Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

NEDEN KALICI DİŞLERDEN ÖNCE SÜT DİŞLERİ ÇIKAR?

Dişler çiğneme ve konuşma

Dişler çiğneme ve konuşma işlevlerinin düzgün şekilde yerine getirilebilmesi için gereklidir. İlk dişlerimiz olan süt dişleri çıktıktan birkaç yıl sonra düştükleri ve yerlerini kalıcı dişlere bıraktıkları için genellikle çok önemli olmadıkları düşünülür. Ancak kalıcı dişlerin düzgün ve sağlıklı bir şekilde çıkabilmesinde çok önemli rolleri vardır. Bu nedenle süt dişlerinin korunması ve bakımına özen gösterilmesi hayli önemlidir.

Süt dişleri henüz anne karnındayken oluşmaya başlar. Normal bir insanda 20 süt dişi bulunur. Öndeki kesici süt dişlerinin ömrü yaklaşık 5 yıl, arkadaki öğütücü süt dişlerinin ömrü ise yaklaşık 9 yıldır. Süt dişlerinin tamamı çıktıktan sonra kalıcı dişlerin oluşma süreci başlar. Süt dişleri çok dayanıklı değildir.
Kökler oluştuktan yaklaşık 3 yıl sonra tepe kısımlarından aşınmaya başlarlar. Belirli bir süre sonra diş düşer ve yerine üstteki kalıcı diş gelir.Eğer çocuklar süt dişlerini çok erken kaybederlerse, yerine gelecek olan kalıcı dişin oluşum süreci tamamlanmadığından, yandaki dişler zamanla kayarak oluşan boşluğu kapatır. Dolayısıyla zamanı geldiğinde kalıcı dişin çıkabilmesi için yer kalmaz. Kendine yer bulmaya çalışan kalıcı diş çıkarken hem diğer dişlerin yerinin değişmesine neden olur hem de kendisi doğru yerden çıkamaz.

Bu nedenle eğer süt dişleri erken dönemde düşer ya da çekilmeleri gerekirse çeşitli yöntemler kullanılarak yerlerinin korunması gerekir. Çiğneme ve konuşma işlevlerinin yanı sıra kalıcı dişlerin doğru konumda ve düzgün bir şekilde çıkmasına kılavuzluk da eden süt dişleri ağız sağlığı açısından hayli önemlidir.

Gazeteler