Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Ökse Otu Nedir ? Faydaları Nelerdir ?

Şifalı bitkiler arasında önemli

Şifalı bitkiler arasında önemli bir yeri olan ökse otu, alternatif tıp alanında çoğu tedaviye destek amaçlı kullanılabilen ve sağlıklı yaşam adına hayatımızda mutlaka kullanılması gereken ürünler arasında gösterilen bir bitki türüdür. Tüketilmesi için çayının yapılması gereken ökse otu hakkında yapılan ilk uyarı, kullanımı için sadece yapraklarının kullanılması; meyvelerinin hiç bir şekilde yenmemesi kıstasıdır.

Botanik biliminde ismi “gökçe ağacı”, “viscum”, “burç ağacı”, “mistletoe” ya da “gui” olarak da geçen ökse otu, ülkemizde de iklimsel şartların uygunluğu neticesinde sıklıkla yetiştirilebilen bitkiler arasında yer almaktadır. Her bölgede farklı iklim şartları hakim olsa da bu bitki ülkemizde görülen her iklime uyum sağlayabilir ve böylelikle yetiştirilmesi de gittikçe yaygınlaşmıştır.

Parazit olarak yetiştirilen bir tür olarak kabul edilen ökse otu, genel koşullar itibariyle Türkiye’de, Bosna Hersek’te, Bulgaristan’da ve Arnavutluk’ta da sık sık yetiştirilen bir bitki olarak göze çarpmaktadır. İnsan sağlığı için son derece faydalı olan bu bitki türü hakkında yapılan araştırmalar neticesinde, ökse otunun her şeyden önce en büyük faydasının vücutta tümör oluşumunu engellemesi durumunun olduğu söylenmektedir. Bu faydasıyla birlikte de otomatikman ökse otu kanser hastalıklarının oluşum süreçlerinde engelleyici faktör olarak yer alabilmektedir.

Ökse otunu botanik bilimi içerisinde ele alacak olursak; kendisinin farklı bölgelerde ve farklı ağaç tiplerinin gövdeleri üzerinde, bu gövdelere tutunarak gelişebildiğini ve büyümesi esnasında sarmaşık olarak bu gövdelere sarıldığını söyleyebilmek mümkündür. Akçaağaç, kavak ağacı, erik ağacı, akasya ağacı, söğüt ağacı, kestane ağacı, armut ağacı ve kiraz ağacının üzerinde sık sık ökse otunun yetiştiği göze çarpmaktadır.

Herhangi bir tohum yapısı bulunmayan ökse otu, kendi kendine ortaya çıkan ve kendi kendine yetişmeye başlayan bir bitki türü olarak ilginç bir yapıya sahiptir. Ortalama olarak 70 yıllık bir süreçte yaşama imkanı olan bu bitkinin yetiştiği ağaç üzerinde gelişimini tamamlamasından itibaren üzerinde oval şekilde yapraklarının oluştuğu ve aynı zamanda yeşil renkte normal yapraklarının da ortaya çıktığı gözlemlenmektedir.

İşte insan metabolizması için şifa kaynağı olan kısım da bu yapraklardır. Ökse otunun bu yaprakları toplanıldıktan sonra bir takım işlemlere tabi tutulur ve kullanıma hazır hale getirilir. Aktarlarda paketlenmiş halde satışa sunulan ökse otunun çay halinde tüketilmesi pek çok durum ve hastalık için pozitif etki yaratmaktadır.

Ökse otu çayının faydaları nelerdir?

Kan basıncıyla ilgili hastalıkları olan kişilere, doğal bir tedavi aracı olarak ökse otu kullanmaları önerilmektedir.

Kanser tedavisi içerisinde de son derece gözde tedaviye yardımcı ürünlerden biri olan ökse otu, zaten hali hazırda piyasadaki pek çok kanser ilacının içeriğinde bulunmaktadır. Yazımızın içeriğinde de bahsettiğimiz gibi, ökse otu üzerinde yapılan araştırmalarda vücutta tümör oluşumunu engelleyici etkiye sahip olan ökse otu, uzman hekimlerin önerdiği dozlarda kullanıldığında ciddi anlamda tedavi edici sonuçlar ortaya çıkarmaktadırlar.

Nefes darlığı için de şifalı bir ürün olan ökse otu, bu tür hastalıkları olan kişiler tarafından belirli dozajlarda düzenli olarak kullanıldıklarında ciddi anlamda fayda sağlayıcı öğeler arasında yer almaktadır. Özellikle astım hastaları için sıklıkla önerilen ürünlerden biri olan ökse otunun düzenli olarak bir süre kullanıldıktan sonra ciddi anlamda bu tip nefes problemlerinin önüne geçebilmektedir.

Epilepsi hastalığı yani sara hastalığı için de çok büyük faydaları bulunan ökse otunun, sara hastaları tarafından sıklıkla tüketilmesi sonucunda geçirilen sara nöbetlerinin büyük ölçüde azaldığı, yani bu bitkinin tüketimiyle birlikte sara hastalığının vücutta nüksetme sayısının fark edilir biçimde azaldığı keşfedilmiştir. Ayrıca bu tip hastalıklar için en büyük faydası, bir süre nöbetler azaldığı için otomatikman ilaç kullanımını da azaltma imkanı sunmasıdır.

Ökse otu nasıl kullanılır?

Ökse otu, sadece soğuk suyla hazırlanır ve bu bitkinin yapraklarından çay elde edilir. Bu çayı hazırlanması için yapraklar çok ince ve minik şekilde doğranmalı; yarım tatlı kaşığı miktarındaki ökse otu bir bardak miktarındaki soğuk suyun içerisine konularak gece boyunca dinlendirilmeye bırakılmalıdır. O gecenin sabahında bu dinlendirilmiş su kısık ateşte kaynatılarak süzüldükten sonra içime hazırdır.

Ökse otunun zararları nelerdir?

Ökse otunun sıklıkla görülen en büyük zararı, bu otun nasıl kullanılacağını bilmeyen kişiler tarafından meyvesinin yenmesiyle oluşur. Ökse otunun meyvesi zehirlidir ve tüketildiğinde ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Bunun dışında çiğ olarak tüketilmesi dahilinde öksürük krizlerine, bazı durumlarda da ciddi alerjik rahatsızlıkların ortaya çıkmasına sebep olduğu görülmüştür.

 

Gazeteler