve yoğun bir şehirdir. Kahire’ye gittiğinizde görmeniz gereken ilk yer; Arkeoloji müzesi olmalıdır. Piramitler, firavunlar, mumyalar hakkında öğrenmek istediğiniz bir çok bilgiye bu müzeden ulaşabilirsiniz. Müzeyi gezerken yanınızda burada bulunan eserleri anlatacak bir kitap bulunursa bu eserleri çok daha iyi anlamanız mümkün olur. Bütün bir müzeyi gezmek isterseniz bir çok gününüzü buraya ayırmanız gerekebilir. Burada en çok dikkat çeken eserler, ikinci katta bulunan “Tutankom’un hazineleridir” Müzede, altın maskeler, bir çok mücevher ve firavunların gösterişli hayatlarını gözler önüne seren hazineler bulunmaktadır. Kahire Kulesi: 187 metre yüksekliğinde olan Kule’nin en büyük özelliği; değişik mimarisini dışında, üst katında bulunan restorandan görünen Nil Nehri ve Kahire görüntüsüdür. Kahire görülmesi gereken çok sayıda camii bulunuyor. Bunların arasında en çok dikkat çeken camii ise
El Ezher Camii ve Kahire’nin ara sokaklarında bulunan bir çok camii Mısır’da keşfedilmeyi değer yapılar arasındadır.
İSKENDERİYE
İskenderiye, Mısır’ın modern yüzüdür. Modern ve biçimli bir mimari ile yapılmış olan yapıları, Mısır’ın öteki yüzünü gözler önüne seriyor. Ayrıca İskenderiye, Büyük İskender’in Cleopatra’yı tanıdığı kent olarak ünlenmiştir. İskenderiye Feneri: İskenderiye Limanı karşısında, “Pharos Adası’nda” bulunan dünyanın yedi harikalarının arasında olan İskenderiye Feneri, harikalar arasında, günlük yaşam içinde kullanılan tek eserdir. Fakat şu anda bu harikaya ait olan bir tek taş bile kalmamıştır.
SARM EL SHEİKH
Mısır’ın güneyinde, Kızıldeniz kıyısında bulunan turistik bir şehirdir. Mısır sadece piramitlerin görselliği, firavunların gizemi değil, Sarm El Sheikh gibi son yıllarda dünyanın dört bir yanından turist çeken şehirleriyle de adından çok söz ettiren bir ülke olmuştur. Sarm El Sheikh; mükemmel plajları, eğlence hayatı, Kızıl denizin berrak suyu ve burada bulunan rengarenk mercan balıklarının arasında yüzmenin keyfi ile son dönemlerin en gözde tatil şehirleri arasında yer almaktadır. Bunun haricinde dalış tutkunları için bir çok dalış merkezi bulunan tesisleri ile Kızıl Deniz’in derinliklerini keşfetme fırsatı, alt kısmı camdan olan teknelerle yapılan gezilerde ayaklarınızın altından geçen su altı dünyasının mükemmel görünüşü ile büyüleyici bir şehirdir.
HURGADA
Hurgada Sarm El Sheikh gibi bir tatil kasabasıdır. Deniz, güneş ve kum üçlüsünü doya doya yaşayabileceğiniz bir yer… Burası Sarm El Sheikh gibi yoğun ve kalabalık değildir. Daha çok sesiz ve sakin bir tatil için tercih edebilirsiniz. Genellikle dalış merkezlerinin çokluğu ile ünlenmiş olan bu adada, tüple dalışlarınızda size eşlik edecek binlerce balıkla birlikte keyifli dakikalar yaşayacağınız bir yer.
LUKSOR
Mısır’ın yüzyıllık tarihini bu şehirde bulabilmeniz mümkün. Krallar tahta geçtikten sonra kendilerine ilk iş olarak görkemli bir piramit yaptırmanın planlarını yapmaya başlarlarmış, ancak piramitlerin yapımı pahalıya çıkmaya başlayınca, kayalıkları oyup mezarlar yapmaya başlamışlar. Ve zamanla bu mezarlar “Krallar Vadisi” olarak ortaya çıkmış. Burada 63 tene firavunun mezarı bulunuyor. En meşhur olan mezar ise Tutankom mezarıdır. Mezar soyguncularının yağmalayamadığı tek mezar Tutankom mezarıdır. Bu mezara ait olan bir çok lanet efsaneleri vardır. Mezardan çıkarılan bir çok eser, Kahire Müzesi’nde sergilenmektedir. Ayrıca şehir de bulunan bir çok yapı tapınak ve özellikle “Kaynak Tapınağı” sizi bambaşka diyarlara götürmeye yetecektir.